36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLocuri goale în bănci

Locuri goale în bănci

Numărul elevilor din învăţământul preuniversitar doljean scade de la un an la altul. Cifra de şcolarizare aprobată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru 2008-2009 este mai mică decât în anii precedenţi din cauza scăderii demografice.

În grădiniţele doljene, vor fi în anul şcolar viitor 19.960 de locuri, iar în învăţământul primar – 28.084, cu 133 mai puţine decât anul trecut. Pentru primul an din învăţământul primar vor fi 360 de clase, cu 6.950 de elevi. În învăţământul gimnazial vor fi 29.836 de locuri, cu 1.822 de locuri mai puţin decât în anul şcolar 2007-2008.

Pentru învăţământul liceal, se vor înfiinţa în acest an 177 de clase a IX-a pentru cursurile de zi, cu 4.956 de copii, şi şase clase a IX-a pentru cursurile de seral şi frecvenţă redusă, cu 168 de elevi.

În şcolile de arte şi meserii se vor înfiinţa în anul şcolar viitor 82 de clase a IX-a, cu 2.296 de elevi, cu opt clase mai puţin decât în acest an şcolar. Şi absolvenţii de şcoli profesionale care vor să îşi continue studiile se pot înscrie pe unul dintre cele 1.036 de locuri din cele 37 de clase care se vor înfiinţa în anul şcolar viitor. „Sunt mai puţine locuri decât în anii precedenţi deoarece numărul elevilor este în scădere. De exemplu, sunt mai puţine locuri la liceu, pentru că numărul absolvenţilor de gimnaziu din acest an şcolar este mult mai mic decât anul trecut“, a precizat Luminiţa Popescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

 

Tezele cu subiect unic completează clasele
de liceu

 

Reprezentanţii ISJ Dolj susţin că locurile din liceele doljene se vor completa datorită notelor obţinute de elevi la tezele cu subiect unic.

„Nu se va mai întâmpla ca anul trecut, când au rămas necompletate foarte multe clase din învăţământul liceal. Sistemul de teze cu subiect unic elimină noţiunea de picat şi bineînţeles că, indiferent de medie, prima opţiune a absolvenţilor de gimnaziu o reprezintă liceele“, a precizat Luminiţa Popescu.

La nivel naţional, în învăţământul preşcolar sunt 660.000 de locuri, în cel primar – 900.000, în cel gimnazial – 950.000, în învăţământul liceal de zi – 149.000, iar în cel profesional – 90.000. Cifrele de şcolarizare stabilite de Ministerul Educaţiei se bazează pe propunerile înaintate de inspectoratele şcolare şi ţin cont de evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară şi preşcolară, de capacitatea instituţiilor de învăţământ liceal de a răspunde la cererile beneficiarilor, de opţiunile elevilor şi ale părinţilor, de studiile privind evoluţia pieţei muncii şi de dezvoltarea regională a zonelor în care se află unităţile de învăţământ.

Prin numărul de locuri preconizat, planul include şi readucerea, în sistemul educaţional, a persoanelor care nu au terminat învăţământul obligatoriu sau nu au dobândit o calificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS