Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a dispus retragerea de pe piaţă a unor loturi de iaurt cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxină.
Pe 14 august s-a lansat o alertă europeană cu privire la prezenţa gumei de guar, ingredient folosit în iaurturi cu fructe, posibil contaminată cu dioxină. În acord cu recomandările Comisiei Europene, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a trimis imediat note tuturor direcţiilor judeţene, care au retras de pe piaţă toate loturile suspectate. „Loturile de produse suspectate de contaminare vor rămâne sub sechestru sanitar-veterinar până la sosirea rezultatelor de laborator“, se arată într-un comunicat al ANSVSA. Autoritatea a prelevat probe de la un lot de produse care avea ca dată de expirare 11 septembrie 2007, probe trimise la un laborator european de referinţă de la Budapesta. Rezultatele testelor vor fi cunoscute săptămâna viitoare.
Costică Retea, director adjunct la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, a declarat ieri că în judeţ există mari cantităţi de iaurt marca Danone reţinute de la vânzare din cauză că acestea ar putea conţine o substanţă toxică, potrivit NewsIn. „În momentul de faţă există astfel de cazuri şi în Dolj, având în vedere că Danone vinde iaurt în toată România. Toate aceste produse au fost însă reţinute de la vânzare şi sunt în prezent păstrate în magaziile unităţilor comerciale“, a declarat Retea.
Produse Danone retrase de pe piaţă
Subsidiara companiei franceze Danone a confirmat ieri că a retras din magazinele din România iaurturi cu fructe, din cauza unor suspiciuni privind contaminarea cu dioxină a unui ingredient.
„În prezent, în Europa, instituţiile însărcinate cu siguranţa alimentelor efectuează investigaţii în legătură cu alerta europeană privind prezenţa unei contaminări cu dioxină în guma guar provenind din India. Pe 17 august, împreună cu Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România, s-a efectuat identificarea cantităţilor de produs care au avut legătură cu alerta europeană. Întreaga cantitate de produse se află acum blocată, sub controlul ANSVSA, în depozitul Danone şi în mai multe puncte din reţeaua de distribuţie“, se arată într-un comunicat al Danone România.
„În acord cu recomandările Comisiei Europene, imediat ce alerta europeană a fost lansată, Danone a luat măsuri pentru oprirea utilizării preparatelor de fructe conţinând guar suspect şi pentru analiza în laborator european acreditat a mai multor loturi de produs fabricat. Toate rezultatele analizelor sunt bune, conforme cu prevederile Regulamentului CE 1881/2006 privind limitele reziduale maxime admise“, se mai arată în comunicatul Danone.
Danone precizează că nu utilizează în mod direct gumă de guar, aceasta fiind ingredient folosit la unele preparate de fructe produse în Cehia şi utilizate la anumite iaurturi cu fructe. În iaurt, guarul se regăseşte în cantităţi foarte mici (0,02 grame într-un pahar de 125 de grame). Compania mai precizează că toate produsele Danone de pe piaţă sunt conforme cu legislaţia şi nu prezintă nici un risc pentru consumatori.
Guma guar şi dioxina
Dioxina are potenţial toxic şi cancerigen, fiind dăunătoare pentru sănătatea omului. Aditivul E 412, cunoscut sub denumirea de „gumă guar“, este un preparat natural, obţinut dintr-o tufă de fasole indiană.