16.4 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRomânia nu alocă destui bani pentru protecţia consumatorilor, consideră comisarul Meglena Kuneva

România nu alocă destui bani pentru protecţia consumatorilor, consideră comisarul Meglena Kuneva

Bugetul alocat de guvernul român pentru protecţia consumatorilor este foarte redus, a declarat astăzi comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva.

"Săptămâna viitoare voi merge în Bulgaria şi România, unde vom deschide câte un centru european al consumatorilor. Am vorbit deja cu autorităţile române spunându-le cât de importantă este protecţia consumatorilor, pentru că în ţara dumneavoastră e un buget foarte redus pentru această politică. Înţeleg că sunt şi alte priorităţi mai presante, dar consider că un buget adecvat pentru protecţia consumatorilor poate aduce beneficii uriaşe", a declarat comisarul european la lansarea studiului privind piaţa consumatorilor (Consumer Market Watch).
 
Studiul, care va apărea anual de-acum înainte, va compara diferite sectoare ale pieţei în toate statele membre, cum ar fi sectorul energetic, telefonia mobilă sau sectorul bancar, din perspectiva a cinci indicatori: preţuri, plângeri ale consumatorilor, posibilitatea de a schimba operatorul sau furnizorul, satisfacţia consumatorului şi siguranţa lui.

"Ţelul nostru este de a combate 'ucigaşii concurenţei' şi de a trage semnale de alarmă. În unele cazuri poate că avem nevoie de "intervenţii chirurgicale", în altele doar de tratament. Dar ideea de bază este că vom avea anual o analiză detaliată asupra felului în care funcţionează pieţele." Disfuncţiile constatate pot fi apoi soluţionate de alte direcţii din Comisia Europeană sau de organismele de reglementare din statele membre. În funcţie de gravitatea problemelor constatate, soluţiile pot fi coduri de conduită, acţiuni de reglementare, aplicarea legislaţiei europene sau chiar proceduri de infringement.
 
Kuneva a subliniat că această iniţiativă se bazează în primul rând pe plângerile şi reacţiile consumatorilor la disfuncţiile pieţei şi că ţelul nu e nicidecum creşterea măsurilor birocratice, ci, dimpotrivă, înlăturarea barierelor din calea liberei circulaţii a mărfurilor şi serviciilor pe piaţa unică europeană.
 
"Noua generaţie a pieţei unice va fi o piaţă unică a cetăţenilor, bazată pe informaţii relevante pentru consumatori", a spus Kuneva.
 
Concluzia acestui prim studiu este că există foarte puţine statistici şi date comparative în privinţa pieţelor din diferite state membre. România şi Bulgaria se regăsesc doar la capitolul pieţei online, unde se observă că sunt ţările cu cel mai mic procentaj de cumpărători online.
 
"Anul acesta nu avem date din România şi Bulgaria, ceea ce nu este un compliment pentru cele două ţări. Asta înseamnă că încă nu primim destule date de la organizaţiile consumatorilor. Dar lucrurile nu vor rămâne aşa", a spus Kuneva.

Comisarul de origine bulgară a subliniat că "prima ţară pe care am vizitat-o în calitate de comisar european a fost România. Pentru mine a fost foarte important, pentru că trebuie să ne concentrăm atenţia asupra noilor state membre", a spus ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS