Masurile de imbunatatire a costului vietii anuntate de guvern prin procentul de indexare a pensiilor cu 6%, incepind cu luna iunie 2000, si asa-zisa recorelare a pensiilor incepind cu luna iulie 2002, au creat mari nemultumiri in rindul tuturor pensionarilor, cresterea fiind considerata insuficienta fata de cerintele organelor centrale ale pensionarilor, care au solicitat mereu o indexare minima de 20% a pensiilor, pentru a se putea face fata, cel putin in parte, cresterii tuturor preturilor si serviciilor.
Puterea de cumparare a scazut drastic, existind nemultumiri ca toate preturile se calculeaza la cursul dolarului, iar romanii (salariati si pensionari) primesc drepturile in lei, cu care in curind nu vor mai putea cumpara nimic.
Moneda nationala se devalorizeaza de la zi la zi, iar la casele de schimb valutar dolarul se vinde in jurul sumei de 33.000 de lei.
Cu privire la asa-zisele indexari si recorelari ale pensiilor, mai mare bataie de joc fata de pensionari, este inutil sa aratam ca 40-50.000 de lei sau chiar 100.000 de lei in plus la pensie nu au adus o schimbare a conditiilor grele de viata. Din aceste sume pensionarii nu pot sa-si procure nici macar o piine in plus in fiecare zi a lunii.
Desi recorelarea pensiilor de asigurari sociale de stat s-a manifestat in perioadele anterioare la toate categoriile de pensii, in acest an, in iulie 2002, peste 1.500.000 de pensionari cu vechime incompleta si cei pensionati de invaliditate nu beneficiaza de aceasta recorelare, din cei peste 4.500.000 de pensionari, iar recorelarea pensiilor se esaloneaza pe trei ani, pina in 2004, urmarindu-se ca multi pensionari – din cauza sanatatii – sa nu mai primeasca nimic.
Recorelarile, prin procentele mici stabilite, nu inlatura decit in mica masura diferentele dintre pensiile vechi si cele de dupa 1998, existind diferente de sute de mii de lei, desi cei in cauza au aceeasi vechime in munca si in anumite cazuri aceeasi functie si responsabilitate in perioada activa.
Este evident ca recorelarile din iulie 2002 nu vin in sprijinul milioanelor de pensionari care, dupa o viata de munca, dupa zeci de ani in care sistemul de pensii s-a bazat pe contributia lor, nu au nevoie de mila nimanui deoarece pensia nu este un act de caritate, este un drept legal cistigat.
Pensionarii reprezinta astazi categoria cea mai vulnerabila, cea mai defavorizata si cea mai lipsita de aparare.
Ei reprezinta peste un sfert din populatia Romaniei, numarul acestora fiind de sase milioane, si este necesara asigurarea unui venit de trai care sa le garanteze existenta si nu sa le prelungeasca agonia.
Problema protectiei sociale a pensionarilor trebuie sa fie organizata ca politica de stat, atit la nivel central, cit si teritorial.
Pensionarii acuza lipsa unei protectii sociale
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei