36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalSpecialistii de la AVIOANE SA Craiova au ajuns „cersetorii economiei romanesti“

Specialistii de la AVIOANE SA Craiova au ajuns „cersetorii economiei romanesti“

Luni a avut loc o conferinta de presa a Sindicatului liber al SC AVIOANE SA Craiova, reprezentind primul punct din programul actiunilor de protest organizate de toate sindicatele din industria de aparare din tara, indiferent de afiliatie sau confederatie, ca urmare a adoptarii de catre guvern a O.U. nr. 95/2002, ce are ca singur scop, asa cum il vad sindicalistii, „desfiintarea industriei romanesti de armament“. La conferinta au participat Victor Peta, presedintele Sindicatului liber craiovean, Mircea Plasa, vicepresedintele aceluiasi sindicat, iar de la Uzina Mecanica Filiasi, presedintii celor doua sindicate, Ilie Preda si Constantin Cojocaru. Marile nemultumiri ale sindicalistilor se refera la doua prevederi ale ordonantei, si anume „separarea capacitatilor de personal“ si noul mod de salarizare bugetara, stabilit de guvern.

Victor Peta acuza guvernul de nerespectarea conventiei parafate de Adrian Nastase, prin care „orice act normativ care va aparea cu legatura la industria de aparare va avea acordul sindicatelor“. In ciuda negocierilor purtate de guvern cu sindicalistii sectorului de aparare, in urma carora nu s-a ajuns la nici un acord, guvernul a emis o ordonanta care nu se aplica din cauza reactiei lucratorilor din sectorul de armament, materializate prin pichetari la sediile Ministerului Industriei, Ministerului Finantelor, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si la sediul central al partidului de guvernamint din Bucuresti.

Marsul de protest – un simbol al Revolutiei din 1989

Urmatorul pas al sindicalistilor este marsul de protest care va avea loc astazi, cu plecare din curtea societatii AVIOANE SA, la ora 12.00, cind se va face o informare directa a lucratorilor si va avea ca punct de oprire sediul Prefecturii Dolj. La acest mars vor participa si angajatii de la Uzina Mecanica Filiasi. Astfel de proteste vor avea loc in toate orasele in care exista o fabrica ce apartine sectorului de aparare – Brasov, Fagaras, Plopeni, Resita, Bacau.

Potrivit lui Victor Peta, traseul pe care il vor urma se doreste a fi „un simbol al Revolutiei din 1989, cind, urmind acelasi traseu, am realizat ceva“. Angajatii acestui sector nu lupta numai pentru salvarea industriei de armament, ci si pentru propria supravietuire. Dupa disponibilizarea a circa 10.000 de angajati in februarie 2002, alti 10.000 se afla pe o lista de asteptare pentru a fi trimisi in somaj. Nedumerirea salariatilor din aparare este de ce Ancesiac, organismul care avizeaza exporturile din Romania, nu avizeaza comenzile din acest sector, tara noastra fiind in prezent depasita si de Bulgaria, care exporta de 15 ori mai mult armament decit noi. Se spera la o schimbare a atitudinii guvernantilor care au obstructionat contractele unor intreprinderi care produc armament compatibil NATO, urmarind, dupa cum afirma sindicalistii, „ revenirea la traditia importurilor bazate pe comisioane grase“, cu riscul sacrificarii propriei industrii. Pentru sindicalisti, pozitia armatei romane, care difera de cea a guvernantilor, este mai importanta. Afirmatia sefului Aviatiei Romane, general Constantin Gheorghe, „ am fost onorat sa zbor cu IAR 99 Soim, cel mai bun aparat de atac din lume“, da sperante salariatilor AVIOANE SA ca guvernul va gasi solutii viabile pentru salvarea acestui sector al industriei romanesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS