13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVulpile turbate au pus pe jar autorităţile

Vulpile turbate au pus pe jar autorităţile

Specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj au declarat trei focare de rabie la vulpe pe teritoriul judeţului şi desfăşoară o amplă campanie de vaccinare antirabie.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a dispus măsuri sporite pentru protecţia animalelor aflate în zonele în care se află focare de rabie. De la începutul anului şi până în prezent au fost declarate în judeţul Gorj trei astfel de focare, în urma depistării de vulpi turbate. Localităţile afectate sunt: Târgu Logreşti, Turcineşti şi Târgu Cărbuneşti. Angajaţii DSVSA Gorj au iniţiat o campanie amplă, luând măsuri de combatere şi de prevenire a extinderii bolii, acţionând pentru eutanasierea animalelor muşcate şi a celor care au luat contact cu vulpile bolnave. A avut loc şi dezinfecţia gospodăriilor în care au fost găsite vulpile, pentru a împiedica o eventuală răspândire a bolii la animalele din localităţi.

Campanie de informare

Împreună cu autorităţile locale s-a trecut şi la informarea cetăţenilor prin afişe despre evoluţia bolii în zonele respective şi măsurile ce trebuie respectate pentru a preveni infectarea oamenilor. „Este în curs de desfăşurare vaccinarea de necesitate a tuturor animalelor din speciile receptive în localităţile unde au fost diagnosticate cazuri de rabie, existând posibilitatea ca, în cazul în care evoluţia focarelor de boală va înregistra o tendinţă evidentă de extindere, să fie necesară reactivarea Comandamentului Antiepizootic Judeţean“, a declarat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj. În anul 2007, pe teritoriul judeţului Gorj au fost depistate 13 animale cu rabie. Dintre acestea două au fost cabaline, două bovine, un porc şi opt vulpi. Au fost declarate nouă focare de rabie, doar două fiind eliminate de medicii veterinari.

Măsuri şi la Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu a intrat de vineri în alertă, în urma apariţiei focarului de rabie la Turcineşti, comună ce se învecinează cu municipiul. Primarul Florin Cârciumaru se teme de apariţia unui focar de rabie şi la Târgu Jiu, motiv pentru care a dispus luarea de măsuri pentru protejarea populaţiei: „Există o serie de măsuri care se impun pentru evitarea apariţiei îmbolnăvirilor la om şi pentru diagnosticarea cât mai rapidă a eventualelor cazuri de rabie la animale. În acest sens, cetăţenii vor anunţa imediat medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a animalelor. Se va evita accesul în pădure după ce s-a întunecat. Nu vor fi jupuite animalele, în special vulpile găsite moarte. Animalele vânate în zonă vor fi jupuite numai dacă persoana care execută această operaţiune poartă mănuşi de cauciuc, care vor fi dezinfectate după terminarea operaţiunii împreună cu celelalte materiale folosite la jupuire.

Carnea animalelor vânate în zonă va fi consumată numai după efectuarea examenelor de laborator. Cetăţenii care au fost muşcaţi sau zgâriaţi de animale trebuie să se prezinte de urgenţă la cea mai apropiată unitate medicală“, a precizat Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS