Aproximativ 500 de persoane, majoritatea politicieni, au luat parte la manifestările comemorative organizate la Lupeni şi Vulcan, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la greva minerilor din 1977.
Manifestările dedicate grevelor minerilor din 1977 şi 1929 au început în curtea Exploatării Miniere Lupeni, unde, în acordurile fanfarei, au fost depuse coroane, şi mai apoi în Vulcan, la statuia minerului, în amintirea celor 14 ortaci care şi-au pierdut viaţa în urmă cu şase ani. Pe lângă politicienii locali, la evenimente au fost prezenţi şi preşedintele PC, Dan Voiculescu, şi preşedintele executiv al PLD, Gheorghe Fluture. „Mă bucur că la aceste manifestări sunt prezenţi foarte mulţi oameni politici şi parlamentari, pentru a le spune că Valea Jiului trebuie să trăiască. Aceşti mineri trebuie să scoată cărbune în continuare pentru economia românească. Valea Jiului nu mai trebuie să fie o «Vale a Plângerii» şi trebuie să devină o vale înfloritoare“, a declarat Zoltan Lacataş, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului.
Cu Voiculescu alături şi „noroc bun!“
Conducerea PC, în frunte cu preşedintele formaţiunii politice, Dan Voiculescu, preşedintele executiv, Codruţ Şereş, şi deputata Ionica Popescu, a participat la manifestările pe care sindicatele şi administraţia Companiei Naţionale a Huilei le-au pregătit cu ocazia sărbătoririi Zilei Minerului, 6 august. Voiculescu le-a spus ortacilor din Valea Jiului, pe lângă tradiţionalul „noroc bun!“, faptul că este nevoie de munca lor şi că ar trebui ca guvernul să aibă mult mai multă grijă de Valea Jiului. „Sunt momente şi de bucurie, şi de întristare, dar motive de bucurie nu prea văd. Lucrurile nu merg deloc bine. În anul 1977, minerii din Valea Jiului au făcut un act de curaj, dar care nu i-a ajutat. Curajul şi lupta au fost ale lor şi, din păcate, profitul a fost al altora“, a declarat Voiculescu.
În ceea ce priveşte stigmatul pe care încă îl poartă minerii din Valea Jiului în urma sângeroaselor evenimente din anii ’90, Voiculescu a afirmat că pata neagră ce încă dăinuie asupra acestei zone şi asupra locuitorilor ei poate fi înlăturată, dar numai cu o implicare mai mare din partea autorităţilor.
Ziua Minerului a fost sărbătorită anul acesta mai mult de politicieni, minerii fiind prezenţi în număr foarte mic la manifestările comemorative. Oamenii politici nu au pierdut acest prilej de a-şi face imagine, cu atât mai mult cu cât s-a dat şi startul campaniei pentru alegerile europarlamentare.
Tradiţionalele petreceri la iarbă verde cu mici şi bere nu mai există şi prea puţini mineri se mai gândesc la ziua de 6 august ca la sărbătoarea lor. Reprezentanţii PC nu au uitat însă să menţioneze candidaţii la europarlamentare din Hunedoara, unul fiind chiar viceprimăriţa municipiului Vulcan, Angela Stoica.