29.6 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiReducerea coruptiei va fi posibila prin retrocedarea proprietatilor

Reducerea coruptiei va fi posibila prin retrocedarea proprietatilor

Coruptia in Romania va fi redusa la un nivel care nu va dauna societatii, daca se va finaliza retrocedarea proprietatilor abuziv confiscate, daca se vor reduce activele statului, daca se va micsora puterea discretionara a functionarilor publici si se va clarifica problema conflictului de interese, a apreciat simbata, la Suceava, presedintele Consiliului National al PNL, Theodor Stolojan: „Astazi, coruptia in Romania este factorul principal de polarizare a societatii. Contracte care se dau in licitatii trucate, miliarde de dolari irosite in sistemul bancar, ajunse la un individ sau un altul care pe urma primesc reesalonari, o populatie care plateste prin impozite si taxe datoria publica facuta prin preluarea la buget a furturilor din sistemul bancar. Asta este coruptia“, a declarat Stolojan.

El a apreciat ca Romania nu va putea reduce coruptia la un nivel care sa nu fie daunator societatii daca nu se rezolva problema restituirii proprietatilor confiscate abuziv, daca nu va fi continuata privatizarea si nu se vor reduce activele statului „care astazi sint in mina oamenilor politici si acestia fac ce vor cu ele“.

„Ce lupta contra coruptiei doriti sa aveti cind statul are, la ora actuala, ponderea majoritara in proprietate? Proprietatea de stat nu genereaza capital, ci genereaza coruptie oriunde in lume“, a spus Stolojan.

„Nu vom putea scapa de coruptie daca, in continuare, facem asemenea sisteme de reesalonari de taxe, de reduceri de impozite, in care te duci cu caciula in mina la functionarul public care iti da sau nu-ti da un aviz, o licenta, iti reesaloneaza sau nu-ti reesaloneaza. Am creat un sistem dintr-acesta de legi, de reglementari, care il face pe orice intreprinzator prizonierul functionarului public si care il face sa depinda de puterea discretionara a functionarului public“, a mai spus liderul liberal. El a apreciat ca Romania nu va rezolva problema coruptiei daca nu se va reusi o clarificare deplina a conflictului de interese.

„Exista liberali care nu sint de acord cu ceea ce propun de mai multa vreme. Nu este posibil sa ai un parlamentar care in acelasi timp conduce efectiv afaceri de stat sau private. Nu se poate asa ceva! Poti sa ai actiuni, le dai in administrare, in incredere. Noi avem parlamentar care conduce o banca de stat, avem parlamentar care conduce Regia Padurilor. O conduce zi de zi, nu din timp in timp. Avem parlamentar care conduce un mare grup petrolier in Romania“, a spus Stolojan. El a adaugat ca i se reproseaza ca in aceasta privinta atitudinea lui nu este liberala.

„Intr-o tara in tranzitie, dominata de coruptie, aceasta nu poate fi stapinita daca parlamentarii se ocupa de afaceri, conduc efectiv afaceri. Este calea cea mai directa de generare a coruptiei“, a conchis Theodor Stolojan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS