Guvernul are posibilitatea de a constesta, până pe 26 decembrie, decizia Comisiei Europene privind reducerea nivelului de emisii de gaze propus de România pentru perioada 2008-2012, a declarat astăzi ministrul mediului, Attila Korodi.
Guvernul a discutat în şedinţa de luni despre oportunitatea de a contesta decizia Comisiei Europene de reducere a nivelului de emisii de gaze pentru România şi a mandatat Departamentul de Afaceri Europene să înceapă demersurile pentru contactarea unor firme de avocatură în acest sens, a declarat ministrul mediului. Executivul urmează să decidă dacă va contesta decizia Comisiei, până pe 26 decembrie, termenul prevăzut de procedurile europene, a precizat Korodi.
Forul european a decis, prin Planul Naţional de Alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon, o reducere cu 10% pentru 2007, respectiv cu 20,7% pentru perioada 2008-2012, faţă de nivelul propus de România.
În opinia lui Korodi, reducerea plafonului de emisii de gaze cu efect de seră va conduce la o realocare a certificatelor de emisii de gaze către operatorii economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor.
Potrivit Comisiei Europene, schema garantează reducerea, cu cele mai scăzute costuri din punct de vedere economic, a emisiilor de gaze cu efect de seră produse în sectorul energetic şi cel industrial, ajutând astfel Uniunea Europeană şi statele membre să îşi ducă la îndeplinire angajamentele asumate prin Protocolul de la Kyoto.
Planurile naţionale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, plafonul sau limita din cantitatea de dioxid de carbon pe care o pot emite instalaţiile care intră sub incidenţa schemei de comercializare, precizând numărul exact de certificate de emisii pe care le primeşte fiecare instalaţie.
Conform Hotărârii de Guvern privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, un astfel de certificat reprezintă titlul care conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon, într-o perioadă definită. Potrivit prevederilor actului normativ, instalaţiile care intră sub incidenţa schemei de comercializare sunt cele din sectorul energetic, din domeniul producţiei şi prelucrării metalelor feroase, din industria mineralelor şi cele folosite pentru producerea de celuloză din lemn sau hârtie şi carton.
România a susţinut, în cadrul întâlnirii Consiliului de Mediu al UE, în luna februarie, la care delegaţia română a participat pentru prima dată ca membru deplin, angajamentul intern de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2020, faţă de anul de referinţă prevăzut în Protocolul de la Kyoto – 1990.
Guvernul va decide până pe 26 decembrie dacă va contesta decizia CE privind emisiile de gaze
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei