31.7 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriIMM-urile s-au înmulţit după aderarea la UE

IMM-urile s-au înmulţit după aderarea la UE

Numărul de înmatriculări la ORC a crescut cu 9,15%, în timp ce radierile au scăzut drastic. Profitul IMM-urilor a crescut şi el în medie cu 5-10%. Economia, în schimb, a avut o evoluţie modestă, investiţiile străine directe au scăzut cu 8,7%, iar dările către bugetul de stat au crescut.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a comandat un studiu de evaluare a economiei şi în principal a evoluţiei sectorului IMM în 2007, primul an de apartenenţă la UE, comparativ cu anul trecut. Potrivit acestuia, după evaluarea celor 11 indicatori luaţi în considerare, indicele evoluţiei IMM a înregistrat valoarea de 46 de puncte, ceea ce reflectă „o evoluţie de ansamblu bună“ comparativ cu 2006, când acest indice a fost de 27 de puncte.

În perioada analizată, numărul de înmatriculări de firme la ORC a crescut cu 9,15% faţă de 2006. De asemenea, numărul de radieri a scăzut cu 74,18% faţă de anul trecut, iar cel al IMM-urilor cu profit a crescut în medie cu 4-5%, cele cu pierderi scăzând în medie cu 3-4%.

Datoriile totale ale acestui gen de firme au crescut însă în medie cu 0-5%. În schimb, cifra de afaceri medie pe un IMM a crescut cu 10-15%, profitul crescând şi el cu 5-10%, în timp ce pierderea medie a scăzut cu 0-5%. Numărul mediu de salariaţi a crescut în medie cu 0-5%, iar investiţiile cu 6-8%. În fine, volumul exporturilor a crescut cu 12-15% faţă de 2006. Deşi sectorul IMM are o situaţie relativ bună, acelaşi studiu relevă faptul că mediul de afaceri a înregistrat o scădere sensibilă faţă de anul trecut, obţinând în urma aplicării indicatorilor doar 26 de puncte faţă de 35, cât a obţinut anul trecut. De notat că investiţiile străine directe în România au scăzut cu 8,7%, iar numărul de impozite şi taxe plătite către bugetul de stat a crescut.

Anul trecut, analiştii economici dădeau pronosticuri pesimiste, conform cărora 40-60% din IMM-uri vor dispărea în primul an după aderarea la UE. Ei susţineau că aceste firme sunt slab dezvoltate, nu au experienţă şi capital de lucru şi nu pot face faţă mediului concurenţial din Comunitatea Europeană. Golul urma să fie umplut de firme cu capital străin. Din datele prezentate mai sus, numărul radierilor a scăzut drastic, iar cel de înmatriculări la Registrul Comerţului a crescut sensibil. Şi în Dolj cifrele vorbesc de la sine. Dacă în 2006 se înregistrau 3.093 de firme radiate, anul acesta erau 1.034 de radieri, iar previziunile până la sfârşitul anului nu depăşeau 2.000 de radieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS