13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRădăcina de ginseng revigorează organismul

Rădăcina de ginseng revigorează organismul

Ginsengul este cunoscut de peste 7.000 de ani şi, datorită proprietăţilor sale, este una dintre cele mai studiate plante medicinale din lume. Panax Ginseng a fost cultivată iniţial în China, răspândindu-se apoi pe tot continentul asiatic. Rădăcina acestei plante este folosită pentru tratamentul a numeroase boli.

Rădăcina de ginseng este considerată drept una dintre cele mai bune adaptogene, adică măreşte capacitatea şi viteza de adaptare a organismului la condiţiile neprielnice ale mediului înconjurător.

Rădăcina atinge maturitatea într-o perioadă de aproximativ cinci-şapte ani. Ca aspect, ea seamănă cu corpul omenesc, în limba chineză fiind denumită „ren shen“, adică „rădăcină de om“. Substanţele active din ginseng se numesc ginsenozide, acţionând asupra hipofizei, suprarenalei şi hipotalamusului.

Efect antistres dovedit ştiinţific

În Asia, în cadrul sistemelor de medicină tradiţională, ginsengul este folosit ca tonic revitalizant, deoarece ca atare sau în combinaţie cu alte plante este benefic pentru funcţiile întregului organism. Efectele adaptogen şi antistres au fost dovedite ştiinţific. Datorită proprietăţilor sale, ginsengul contribuie la adaptarea organismului la condiţiile neprielnice precum carenţele de alimentaţie, frigul sau absenţa luminii. De asemenea, măreşte eficienţa fizică şi mentală, crescând capacitatea de adaptare a organismului la condiţii nefavorabile sau suprasolicitante. Prezintă efecte antiinflamatorii şi antioxidante şi stimulează sistemul imunitar, mărind rezistenţa la infecţii.

Îmbunătăţeşte performanţele sexuale

Potrivit unui studiu efectuat pe 90 de bărbaţi, s-a constatat că 60% dintre aceştia şi-au îmbunătăţit performanţele sexuale în urma consumului de ginseng.

Alt studiu a demonstrat că 100-200 mg de Panax Ginseng administrate zilnic timp de trei săptămâni îmbunătăţesc nivelul glucozei în sânge, capacitatea fizică si psihică de efort şi dispoziţia generală.

Rădăcinile se recoltează toamna, de la plantele care au atins maturitatea. Doza zilnică recomandată este de 200 mg de extract de ginseng, în cazul capsulelor putând varia între 100-600 mg pe zi. Sunt disponibile şi fiole cu extract de ginseng, combinat de obicei cu lăptişor de matcă. Ginsengul se administreaza zilnic pe o durată de două-trei săptămâni. Cele mai apreciate tipuri de ginseng sunt cel coreean şi cel chinezesc. În cazul în care organismul nu este complet refăcut, este recomandată reluarea tratamentului, după o pauză de una-două săptămâni.

Recomandări

Ginsengul este recomandat în anemie, infecţii bacteriene, pentru creşterea rezistenţei organismului la infecţiile virale, disfuncţii sexuale masculine, astenie, oboseală, cură de slăbire, efort fizic şi intelectual prelungit în timpul examenelor.

Cele mai eficiente forme de administrare ale acestui preparat sunt tabletele solubile în intestin sau capsulele cu extract de ginseng, preparatele de ginseng obţinute prin extracţie alcoolică nefiind la fel de eficiente.

Precauţii

Trebuie evitată administrarea ginsengului în cazul diabeticilor, bolnavilor de astm, hipertensivilor, persoanelor care suferă de infecţii grave, copiilor sub zece ani şi femeilor gravide. În cazul femeilor aflate la menopauză, administrarea ginsengului poate declanşa apariţia bufeurilor şi reapariţia temporară a unor sângerări similare celor menstruale.

Printre efectele adverse ale ginsengului se numără: stare de agitaţie, palpitaţii, creşterea tensiunii arteriale, dureri de cap, diaree şi insomnie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS