16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal în Vama Porţile de Fier1

Scandal în Vama Porţile de Fier1

Zeci de persoane susţin că au fost agresate de poliţiştii de frontieră. În urma conflictului un tânăr din Mehedinţi a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin.

 

MEHEDINŢI. Noapte agitată pentru poliţiştii şi vameşii de la frontiera României cu Serbia din Mehedinţi. Aproape 100 de maşini aparţinând cetăţenilor români au blocat Drumul European 70, în noaptea de duminică spre luni, nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să cumpere marfă din magazinele duty-free.

Oamenii susţin că poliţiştii de frontieră le-au furat actele şi banii, i-au bătut, iar ofiţerii de la Vama Porţile de Fier 1 le-au distrus maşinile cu bastoanele de fier şi le-au scris cu pixul în paşapoarte, lucru interzis de lege. În vamă, o femeie şi-a pierdut geanta cu acte şi 1.000 de euro.

„Au scris cu pixul în paşapoarte. Cine le dă dreptul? Pe coperta paşaportului scrie că nimeni nu are voie să facă modificări în aceste acte. Dacă vrem să plecăm în altă ţară în care avem nevoie de paşaport, o să primim interdicţie“, a spus Doru Dăiescu.

Zeci de mehedinţeni susţin că oamenii legii în frunte cu vameşii, dar şi cu şeful vămii sunt implicaţi în mafia locală a ţigărilor de contrabandă, ce sunt vândute pe piaţa neagră din Mehedinţi, dar şi din alte judeţe. Vameşii spun că unii mehedinţeni obişnuiesc să facă trafic de ţigări şi alcool prin Vama Porţile de Fier 1. „Unele persoane nu înţeleg că au voie ocazional să ia un cartuş de ţigări şi un litru de alcool, nu să facă o meserie din bişniţa cu marfă din duty-free“, a declarat şeful vămii.

 

Poliţia a deschis
o anchetă

 

Pentru deblocarea DE 70 şi pentru a calma spiritele, poliţiştii de frontieră au cerut ajutorul jandarmilor şi al colegilor de la Serviciul rutier.

Nemulţumiţi că nu au putut trece vama, oamenii i-au ameninţat pe poliţişti că îi vor reclama la DNA, susţinând că au probe cu poliţişti care cer mită.

„Avem probe, cu poze şi filme când scoateţi cartuşe de ţigări şi ne cereţi mită“, a declarat Sabin Achimescu.

Scandalul din vamă s-a mutat la spital, unde medicii acordau îngrijiri uneia dintre victime. „Dragoş Vătuiu, de 26 de ani, este sub observaţie în Secţia de chirurgie. Băiatul este victima unei agresiuni fizice şi are mai multe contuzii, dintre care una cranio-cervicală“, a declarat medicul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.

Alt tânăr îi acuză pe poliţişti că l-au bătut, i-au furat 150 de euro din buzunar, dar şi paşaportul. „M-au dat cu capul de maşină, m-au lovit cu piciorul în umăr. Când eram jos, un poliţist mi-a luat din buzunar paşaportul şi 150 de euro“, a spus Valentin Diaconu.

„A fost un protest spontan în vamă şi nu a fost nimeni agresat“, a declarat Valeriu Pera, comisarul-şef al IJPF Mehedinţi.

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi a deschis o anchetă în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU