Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Lidia Bărbulescu, apreciază că verdictele date de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii vor fi lovite de nulitate atâta timp cât acestea au fost emise de un organism neconstituţional.
"Este o greşeală a se spune că deciziile Curţii Constituţionale au obligativitate numai pentru viitor, pentru că deciziile Curţii constată neconstituţionalitatea unor legi ori a unui text de lege şi este ca şi cum aceste texte sau legi nu ar fi existat", a explicat astăzi preşedintele CSM.
Totodată, ea a precizat că trebuie să nu se confunde efectele deciziilor Curţii Constituţionale şi să nu se asimileze efectele deciziilor Curţii cu textele de lege, care, modificate, nu retroactivează.
"Nu se poate vorbi de neretroactivitatea legii ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale, cu atât mai mult cu cât vin şi spun, în cazul de faţă, că această instituţie (CNSAS – n.r.) a funcţionat în afara legii fundamentale", a afirmat Lidia Bărbulescu.
Potrivit articolului 6 din Legea 303/2004 modificată, magistraţii, asistenţii şi personalul de specialitate juridică asimilaţi magistraţilor sunt obligaţi să dea o declaraţie autentică, pe propria răspundere, potrivit legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de Securitate ca poliţie politică. Acest lucru, potrivit lui Bărbulescu, s-a făcut în cadrul sistemului judiciar.
Preşedintele CSM a comentat declararea întregii Legi de organizare a CNSAS ca neconstituţională spunând că "nu este mirată, pentru că în sfârşit s-a constatat că o asemenea instanţă nu apare în ordinea de drept constituţională a ţării".
Întrebată despre efectele verdictelor primite de magistraţi, judecătorul Lidia Bărbulescu consideră că acestea vor fi lovite de nulitate "atâta vreme cât au fost emise de un organism neconstituţional şi, prin urmare, neîndreptăţit să dea asemenea verdicte".