Căldura de afară ne face să ne amintim cu plăcere de iarna blândă care a trecut şi de aerul plăcut al primăverii. Dar putem avea încăperi răcoroase şi vara prin instalarea unui aparat de aer condiţionat.
Atunci când v-aţi hotărât că aveţi nevoie de un aparat de aer condiţionat, trebuie să ţineţi cont de principala caracteristică a lui, şi anume puterea de răcire. Aceasta este calculată în BTU şi diferă în funcţie de volumul camerei în care vrem să acţioneze aparatul de aer condiţionat. Dacă alegem o capacitate de răcire prea mică, încăperea nu va fi suficient de răcoroasă. Iar dacă alegem o putere de răcire prea mare, locuinţa se va răci foarte repede şi aparatul nu va îndeplini şi funcţiile de dezumidificare şi filtrare a aerului. La cumpărarea lui trebuie avute în vedere mai multe caracteristici. În primul rând, trebuie să consume puţin. Coeficientul de prestanţă (adică puterea frigorifică per putere electrică absorbită) trebuie să fie ridicat. Este preferabil ca nivelul de zgomot să fie cât mai mic atât la unitatea exterioară, cât şi la cea interioară. De asemenea, este recomandat ca aparatul de aer condiţionat să aibă capacitate de dezumidificare şi ventilare. O importanţă deosebită o are telecomanda, care ar trebui să fie „prietenoasă“, intuitivă şi să dea posibilitatea ca aparatul de aer condiţionat să fie programat şi folosit de oricine. O atenţie deosebită trebuie acordată întreţinerii şi curăţării lui. Se recomandă schimbarea şi curăţarea filtrelor (la fiecare şase luni) de persoane specializate.
Sfaturi practice
Nu achiziţionaţi aparate subdimensionate, căci acestea vor avea o durată de funcţionare mult redusă din cauza turaţiei maxime la care merg timp îndelungat.
Este mult mai bine să cumpăraţi aparate cu o putere mai mare decât ar fi necesar, căci acestea pot funcţiona eficient la turaţie medie, fără a provoca şi cheltuieli suplimentare. În acest caz, veţi evita într-o oarecare măsură şi curentul de aer deranjant.
Aparatul de aer condiţionat Multi-split economiseşte spaţiul, deoarece o unitate montată extern le poate controla pe celelalte. Acest model are o eficienţă energetică ridicată, datorită faptului că unităţile montate intern sunt controlate de compresoare independente, opţiune inclusă în standard.
Aerul condiţionat, o necesitate
Schimbarea climei a făcut ca în România să se înregistreze în acest an cea mai călduroasă vară din ultimele două secole. În aceste condiţii, românii se gândesc să-şi creeze un confort atât la birou, cât şi acasă, prin instalarea de aparate de aer condiţionat. Aerul condiţionat pare a fi ca o briză răcoroasă la malul mării sau ca o adiere a vântului printr-o pădure de conifere. Există aparate de aer condiţionat cu aport de oxigen, care separă oxigenul şi azotul din aer cu ajutorul unei membrane foarte subţiri care realizează filtrarea selectivă. În momentul în care aerul vine în contact cu membrana, oxigenul, care este foarte permeabil, trece cu uşurinţă de această barieră, iar azotul este filtrat. Rezultă astfel oxigen îmbogăţit. Membrana foarte subţire din aparatul cu aport de oxigen a fost realizată pentru o utilizare permanentă şi pentru a elimina eficient microorganismele cum ar fi microbii şi sporii, precum şi particulele de praf.
În cameră se degajă numai aer proaspăt şi pur bogat în oxigen, fără a fi nevoie de aerisire suplimentară. Astfel, se previne pierderea aerului răcoros şi se realizează o importantă economie de energie.
Puterile recomandate ale aparatului de aer condiţionat
Pentru locuinţe:
– între 12 – 24 mp – 7.000 BTU
– între 18 – 30 mp – 9.000 BTU
– între 24 – 30 mp – 12.000 BTU
– între 28 – 46 mp – 14.000 BTU
– între 40 – 67 mp – 16 000 BTU
– între 48 – 80 mp – 22.000 BTU
Pentru birouri:
– între 10 – 16 mp – 12.000 BTU
– între 20 – 30 mp – 16.000 BTU
– între 24 – 36 mp – 22.000 BTU
Revista Domus