27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMedicii de la Filantropia au scăpat de comodat

Medicii de la Filantropia au scăpat de comodat

Spitalul „Filantropia“ cedează din nou în faţa propriilor angajaţi. Medicii din policlinică nu vor mai fi trimişi în comodat, dar va trebui să accepte salarizarea în funcţie de realizări.

Conducerea Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova a declarat luni că nu va renunţa la nici un medic din policlinică, după ce săptămâna trecută anunţase că şapte medici specialişti vor trece în comodat în urma reorganizării ambulatoriului de specialitate (policlinicii) de adulţi. Schimbarea de atitudine a conducerii a fost determinată de nemulţumirea medicilor, care erau hotărâţi să dea în judecată spitalul.

Spitalul a profitat de integrare ca să facă restructurare

Ordinul nr. 39/2008, privind reorganizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului, prevede integrarea până la 1 mai a cabinetelor de specialitate în secţiile de spital. Prin urmare, medicii care desfăşoară activitate în spital va trebui să lucreze şi în policlinică, iar cei din ambulatoriu vor presta şi în spital. În ambulatoriul integrat vor putea să existe şi cabinete de alte specialităţi decât cele din spital, însă acestea va trebui să asigure consultaţiile interdisciplinare pentru pacienţii internaţi. Ordinul se va aplica în toate ambulatoriile spitalelor.

Conducerea Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova profitase iniţial de acest ordin pentru a face nişte restructurări în policlinica de adulţi. Pe considerentul că unii medici nu au o activitate profitabilă (având prea puţine consultaţii), conducerea spitalului a hotărât să păstreze în ambulatoriul integrat al spitalului doar cabinetele necesare spitalului şi medicii cu cele mai bune realizări. Spitalul ar fi renunţat astfel la cinci cabinete (trei cabinete de medicină internă şi câte un cabinet de oftalmologie şi dermatologie), iar şapte medici ar fi urmat să intre în comodat, adică să lucreze ca orice medic particular, în spaţiul pus la dispoziţie, gratuit, de spital.

Ameninţări cu procese

Decizia i-a nemulţumit profund pe cei şapte medici, care ar fi vrut să lucreze în continuare ca angajaţi ai spitalului. Unul dintre aceştia, dr. Ileana Zlatian, medic primar dermatolog, a ameninţat chiar că va da în judecată spitalul.

„Am lucrat zeci de ani în acest spital şi acum, când mai am cinci ani până la pensie, vor să se debaraseze de mine, pe motiv că nu aş fi performantă“, a spus dr. Zlatian. Medicul dermatolog are şi o explicaţie pentru performanţele insuficiente: „Este normal să nu fiu eficientă când de o jumătate de an mă rog de conducerea spitalului să-mi dea un electrocauter. Am făcut de asemenea referate pentru truse medicale, dar degeaba. Cu ce să lucrăm?“

Salarizare după performanţă

În cele din urmă problema s-a rezolvat. Medicii s-au întâlnit luni cu managerul spitalului şi au ajuns la o înţelegere: vor lucra în continuare pentru spital, dar vor accepta să fie plătiţi în funcţie de performanţe. „Am avut a treia rundă de întâlniri cu medicii specialişti din policlinică şi am hotărât că toate cabinetele vor rămâne în ambulatoriul integrat, cu condiţia ca medicii să fie plătiţi în funcţie de veniturile realizate. Pentru aceasta se va semna un act adiţional la contractul de muncă“, a precizat Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.

Pentru ca toată lumea să fie mulţumită, Coman a mai promis că va achiziţiona un electrocauter pentru dermatologie.

Procese

Medicii din policlinica Spitalului „Filantropia“ au avut până acum mai multe procese cu conducerea Spitalului „Filantropia“, pentru acordarea, retroactiv, a unor drepturi salariale (tichete de masă şi diferenţe pentru salarii de clinică). Toate procesele au fost câştigate de medici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS