Şase judecători sau procurori de la tribunale şi parchete din ţară au primit marţi verdict de colaborare cu fosta Securitate din partea Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Potrivit unor surse din CNSAS, citate de NewsIn, aceştia sunt: Dan Tăbăltoc care a fost deconspirat ca fost ofiţer de Securitate, Corneliu Maria, Lucian Cristea, Vasile Moş, Ioan Nagy şi Ferenc Balog. Lucian Cristea a fost judecător la Curtea de Apel Cluj şi s-a pensionat în 2005, iar Ioan Nagy a ieşit la pensie în iunie 2007 din postul de judecător la Judecătoria Carei.
Vasile Moş este judecător la Tribunalul Braşov, Corneliu Maria la Curtea de Apel Craiova, iar Ferenc Balog procuror şef Secţiei Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud.
Magistraţii au fost verificaţi după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a depus la CNSAS, încă din 2005, declaraţiile date de magistraţi şi personalul auxiliar de specialitate cu privire la colaborarea la cererea CSM.
Purtătorul de cuvânt al al CSM, Cecilia Morariu, a declarat astăzi pentru NewsIn că legea nu prevede nici o sancţiune pentru cei deconspiraţi cu excepţia faptului că nu au voie să ocupe funcţii de conducere în sistemul judiciar.
"CSM nu a fost informat de CNSAS în legătură cu persoanele şi calitatea acestora care să fi fost declarate în şedinţa de astăzi că au făcut poliţie politică. Avem aceleaşi informaţii care au fost transmise şi prin comunicatul de presă al CNSAS. Potrivit legii nu există nici o sancţiune juridică pentru cei aflaţi în situaţia în care au fost declaraţi ca făcând poliţie politică excepţie făcând cazul în care doresc să ocupe funcţie de conducere, acest lucru fiind interzis. CSM a transmis încă din 2005 către CNSAS, în vederea efectuării verificărilor, toate declaraţiile pe proprie răspundere date de judecători, procurori, magistraţi asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor şi personalul auxiliar de specialitate", a afirmat Morariu.