14.4 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Finantelor explica motivele introducerii sistemului de preturi minime la alcool

Ministerul Finantelor explica motivele introducerii sistemului de preturi minime la alcool

Sistemul de preturi minime pentru alcool, distilate si bauturi alcoolice distilate va fi practicat doar pentru o perioada determinata de timp, pina la normalizarea pietei, masura avind ca scop atit diminuarea contrabandei si evaziunii fiscale, cit si cresterea protectiei sanatatii consumatorilor, informeaza Ministerul Finantelor Publice. Potrivit unui comunicat al institutiei, preturile minime stabilite de patronate nu vor reprezenta preturi de vinzare, ci numai preturi minime de referinta, calculate prin insumarea costului minim real de productie cu acciza legala aferenta.

„Sistemul de preturi minime ar trebui sa fie sustinut nu numai de catre Ministerul Finantelor Publice si de organizatiile patronale de ramura, ci si de celelalte institutii ale administratiei de stat care doresc cu adevarat diminuarea economiei subterane, a contrabandei si a evaziunii fiscale in domeniul alcoolului, distilatelor si bauturilor alcoolice distilate, fenomene ce au luat o amploare necontrolata“, se afirma in comunicat. Sistemul de preturi minime a fost practicat, in perioada 15 februarie 2000-1 ianuarie 2002, in baza Ordonantei 27/2000 privind regimul produselor supuse accizelor.

Prevederile legate de stabilirea preturilor minime au fost insa abrogate prin Ordonanta 158/2001, noul act normativ care reglementeaza regimul accizelor cu incepere de la 1 ianuarie 2002. Dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ, asociatiile patronale au solicitat reintroducerea de urgenta a prevederilor referitoare la preturile minime la alcool si bauturi spirtoase, precum si extinderea acestor masuri asupra distilatelor de orice fel. Motivele acestei solicitari sint legate de reaparitia pe piata, dupa 1 ianuarie 2002, a unor bauturi alcoolice distilate la preturi cu mult sub nivelul costurilor minime reale de productie si de necesitatea atenuarii concurentei neloiale generata de preponderenta productiei subterane, se mai arata in comunicat.

Organizatiile patronale din industria alcoolului, Romferment si Vinrom, impreuna cu Asociatia Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase Garant, au stabilit, printr-un protocol, preturile minime la alcool si bauturi alcoolice, care a intrat in vigoare incepind cu data de 18 august. Asociatiile patronale din domeniul producerii bauturilor alcoolice au obligativitatea de a stabili preturile minime ale produselor comercializate, potrivit Legii 521/2002 privind regimul de supraveghere si autorizare a productiei, importului si circulatiei unor produse supuse accizelor.

Pe de alta parte, Consiliul Concurentei a anuntat ca analizeaza impactul aplicarii preturilor minime la alcool si bauturi alcoolice asupra pietei si modul in care acestea pot afecta procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, intrucit aceasta procedura contravine Legii Concurentei. Institutia considera ca aceste prevederi instituie cadrul legal pentru fixarea concertata a preturilor, practica anticoncurentiala expres interzisa de articolul cinci al Legii Concurentei.

Acest articol stipuleaza ca „sint interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatii de agenti economici care au ca efect sau pot avea ca efect restringerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, in special cele care urmaresc fixarea concertata, in mod direct sau indirect, a preturilor de vinzare sau de cumparare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS