• Poarta Sarutului, Masa Tacerii si Aleea Scaunelor, aflate in proces de restaurare, risca sa aiba soarta Coloanei Infinitului, care a asteptat patru ani sa se ridice din nou spre cer • Firma TLS a marit devizele si prelungeste cu mult finalizarea lucrarilor • Garantia pentru lucrarile de restaurare, care costa 100.000 de dolari, este de doar un an
Restaurarea operelor lui Brancusi pare sa fi devenit o nesecata sursa de venituri pentru cei care au mai mult sau mai putin legatura cu acest proces. Mai grav este faptul ca, la putin timp dupa ce restaurarea Coloanei Infinitului a fost terminata, dupa patru ani de tergiversari si de conflicte, istoria are mari sanse sa se repete. De aceasta data sint implicate operele in piatra ale lui Brancusi, care au fost supuse unui proces de restaurare pentru care Ministerul Culturii a imprumutat 100.000 de dolari de la Banca Mondiala. Restaurarea ar fi trebuit sa se incheie la mijlocul lunii august, dar lucrarile sint departe de a fi gata. Motivul il constituie neintelegerile dintre proiectant si constructor. De asemenea, au aparut mari nereguli financiare, executantul nerespectind caietul de sarcini. Intregul proces de restaurare este o necunoscuta. Autoritatile locale nu sint informate despre ce se intimpla, reprezentantii firmei de restaurare nu sint de gasit, iar informatiile care circula intre cele doua tabere se bat cap in cap.
Procesul de restaurare la care sint supuse operele lui Brancusi trebuia sa inceapa, conform caietului de sarcini, in luna martie a acestui an. Firma care a cistigat licitatia a venit insa la Tirgu Jiu abia in luna mai. Executantul lucrarilor este o firma bucuresteana, Trustul de Lucrari Speciale (TLS), singura care a participat la licitatia organizata de Ministerul Culturii. Dupa ce a instalat santierul, au aparut si primele nereguli.
Angajatii firmei erau vazuti din ce in ce mai rar pe santier, iar uneori acestia dispareau zile in sir. Autoritatile locale detineau foarte putine informatii despre stadiul lucrarilor, singurele lucruri care se stiau fiind acelea ca exista neintelegeri intre executant si proiectant. In cele din urma, constructorul a acceptat ca lucrarile vor fi intirziate. Ministrul Razvan Theodorescu a venit pe 23 iulie in vizita la Tirgu Jiu si a promis atunci ca lucrarile vor fi reluate a doua zi pentru ca toate neintelegerile au fost rezolvate, in urma unor discutii pe care le-a purtat la minister cu constructorul si cu proiectantul.
O delegatie a ministerului a vizitat in secret santierul de restaurare
In ciuda interventiei ministrului, lucrurile nu au reintrat in normal. Neintelegerile dintre cele doua parti au continuat, iar lucrarile au fost sistate de mai multe ori, stagnind saptamini in sir. De fapt, angajatii firmei TLS erau vazuti din ce in ce mai rar prin preajma operelor lui Brancusi. La toate acestea s-a adaugat un alt incident: unul din scaunele de la Masa Tacerii a fost fisurat, o bucata de piatra dezlipindu-se.
Ministerul Culturii a fost sesizat, iar primaria a depus o plingere la politie. Dupa acest incident, arhitectului Ion Camui, reprezentantul Directiei pentru Cultura, care este consultant tehnic in aceasta problema, si cel care a sesizat faptul ca un scaun a fost spart, i s-a interzis sa mai dea orice fel de informatii. El a precizat ca acest lucru s-a intimplat dupa ce o delegatie din partea ministerului a fost prezenta patru zile la Tirgu Jiu. Despre aceasta vizita nu au fost informati nici prefectul judetului, nici primarul din Tirgu Jiu. Autoritatile locale i-au invitat pe reprezentantii firmei TLS la discutii, dar nu s-a prezentat nimeni la intilnire.
„Noua nu ne raporteaza nimeni nimic. Ne mai interesam noi cum stau lucrurile, dar nu ne dau prea multe informatii“, a spus primarul Florin Circiumaru. Primaria a primit in schimb solicitarea de a asigura paza lucrarilor pentru ca reprezentantii firmei trebuie sa se deplaseze la minister pentru a solicita prelungirea termenului de finalizare a lucrarilor. Prefectul Toni Grebla a sesizat Ministerul Culturii despre neregulile de la Tirgu Jiu si, ca urmare, primarul Florin Circiumaru a fost invitat astazi la discutii la Bucuresti.
„Ca orice lucrare din Romania, devizele sint umflate, nu bat unele cu celelalte, dar trebuie sa ne gindim ca de data aceasta este vorba de opera lui Brancusi“, a spus prefectul Toni Grebla.
Firma TLS a cerut 200 de milioane de lei pentru citeva scinduri
Firma TLS este banuita ca a marit cu mult devizele si cere prelungirea lucrarilor pentru a mai scoate niste bani din aceasta afacere.
In plus, Ion Sanda, directorul Directiei pentru Cultura Gorj, a precizat ca are informatii conform carora firma ar solicita mai multi bani de la Banca Mondiala pe motiv ca au aparut lucrari neprevazute din cauza terenului pe care este amplasata Poarta Sarutului. Firma TLS precizase in program ca va ridica o schela din fier care fusese estimata la 200 de milioane de lei, iar in schimb a folosit citeva scinduri pe post de schela. Un covor de cauciuc care inconjoara lucrarea a fost si el estimat la 50 de milioane de lei, dar in realitate a fost primit ca sponsorizare prin interventia primarului. Suspiciunile ca firma TLS a facut unele nereguli financiare au fost confirmate de reprezentanta Ministerului Culturii, care se ocupa de aceste lucrari.
„Este adevarat ca fusese prevazuta o schela de fier si au pus una de lemn, dar am ajuns la o intelegere si le-am dat banii pe ea. Nu este cea mai fericita colaborare cu constructorul, dar nu mai avem ce face. Decit sa organizam alta licitatie, mai bine continuam lucrarile. Banca Mondiala nu va mai da alti bani. Trebuie sa se incadreze in suma de 100.000 de dolari, cit a fost imprumutul initial. Termenul limita de finalizare a fost stabilit pentru 30 septembrie. Orice intirziere va fi penalizata“, a precizat directoarea Paula Olteanu, reprezentanta Ministerului Culturii.