Pentru a ajuta Romania sa se relanseze si in conformitate cu politica internationala, Uniunea Europeana s-a decis sa verse citeva miliarde de euro in buzunarele uscate ale investitorilor autohtoni, fie ei autoritate publica sau privata.
Asa au fost lansate in ultimii ani citeva programe de finantare a unor proiecte de modernizare a localitatilor, restructurare a unor societati sau pentru crearea de locuri de munca. Beneficiarii… multi, in special cu bani si cu relatii. Pentru ca nu este usor sa faci un asemenea proiect, sa stii unde si cum sa-l depui, iar apoi sa astepti cuminte, citiva ani, aprobarea lui si alocarea banilor.
Conform normelor impuse de finantator, in speta Uniunea Europeana, proiectele sint confidentiale pina la aprobarea lor. Numai ca, in practica, lucrurile nu stau tocmai asa, interesele unora contravenind intereselor altora. De aici si pina la scurgerea de informatii mai e doar un pas, mai ales ca, de multe ori, totul se reduce la … „capra vecinului“!
Batalia cea mare nu se da insa pentru proiectele in care sint implicate autoritatile publice si lucrari de interes general, ci in cazul IMM-urilor, mai ales daca interesul lui X sau Y este strins legat de cuantumul finantarii. Ca doar cine n-ar vrea sa-i pice din cer citeva zeci sau sute de mii de euro, bani pe care sa nu-i mai restituie nimanui, niciodata!
Asa ne-am hotarit sa dam de urma fondurilor nerambursabile poposite in Dolj pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare a IMM-urilor. Proiecte gestionate de RICOP si Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Vest Oltenia.
Bani RICOP pentru IMM-uri, poate la anu’
Cum fondurile RICOP inca asteapta in bancile europene sa primeasca o destinatie, proiectele depuse sint confidentiale. Inca! Atit de confidentiale incit cele cu punctaj mai bun au „transpirat“ deja compromitind reusita proiectului si stirnind suspiciuni in rindul reprezentantilor UE. Cum s-au scurs informatiile si cit de reale sint, nimeni din staff-ul unitatii de management a programului RICOP nu stie sa explice. „Toate aceste informatii sint confidentiale si pot fi date publicitatii doar dupa aprobarea proiectelor. Putem sa va dam numele si beneficiarul proiectelor cistigatoare pe componenta <<Masuri active pentru ocuparea fortei de munca>> (MAO) si <<Masuri cu raspuns social>>(MRS), proiecte care au primit deja fonduri“, ne-a spus prefectul Cornel Mondea, presedintele unitatii manageriale care se ocupa de implementarea proiectului RICOP in Oltenia.
La componenta IMM-uri lansata in urma cu trei ani, fondurile nu au fost inca repartizate. Pe aceasta componenta, proiectele sint evaluate de o comisie mixta (alcatuita din reprezentanti ai BCR, Fundatia CRIMM din Romania si alte doua organizatii: Finlombarda, din Italia, si DFC din Marea Britanie). Dupa aprobarea lor, proiectele pot fi facute publice, pentru ca banii au fost virati si, probabil, cheltuiti cu succes. Din cele peste 400 de proiecte depuse initial, la o noua evaluare, ceruta de finantator, numarul acestora s-a redus la jumatate. Uniunea Europeana a solicitat autoritatilor judetene o noua evaluare a proiectelor. Cite firme vor ramine in cursa pina la final este strict confidential. Teoretic.
Bani „strainezi“ pentru structuri locale
Cu proiectele finantate prin Agentia de Dezvoltare Sud Vest Oltenia, lucrurile sint mult mai simple.
Proiectele depuse au fost analizate, evaluate, cele bune au trecut proba de foc impusa de UE, iar unele au trecut la finantarea propriu-zisa. Din Dolj, cu bani de la Phare s-au pricopsit citeva firme. Le-am aflat prin cooperarea de care au dat dovada reprezentantii ADR. In virtutea transparentei si a liberei circulatii a informatiilor, ni s-a inminat o lista cu proiecte aprobate. Redactata in limba engleza, dar numele firmelor tot romanesti erau. Unele dintre ele sint arhicunoscute, cistigatoare de licitatii si cu actionari „cu greutate“. Noi vi le spunem pe toate: SC Domarcons SA, SC Popeci SRL, SC Microcomputer Service SRL, SC S& P Transcomexim SRL, SC Datasoft SRL, SC Soderopharm SA, SC Morincom SRL, SC Olasprod SRL, SC Ro-Optic SRL, CPCA SA, SC Pintexim SRL, SC Recon SA, SC Danop Company SRL, SC Prospect SA. Cit de mult s-a imbunatatit viata doljenilor de cind sutele de mii de euro au poposit la IMM-urile respective, nu se mai stie. Rata somajului este la fel de mare, numarul locurilor de munca la fel de mic. Iar suspiciunea…