Managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, dr. Cristina Calangiu, le-a dat peste nas ieri consilierilor judeţeni care au acuzat-o că ar fi cerut bani peste bugetul alocat pentru a plăti firma General Comi, care efectuează lucrările de reabilitare a subsolului tehnic al unităţii sanitare.
Cristina Calangiu susţine că spitalul nu a cerut decât banii prevăzuţi în contractul cu societatea respectivă. „Spitalul a încheiat în 2003 un contract cu General Comi, de 19 miliarde de lei. Lucrările nu s-au putut finaliza în termenul prevăzut în contract, motiv pentru care s-a prelungit acest contract prin act adiţional, în fiecare an. Nu s-a modificat însă şi suma. Banii au fost plătiţi firmei în mai multe tranşe, pe măsură ce au fost primiţi de la consiliul judeţean. Luna aceasta va fi terminată lucrarea, motiv pentru care am solicitat consiliului judeţean diferenţa de bani până la 19 miliarde pe care o mai aveam de plătit executantului, adică 1,45 miliarde de lei vechi“, a spus Cristina Calangiu.
A scăzut valoarea facturii
În privinţa întârzierii lucrărilor de reparaţii la subsolul tehnic, managerul susţine că a fost determinată de cauze obiective. Subsolul este inundat, nu există iluminat electric, iar accesul la unele conducte s-a făcut foarte greu, muncitorii fiind nevoiţi să lucreze pe ciuci, cu apa până la genunchi, ajutaţi de lanterne. Ba şi-au mai pus şi viaţa în pericol, având în vedere faptul că prin aceleaşi cotloane se află pitulate şi cablurile care alimentează spitalul cu energie electrică.
Managerul Calangiu a mai spus că, deşi proiectul iniţial a fost modificat, s-a realizat mai mult decât fusese prevăzut, pentru că acum alimentarea cu apă se face direct din stradă.
Managerul Spitalului de Urgenţă nu a putut să spună şi dacă lucrările de reabilitare efectuate se reflectă în valoarea facturii la apă. „Se mai pierde apă, dar nu ca înainte. Pot să vă spun însă că factura la apă a scăzut cu 10.000 – 15.000 de lei pe lună. Nu ştiu dacă din cauza lucrărilor la subsol sau a faptului că s-a redus consumul de abur, prin închiderea staţiei de sterilizare pe timp de noapte şi prin reducerea pierderilor de apă prin reabilitarea spălătoriei“, a încheiat Calangiu.