Ananasul este o plantă erbacee, perenă, din familia Bromeliaceae, originară din Columbia. Pe lângă faptul că este cultivată pentru fructul său, este crescută şi ca plantă ornamentală de apartament sau de seră, pentru aspectul său decorativ. Are frunze lungi şi o tulpină scurtă de aproximativ 50 de centimetri. Aceasta poartă în vârf o inflorescenţă asemănătoare unui spic. Fructul de ananas este mare, având o greutate cuprinsă între 700 şi 2.500 de grame, şi este acoperit de un fel de membrane, ce au aspectul unor solzi. Frunzele sunt lungi, dungate, în formă de spadă, cu ţepi pe margine, reunite într-o rozetă. În cadrul acesteia se dezvoltă tulpina florală şi apoi fructul, dar numai când planta are trei – patru ani şi este menţinută la căldură. Rar se întâmplă însă ca planta să facă fructe atunci când este cultivată în apartament, acestea apărând doar atunci când ananasul este cultivat în seră.
Îngrijire
Ananasul suportă extrem de bine soarele intens. Amplasarea ghiveciului într-un loc luminos unde să beneficieze de lumina directă a soarelui favorizează coloritul frunzelor. Este însă o plantă care se adaptează foarte bine ambientelor cu puţină lumină, unde însă frunzele pierd din intensitatea culorii. Ananasul suportă destul de bine variaţiile de temperatură, însă aceasta nu trebuie să coboare în nici un caz sub 15 grade Celsius. Pentru o bună dezvoltare, planta are nevoie să fie udată cu regularitate, fără însă a satura terenul cu apă. Solul trebuie lăsat să se usuce între udări. În timpul verii este bine ca frunzele să fie pulverizate cu apă, iar în anotimpul rece, atunci când planta îşi încetineşte creşterea, trebuie udată mai rar. De primăvara şi până toamna, o dată la trei – patru săptămâni, amestecaţi apa pentru udat cu un îngrăşământ lichid. În timpul iernii, această operaţiune trebuie efectuată mai rar.
Ananasul se cultivă, în general, în vase de dimensiuni potrivite, ţinând cont de faptul că rădăcinile sale nu sunt foarte mari. Solul recomandat este un amestec de turbă cu pământ de flori şi nisip. Acesta trebuie să aibă un drenaj foarte bun, în caz contrar, apa care nu se scurge ducând la putrezirea rădăcinii plantei. Frunzele uscate trebuie îndepărtate cu regularitate. Ananasul nu este afectat de boli sau paraziţi.
Înmulţire
Înmulţirea se face prin prelevarea puilor crescuţi din planta-mamă. Aceştia se plantează primăvara în noi ghivece. Trebuie ţinuţi la cald, temperatura ideală fiind de peste 23 de grade Celsius. O plantă o puteţi obţine şi folosindu-vă de un fruct tânăr, sănătos, al cărui vârf să fie în stare bună. Tăiaţi cu un cuţit bine ascuţit vârful, având grijă să lăsaţi o porţiune din pulpa fructului, care va asigura înrădăcinarea. Pregătiţi un ghiveci, aşezaţi-l în vasul cu pământ şi tasaţi uşor pentru a facilita astfel înrădăcinarea. Deasupra ghiveciului puneţi o pungă de plastic care va asigura o umiditate relativ mare. În câteva săptămâni, butaşului menţinut la căldură şi udat periodic i se vor forma rădăcini.