Cauza incendiului de marţi dimineaţă, din incinta SC Electrocarbon SA Slatina, este autoaprinderea, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Cristian Croitoru, purtătorul de cuvânt al ISU, a spus că incendiul de marţi dimineaţă a fost stins de instalaţiile speciale cu abur de la atelierul de coacere a electrozilor şi de pompierii civili din societate, împiedicând o posibilă explozie.
Gudronul depus pe pereţii interiori ai coşului şi ai tubulaturii de evacuare a gazelor de la aceeaşi instalaţie s-a reaprins, pompierii fiind alertaţi la ora 11.07. La intervenţie au participat pompierii militari de la ISU, cu două autospeciale, pompieri i serviciului civil al societăţii, cu trei autospeciale, dar şi serviciul privat de pompieri al SC ALRO SA, cu o autospecială. Acţiunea de intervenţie a durat mai bine de o oră, potrivit reprezentantului ISU.
„Coordonatorul intervenţiei de la ISU, un reprezentant al societăţii şi un comisar al Gărzii Naţionale de Mediu au stabilit că incendiul a fost produs prin autoaprinderea gudronului“, a declarat maiorul Cristian Croitoru.
Oficial, Slatina nu a fost poluată…
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, un buletin de analiză al Agenţiei pentru Protecţia Mediului arată valori ale poluanţilor mai mici decât cele din trafic.
Daniela Bălşanu, purtătoarea de cuvânt a APM, a declarat ieri că laboratorul auto al instituţiei a prelevat probe de pe strada Cireaşov, între orele 11.30-13.30. „Conform buletinului APM Olt nr. 251/3.10.2007, rezultatele determinărilor analitice arată faptul că, pentru indicatorul dioxid de sulf, valoarea deteminată este de 46,21 micrograme/mc, iar pentru dioxid de azot, valoarea determinată este de 38,45 micrograme/mc“, a spus reprezentanta agenţiei.
Potrivit normativului care stabileşte valorile-limită ale poluanţilor atmosferici (Ordinul MAPPM nr. 592 din 2002), ar fi fost vorba de poluare cu dioxid de sulf, dacă valoarea determinată ar fi depăşit 200 micrograme/mc. Or, valoarea măsurată de laborator a fost de aproape patru ori şi jumătate mai mică… De asemenea, ar fi fost poluare cu dioxid de azot dacă valoarea determinată ar fi fost de 350 micrograme/mc. Însă, concentraţia acestui poluant în atmosferă a fost de peste nouă ori mai mică decât cea maxim admisă… Laboratorul APM nu este însă dotat pentru determinarea concentraţiei de gudron în aer, principala substanţă degajată în incendiu…
Societatea a scăpat fără sancţiuni
Dat fiind faptul că măsurătorile oficiale nu au înregistrat nici o urmă de poluare, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu nu a aplicat nici o sancţiune.
„La următorul control planificat la instalaţiile Electrocarbonului autorizate în baza Directivei Europene IPPC (ce reglementează activitatea instalaţiilor cu impact semnificativ asupra mediului – n.r.) vom face verificări de fond“, a spus comisarul-şef Florin Homorean.
Şeful comisariatului a recunoscut că nu este în regulă faptul că în unitate au avut loc numeroase incendii, la diferite instalaţii, în ultimii ani.