Combaterea delincventei romanilor din Franta va fi tema centrala a intilnirii dintre ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozy, si omologul sau roman, Ioan Rus astazi, la Paris. Nicolas Sarkozy il va primi pe Ioan Rus astazi, inainte de a veni la Bucuresti, in luna august. Cele doua tari vor studia metodele de sporire a cooperarii la nivel de politii, in conditiile in care o serie de cazuri de trafic cu handicapati romani au fost facute publice in Franta, in ultimele saptamini. Bucurestiul a anuntat deja trimiterea unui ofiter de legatura la Paris, pentru a organiza repatrierea imigrantilor romani in situatie ilegala. Expulzarea in Romania, la 13 iulie, a circa zece handicapati care cerseau in Franta a marcat inceputul unei operatiuni ample, care are scopul de a expulza aproximativ 200 de romi, potrivit unor surse din cadrul politiei romane.
„Problema delincventei romanilor din Franta este foarte complexa deoarece este determinata de situatii foarte diferite. Este un lucru bun ca autoritatile sint interesate, insa este nevoie de timp pentru elaborarea unor raspunsuri adecvate, in colaborare cu tara de origine a infractorilor si a apreciat Genevieve Lefebvre, judecatoare la Tribunalul pentru Minori din Paris, care se ocupa de cazurile in care sint implicati copii din Romania.
Delincventi ocazionali sau profesionisti, tineri atrasi de Eldorado francez si deveniti victime ale sefilor de bande sau ale traficantilor din Romania sint doar citeva dintre exemple, potrivit judecatoarei. „Pina in prezent, am preferat o abordare foarte impresionista, cu putine date clare referitoare la acest fenomen“, a declarat ea. Totusi, in opinia acesteia, delincventa minorilor romani, evidenta din 1998, este in crestere constanta. Majoritatea romanilor se afla in Franta in situatie ilegala, regimul vizelor fiind eliminat in ianuarie 2002. Conform asociatiei Parada, care se ocupa de copiii strazii din Romania si care are un birou si la Paris, tinerii romani, din ce in ce mai numerosi pe strazile din capitala Romaniei, provin din nordul tarii, din familii de tarani.
„Tinerii de care ne ocupam pentru moment sint, in mare parte, intr-o retea familiala. Nu se poate vorbi de retele mafiote“, a subliniat Milud Ukili, fondator al Parada. Referindu-se la recentele cazuri de cersetori handicapati de la Lyon, Nice si Grenoble, un politist apreciaza ca este vorba de trafic cu persoane. De la inceputul lunii, circa zece cetateni romani care se ocupau de exploatarea compatriotilor lor handicapati au fost arestati.
„Trasatura comuna a tuturor acestor cazuri este faptul ca ne confruntam cu o adevarata organizatie, sectoriala si geografica. Handicapatii sint repartizati si plasati in custodia sefilor bandei. Li se atribuie o intersectie, un semafor si trebuie sa aduca o anumita suma pe zi, in caz contrar fiind batuti. Este exploatarea mizerie umane“, a afirmat politistul, care a adaugat ca initiatorii acestor forme de trafic sint de gasit in principal in Romania. „Trebuie sa incercam sa punem capat acestei imigratii si sa ne ocupam de liderii filierelor“, a apreciat el, in timp ce Ministerul de Interne din Franta saluta vointa de colaborare exprimata de Romania.
Franta si Romania sint hotarite sa colaboreze in combaterea delincventei
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei