23.9 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalComisia de la Cotroceni, neconstituţională

Comisia de la Cotroceni, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale unele prevederi ale Legii răspunderii ministeriale, astfel cum a fost modificată recent de Guvernul Tăriceanu prin Ordonanţa referitoare la componenţa Comisiei speciale de la Cotroceni.

În şedinţa de ieri, Curtea Constituţională a decis, în unanimitate, că dispoziţiile art. 16 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială şi cele ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.95/2007 pentru modificarea Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială sunt neconstituţionale. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Excepţia de neconstituţionalitate fusese ridicată de Avocatul Poporului, Ioan Muraru, care a contestat legalitatea constituirii Comisiei speciale de la Cotroceni, respectiv prezenţa judecătorilor în comisie.

Preşedintele poate suspenda un ministru în funcţie

Decizia Curţii Constituţionale desfiinţează cu totul orice tip de comisie la Palatul Cotroceni care să-l sfătuiască pe şeful statului în cazul anchetării unui membru al guvernului – fost sau actual -, dar păstrează puterea şefului statului de a decide şi anchetarea, şi suspendarea unui ministru, explică NewsIn.

Practic, Curtea a considerat că o astfel de comisie în interiorul Palatului Cotroceni nu îşi are rostul câtă vreme preşedintele are dreptul – pe care i-l conferă chiar textul Constituţiei – de a solicita şi începerea urmăririi penale a unui fost sau actual ministru, şi suspendarea unui membru în funcţie al guvernului. Instanţa Constituţională îi dă astfel mână liberă şefului statului să decidă – fără a mai solicita avize – dacă un ministru poate fi anchetat. De asemenea, se păstrează şi dreptul şefului statului de a suspenda un ministru în funcţie.

Practic, din acest moment, preşedintele Băsescu poate cere începerea urmăririi penale a foştilor miniştri Adrian Năstase, Decebal Traian Remeş, Miron Mitrea, Zsolt Nagy, Codruţ Seres, dar şi suspendarea din funcţie imediat după declanşarea urmăririi penale a lui Tudor Chiuariu, ministrul justiţiei, şi Paul Păcuraru, ministrul muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS