16.7 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalŞeful APIA Olt se plânge de deficit de personal

Şeful APIA Olt se plânge de deficit de personal

Marinel Oaşă va bate la uşa directorului general al APIA pentru a-i oferi necesarul de funcţionari de care Centrul judeţean al agenţiei are nevoie.

Directorul Centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Olt, Marinel Oaşă, va solicita astăzi noului şef al APIA, Dan Gherghelaş, soluţii pentru mărirea numărului de funcţionari atât la centrele locale din judeţ, cât şi pentru biroul judeţean. El se plânge de faptul că, deşi volumul de muncă a crescut enorm în ultima vreme, APIA Olt continuă să se confrunte cu un mare deficit de salariaţi. Situaţia este oarecum paradoxală acum, după ce toate centrele judeţene ale instituţiei au şi personalitate juridică. „Am făcut de multe ori această solicitare, dar mâine (astăzi – n.r.) merg şi la noul director al APIA. Trebuie să se găsească soluţii. Facem faţă din ce în ce mai greu volumului de muncă, crescând mereu. Acum se întorc la decontare bonurile valorice şi nu sunt puţine. Cererile şi bonurile trec prin mâinile doar a şapte oameni care lucrează în cadrul Serviciului de examinări cereri ajutor – Măsuri de piaţă. Ei verifică toate cererile, ei le introduc în baza de date, ei iau la mână bonurile valorice, ei fac totul. Situaţia trebuie să se îmbunătăţească. Mai ales acum, când avem şi personalitate juridică, dar fără buget şi fără acoperirea necesarului de funcţionari“, a declarat ieri Marinel Oaşă.

 

119 salariaţi la APIA Olt

 

În prezent, APIA Olt funcţionează cu 119 salariaţi, iar Marinel Oaşă susţine că este nevoie de 200 de funcţionari. Din cei 119 salariaţi, 70 lucrează în cele şase centre locale de la Slatina (11 persoane), Scorniceşti (11), Drăgăneşti-Olt (nouă), Balş (11), Caracal (12) şi Corabia (16). „Centrului de la Slatina îi sunt arondate 24 de localităţi cu 78.656 de hectare de terenuri agricole aflate în proprietatea a 10. 815 fermieri. De asemenea, Centrului Caracal îi sunt arondate 18 localităţi cu o suprafaţă totală de 68.570 de hectare. Acestea sunt realităţile şi oamenii fac faţă cu greu. Din câte ştiu eu, deşi actul normativ care conferă personalitate juridică fiecărui centru judeţean al APIA a intrat în vigoare din septembrie, noua organigramă a instituţiei se află în lucru şi ne aşteptăm ca ea să fie funcţională de la 1 ianuarie 2008. Mai ştiu însă că în prezent avem depuse 40.314 cereri pentru acordarea subvenţiei pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, 55.132 de bonuri valorice de peste 66,8 milioane de lei pentru suprafeţe care totalizează 155.710 hectare le-am distribuit şi ele se întorc la decontare. Cei şapte oameni de care vorbeam nu au pe cap numai domeniul agricol, ci şi pe cel zootehnic. Problema trebuie rezolvată şi sper să găsesc înţelegere la APIA Bucureşti“, a mai declarat Marinel Oaşă.

Peste deficitul de salariaţi a mai căzut şi problema supradeclarărilor care fac obiectul erorilor depistate de auditorii europeni şi care trebuie remediate prin reanalizarea parcelelor respective. Personalul APIA Olt care se ocupă cu controalele va avea un număr de verificări mai mare. Suprafaţa controlată creşte cu patru procente decât a fost stabilit iniţial, de la 6% la peste 10% din totalul suprafeţei înregistrate. Toate controalele au termen de finalizare 30 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS