80 dintre acestia au afectiuni psihice, iar zece s-au imbolnavit de TBC
Mai multi detinuti care isi ispasesc pedeapsa in Penitenciarul din Tirgu Jiu sufera de boli cronice care necesita ingrijiri speciale. Conditiile grele de detentie, cauzate in principal de inghesuiala din celule, dar si de mediul inchis, propice dezvoltarii unor boli, au facut ca de la inceputul anului sa fie inregistrate zece cazuri de tuberculoza. Pentru a trata aceasta boala, medicii din penitenciar au fost nevoiti sa-i trimita pe citiva pacienti la Bucuresti, in Spitalul cu regim special de la Colibasi. Dupa ce au fost tratati timp de trei luni, detinutii au fost readusi in penitenciar. Astfel, riscul de imbolnavire a celorlalti detinuti a fost mult mai redus.
Cu toate acestea, cei aflati in detentie solicita in permanenta interventia doctorului, fie pentru ca au nevoie, fie pentru a beneficia de spatiul degajat de la infirmerie. Aici au mai mult aer decit in camerele unde stau inghesuiti.
In Penitenciarul din Tirgu Jiu sint „cazati“ 1.250 de detinuti, dublu fata de capacitatea maxima, care este de 600 de locuri. Psihologul penitenciarului, pe linga consultanta pe care trebuie sa o acorde oricui are nevoie, are sub supraveghere cazurile grave, adica peste 80 de pacienti care sufera de boli psihice.
„Unii trebuie paziti, pentru a nu-si taia venele“
Desi incearca sa-i supravegheze pe cei care au probleme cu adaptarea la mediul de detentie, de la inceputul anului au existat citiva detinuti care si-au batut cuie in cap, unul inghitind chiar o lama. A inghiti obiecte este de fapt un obicei cunoscut printre detinuti, care il folosesc in principal pentru a protesta.
„Aproape toti au aceasta tendinta. Pun mina pe orice: lame sau cuie, cozi de lingura – cam tot ceea ce le este la indemina. Iese omul la plimbare, vede o sirmulita, o ia si o inghite. Electrozi, de toate. Si nu poti sa ii dezbraci pe toti la piele, sa ii controlezi mereu. Cu unii mai incercam sa facem terapie. Exista peste 80 de cazuri de detinuti care au afectiuni psihice: psihopatie polimorfa, tendinta la autoliza, adica incearca sa se taie. Locurile <<favorite>> sint gitul si venele. Exista si cazuri in care devin violenti si trebuie supravegheati. Incercam sa ii tratam. Le oferim mai mult timp pentru plimbare. Pe altii sintem nevoiti sa ii trimitem la psihiatrie“, a spus Gheorghe Malaescu, doctorul Penitenciarului Tirgu Jiu. Foarte multi detinuti sufera de boli de rinichi, existind si citeva cazuri de infarct de miocard, care beneficiaza de tratamentul obisnuit cu medicamente si de regim alimentar.