Cantitatea de deşeuri electrice şi electronice colectată pe 3 noiembrie a fost de 576 tone, în întreaga ţară, însemnând trei grame pe cap de locuitor, în condiţiile în care, până la sfârşitul lui 2008, aceasta ar trebui să ajungă la 4 kg, după normele UE, a declarat ministrul mediului Attila Korodi.
"Este imposibil să atingem cantitatea de 4 kg pe cap locuitor, până la sfârşitul lui 2008, dar nu cred că riscăm o procedură de infringement din această cauză, pentru că nu s-a declanşat o astfel de procedură împotriva vreunei ţări care nu a îndeplinit ţinta", a explicat Korodi, într-o conferinţă de prezentare a rezultatelor campaniei de colectare din 3 noiembrie. Ministrul a dat ca exemple Polonia, care colectează 100 grame de deşeuri pe cap de locuitor, şi Ungaria, cu un kg pe cap de locuitor.
Potrivit unui clasament al celor mai mari cantităţi de deşeuri adunate, în fiecare judeţ, capitala conduce cu 71,6 tone, fiind urmată de Maramureş cu 42 tone, Braşov, Bihor şi Harghita cu câte 35 tone.
Pe ultimele locuri în acelaşi clasament se situează Călăraşi cu doar 75 kg, Vaslui cu 1,6 tone şi Ialomiţa cu 1,8 tone.
Potrivit clasamentului pe oraşe, pe primul loc se află Oradea cu 32 tone, fiind urmată de Baia Mare şi Braşov, fiecare cu 30 tone, Suceava (20 tone), Cluj (19,6 tone), Miercurea Ciuc (16 tone), Zalău (15 tone). Oraşele cu cele mai scăzute cantităţi de deşeuri colectate sunt Călăraşi (75 kg), Zărneşti, Lupeni şi Drăgăşani (100 kg).
În capitală, cea mai mare cantitate a fost colectată în sectorul 2, respectiv 27 tone. În sectoarele 3 şi 6 s-au strâns câte 12 tone, iar în sectoarele 5 şi 4 s-au colectat 6,5 tone, respectiv 3,9 tone.
"Acţiunea a depăşit aşteptările noastre, nu neapărat din punctul de vedere al cantităţii, ci al modului în care s-a derulat, dovedind o reacţie de tip european", a spus ministrul Korodi. Acesta a precizat că această cantitate de deşeuri va fi preluată de către organizaţiile colective responsabile, formate din producătorii de electrice şi electrocasnice, urmând să fie dusă la cele cinci capacităţi de tratare aflate în România sau în altele în străinătate.
Campania naţională de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, iniţiată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), s-a desfăşurat, sâmbătă, 3 noiembrie, în 110 oraşe şi în Capitală. Companiile de salubritate din aceste localităţi au participat voluntar la acţiunea de sâmbătă, fără a impune o mărire a taxei de salubritate.
Conform Hotărârii de Guvern 448/2005 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, rata medie anuală de colectare selectivă a deşeurilor electrice şi electronice va trebui să fie de patru kg/cap de locuitor, până la sfârşitul anului 2008. De asemenea, actul normativ prevede îndeplinirea unor obiective intermediare. Astfel, până la sfârşitul anului 2006, rata medie de colectare a deşeurilor trebuia să fie de două kg/cap de locuitor, iar la sfârşitul acestui an va trebui să fie de trei kg/cap de locuitor.
Trei grame de deşeuri pe cap de locuitor, strânse în campania din 3 noiembrie
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei