27.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljŞcolile, bombardate cu fonduri de miliarde

Şcolile, bombardate cu fonduri de miliarde

În timp ce şcolile doljene se chinuiesc să cheltuiască banii alocaţi până acum de guvern pentru diferite lucrări şi reabilitări, alte sute de miliarde sunt gata să intre în conturile consiliilor locale. Avalanşa de bani îi sperie atât pe directorii de şcoli, cât şi pe primari, care trebuie să cheltuiască într-o lună cât n-au cheltuit într-un an.

Judeţul Dolj se află la coada clasamentului de cheltuire a fondurilor alocate şcolilor. Pierduţi în licitaţii şi legi, directorii unităţilor de învăţământ doljene ridică neputincioşi din umeri de ani buni şi văd cum banii necheltuiţi se întorc la sfârşit de an în conturile Ministerului Finanţelor. Scenariul se va repeta şi în acest an, deoarece, alături de banii alocaţi de guvern în diferite tranşe pe tot parcursul anului, 73 de şcoli doljene au mai primit 131 de miliarde de lei vechi, iar în câteva săptămâni vor fi alocate alte fonduri. Cu toate că, din cele 586 de miliarde de lei vechi care au fost alocate până acum, şcolile au reuşit să cheltuiască 46%, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj se arată optimistă în privinţa absorbţiei banilor recent sosiţi. „Vom cheltui aceşti bani pentru că au fost repartizaţi în funcţie de cât de repede pot fi cheltuiţi. Au fost alocaţi şcolilor care au lucrări în derulare, studii de fezabilitate făcute sau celor care au nevoie de bani şi pot să îi investească. Până la sfârşitul anului vom mai primi fonduri“, a precizat Ersilia Oprescu, inspector şcolar general delegat al ISJ Dolj.

Lucrările în şcoli, blocate de lipsa meseriaşilor

În teritoriu însă, directorii unităţilor de învăţământ sunt îngroziţi de noile fonduri alocate, pe care sunt conştienţi că nu le vor putea cheltui până la sfârşitul lunii decembrie. La procedurile de licitaţie care solicită timp se adaugă şi lipsa meseriaşilor cu care se confruntă firmele de construcţii. „Nu ştiu dacă vom reuşi să îi cheltuim. Noi încercăm să rezolvăm situaţia aceasta cu care se confruntă toate şcolile. Eu trebuie să pun acoperiş, să instalez centrală termică şi să termin de parchetat toate clasele şi nu ştiu de care lucrare să mă apuc ca să termin mai repede. Acoperişul depinde de vreme, că dacă ar fi frumos afară l-am termina într-o lună, pentru că l-am face cu tablă modernă, dar cu centrala şi parchetarea e mai greu. Nu există meseriaşi, iar firmele găsesc oameni care nu vor să muncească. Doi stau şi doar unul mai mişcă. Am stat o lună şi ceva să îmi parcheteze două clase!“, a spus Aurel Curea, directorul Şcolii nr. 3 din Băileşti.

„Primăria se ocupă de cheltuirea banilor“

Alţi directori lasă totul în seama primăriilor şi nu sunt interesaţi de fondurile care vin nonstop de la guvern. „Toate clădirile şcolii au nevoie de reparaţii capitale şi este foarte bine că am primt bani pentru aceste lucrări. Primăria se ocupă de cheltuirea lor şi ştiu ei bine cum trebuie să îi investească“, a spus Daniela Mirigel, directoarea Şcolii Generale Perişor.

Sunt şi directori încurajaţi de proiectele în derulare pe care le au şi care speră să cheltuiască şi această penultimă tranşă de bani. „Cred că o să îi cheltuim pentru că avem lucrări în derulare. Licitaţiile s-au făcut de mult pentru că este un program de investiţii pe patru ani. Acum ne ocupăm de reabilitarea clădirii şi avem nevoie de bani. Iar dacă mai vin fonduri, depinde de cât timp mai avem la dispoziţie ca să îi cheltuim“, a menţionat Ileana Iacob, directoarea Şcolii Generale Pleniţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII