Mersul la cumpărături este o mare plăcere pentru mulţi dintre noi, devenind în ultimul timp aproape un hobby şi, indiferent ce cumpărăm, trebuie să avem grijă cu propriul buget pentru că shoppingul în exces poate duce la un dezastru financiar.
Dar când şi cum vă puteţi da seama că pasiunea s-a transformat în dependenţă? Sunteţi un împătimit al shopping-ului? Mersul la cumpărături vă face să vă simţiţi mai bine după o zi grea? Cât de des mergeţi prin magazine şi de câte ori faceţi shopping on line? Cât de mult sunteţi dispus să cheltuiţi pentru a vă binedispune? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care trebuie să vi le puneţi când vi se pare că daţi semne de „shopping compulsiv“. Primul semn al acestei „afecţiuni“ ar fi impulsul de a cumpăra orice şi oricât, fără să vă intereseze preţul produselor. Rezultatele unui studiu publicat în revista medicală American Journal of Psychiatry arată că una din 12 persoane este dependentă de cumpărături şi că în cele mai multe cazuri această pasiune exagerată afectează munca, relaţiile şi bugetul „pacienţilor“.
Creaţi un fond de urgenţă
Dacă faceţi descoperiri de card sau vă înscrieţi pe lista posesorilor de „carduri de cumpărături“ şi dacă faceţi tot felul de maşinaţii financiare doar pentru a putea cumpăra „un pic mai mult“, probabil că aţi pierdut controlul. Este posibil chiar să nu ţineţi evidenţa exactă a datoriilor acumulate pe aceste carduri de cumpărături, care nu sunt decât nişte variante mai comerciale ale cardurilor de credit. La fel de bine se poate să nu vă daţi seama că achiziţionând încă o pereche de pantofi sau încă un costum ori o rochie aţi lăsat o factură neplătită, poate chiar două. Ar fi bine să aveţi în vedere că, dacă aţi reuşi să economisiţi doar o mică parte din bugetul pe care îl alocaţi cumpărăturilor, v-aţi putea crea o rezervă frumuşică pe care să o folosiţi ca „fond de urgenţă“.
Faceţi cumpărături în mod organizat
Pentru a pune deoparte ceva bani pentru zile negre, trebuie să vă schimbaţi comportamentul la cumpărături. În primul rând, este necesar să ştiţi ce anume posedaţi, pentru a afla ce aveţi nevoie. Uitaţi-vă prin dulapuri şi prin întreaga casă înainte să mergeţi la cumpărături. Dacă aveţi destule haine şi pantofi şi pentru dumneavoastră, şi pentru copii şi dacă aparatele electronice şi electrocasnice sunt suficient de bune pentru a vă „trece anul“, atunci abţineţi-vă de la cumpărături. În plus, obişnuiţi-vă să nu mergeţi la shopping fără o listă în care să notaţi exact produsele de care aveţi nevoie şi bugetul pe care îl alocaţi pentru fiecare.
Încercaţi pe cât posibil să puneţi anumite produse „în aşteptare“. Aceasta înseamnă că, dacă puteţi, atunci când vedeţi un anumit articol pe care vi-l doriţi, mai aşteptaţi puţin înainte să îl achiziţionaţi. Rugaţi vânzătoarea să vă oprească respectivul produs pentru câteva zile, timp în care veţi avea ocazia să vă gândiţi dacă într-adevăr doriţi acel lucru. Este o bună modalitate de a vă „înfrâna“ nevoia de a cumpăra pe care o simţiţi.
Gestionaţi-vă bugetul
Pentru a face primii paşi spre vindecarea obsesiei de a cumpăra, lăsaţi acasă toate cardurile şi mergeţi prin magazine doar cu numerar. Aceasta va fi probabil „piatra de încercare“, dar, o dată ce treceţi de această etapă, sunteţi pe drumul cel bun. Învăţaţi să vă gestionaţi mai bine bugetul: monitorizaţi cu mare atenţie tot ceea ce cheltuiţi. Notaţi-vă tot ceea ce aţi cumpărat, scrieţi preţul exact al produselor şi nu rotunjiţi cifrele, pentru că trebuie să ştiţi pe ce anume se duc banii dumneavoastră. Pentru a fi împăcat cu dumneavoastră, plătiţi toate datoriile acumulate pe cardul de credit.
Iar dacă dependenţa de cumpărături este totuşi prea mare, apelaţi la un expert financiar care să vă ajute. Este nevoie de o astfel de măsură drastică în primul rând pentru că persoanele care cheltuiesc mult nu pot face parte din categoria celor care reuşesc să economisească. Stabiliţi-vă un plan de acţiune pentru a vă asigura o stabilitate financiară şi respectaţi-l.