Câteva sfaturi de preparare a peştelui vor face ca acesta să fie nelipsit de pe masa dumneavoastră!
Cum se găteşte peştele
Prăjit în tigaie
Încălziţi o cantitate de ulei şi/sau unt la temperatura potrivită şi prăjiţi peştele la foc potrivit.
Fript pe grătarul din fontă
Încingeţi grătarul până fumegă, iar apoi aşezaţi peştele uns cu grăsime. Frigeţi-l câteva minute pe fiecare parte, întorcând o dată.
Fript sub grătarul cuptorului
Peştele se aşază sub grătarul potrivit de încins, cu pieliţa în sus, pentru a proteja carnea. Pentru o astfel de preparare sunt recomandate fileuri subţiri.
În hârtie
Pentru a pregăti un peşte în hârtie trebuie să tăiaţi o bucată de folie de aluminiu sau hârtie pergament la dimensiuni destul de mari, cât să cuprindă peştele.
Aşezaţi-l apoi în diagonală, pe o jumătate a foii, presăraţi sare şi piper, puneţi fâşii de legume şi turnaţi două linguri de vin alb sec sau de concentrat vegetal. Împachetaţi şi răsuciţi hârtia la capete.
Aşezaţi peştele într-o tavă şi daţi la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade C/semnul 4. Lăsaţi până se pătrunde complet.
Rasol
În vasul special, de formă alungită, sau într-un vas de mărime potrivită, puneţi o cantitate de apă şi aşezaţi peştele cu pieliţa în jos. Fierbeţi la foc mic, pentru a evita sfărâmarea. Pentru a concentra gustul, adăugaţi în apă două linguri de oţet, câteva boabe de piper şi o foaie de dafin. Dacă folosiţi peşte de mare, adăugaţi şi puţin lapte.
Înainte de fierbere, păstrăvul şi crapul se stropesc cu oţet, pentru ca pielea să capete o culoare albăstruie.
Rumenit la cuptor
Rumenit sau copt la cuptor este acelaşi lucru. Ca să aibă un aspect atrăgător, prăjiţi peştele în tigaie, la foc mare, timp de câteva minute, iar apoi daţi la cuptorul preîncălzit la semnul 4/180 grade C. Lăsaţi până se pătrunde complet.
Alte mici secrete
Când este crud, peştele are carnea semitransparentă, iar prin gătit devine opacă. Pentru a vedea dacă este gata, verificaţi cum arată în interior crestând puţin cu un cuţit.
Peştele continuă să se pătrundă şi după ce este luat de pe foc. Acest lucru este foarte important, pentru că se evită uscarea lui. Somonul şi tonul sunt foarte gustoşi perpeliţi, nepătrunşi în interior. Pentru asta însă, peştele trebuie să fie foarte proaspăt.
Peştele se poate servi cu sos sau garnitură. Acestea nu trebuie să înăbuşe gustul acestuia, ci să îl pună în valoare. Cel mai potrivit ar fi sosul vinegretă, preparat din 100 ml ulei de măsline şi sucul de la 1/2 lămâie, care se toarnă deasupra în momentul servirii, o maioneză sau un sos olandez sau, de ce nu, un sos de unt: într-un vas pus pe foc, topiţi 100 g unt şi când începe să capete culoare adăugaţi sucul de la 1/2 lămâie. Lăsaţi să sfârâie câteva secunde şi apoi turnaţi peste peşte.