Senatorii le cer candidaţilor la primării să aibă diplomă de bacalaureat sau studii superioare
Candidaţii la funcţia de primar de comună sau oraş trebuie să aibă studii minime liceale şi diplomă de bacalaureat, în timp ce candidaţii la primării de municipii trebuie să aibă studii superioare absolvite cu diplomă, potrivit unei propuneri legislative ce a fost adoptată tacit de Senat.
Iniţiativa legislativă modifică Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi a fost adoptată tacit, pentru că senatorii nu au dezbătut-o înainte de termenul legal, care expira la 25 februarie. Proiectul de lege, care va merge la Camera Deputaţilor, introduce noi condiţii pentru cei care vor să se înscrie în cursa pentru primării de oraşe şi comune, în sensul în care doritorii vor trebui să depună la dosar şi diplomele de bacalaureat sau licenţă. Potrivit iniţiativei, au dreptul de fi aleşi primari cetăţenii cu drept de vot, care au îndeplinit, până în data alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani şi care sunt absolvenţi de studii medii liceale, pentru candidaţii la funcţia de primar al comunelor şi oraşelor, respectiv, studii superioare, pentru candidaţii la funcţia de primar al oraşelor cu rang de muncipiu.
Guvernul se opune însă acestui act normativ, susţinând că cerinţele de studii minime sunt neconstituţionale, îngrădind dreptul de a candida pentru o funcţie în organele administraţiei publice locale. Potrivit art.16 alin.3 din Constituţie, funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, iar statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi. "Chiar dacă gradul de pregătire profesională a primarului contribuie la îndeplinirea în mod corespunzător a atribuţiilor ce îi revin potrivit legii, condiţionarea accesului la acestă funcţie de pregătirea profesională nu ia în calcul faptul că pentru această funcţie se cer, în primul rând, calităţi de gospodar", potrivit motivării Guvernului.
Senatul este prima cameră sesizată în această speţă, proiectul urmând a fi tranşat la Camera Deputaţilor.
Candidaţii pentru postul de primar trebuie să aibă cel puţin bacalaureatul
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei