20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReferendum cu scandal în Dolj

Referendum cu scandal în Dolj

În mediul rural, sute de oameni au ieşit să-şi exercite dreptul la vot încă de la primele ore ale dimineţii. Scrutinul nu a fost lipsit de scandaluri şi reclamaţii pentru micii şi răcoritoarele pe care alegătorii le-au primit uneori înainte de a intra în secţiile de votare. De asemenea, au fost contestate din plin şi cererile pentru urne mobile, în unele localităţi fiind şi peste 70 de astfel de solicitări. 

La cinci kilometri de Craiova, în comuna Podari, localnicii matinali se îndreptau spre secţiile de votare în grupuri de minimum cinci persoane. „Până la ora 9.00 au votat 500 de oameni în toată comuna. Mai bine decât la locale“, ne-a dezvăluit primarul PSD Gheorghiţă Constantin, care supraveghea vigilent întreaga desfăşurare a referedumului. „Dacă o ţinem aşa până la ora 12.00, la Podari îl demitem pe Băsescu. Nu contează ce votează, important este să vină la vot“, a adăugat încrezător edilul.
Alături de localnici şi-au exprimat opţiunea şi cetăţeni aflaţi în trecere, astfel că, după primele două ore de vot, a fost completată şi o listă suplimentară cu 11 persoane. Nu au lipsit nici solicitările pentru urna mobilă, 63 de persoane depunând cerere să voteze în acest mod.

Zeci de cereri pentru urna mobilă la Radovan

La fel de multe cereri pentru urnă au fost depuse şi în comuna Radovan, unde s-au înfiinţat trei secţii de votare. „Există o secţie de votare aici în Radovan şi încă două la Târnava şi Fântânele“, a declarat poliţistul prezent la secţia de votare organizată la Căminul Cultural din Radovan. Prezenţa la urne a fost mai slabă. Până la ora 10.00 s-au prezentat doar 100 de persoane, în general bătrâni, care au venit să-şi exprime opţiunea și sprijiniți de bastoane. „Poate mai schimbăm ceva pentru anii aştia pe care îi mai avem de trăit“, a spus unul dintre votanţi.

Reclamaţii împotriva primarului din Perişor

La Perişor a fost mare agitaţie și a curs cu sesizări împotriva primarului Maria Chipirlin. În apropierea secţiei de votare s-a păstrat un banner pe fond alb cu mesajul „Hai la referendum“. Acesta a fost primul element care a încins spiritele. Ionel Buldean, preşedintele PDL din Perişor, a solicitat încă de la deschiderea urnelor ca bannerul suspendat pe Drumul European E 79 să fie dat jos. Cererea sa se pare că nu a avut sorţi de izbândă, dar nici el nu a renunțat. „Am solicitat să se dea jos bannerul pentru că e foarte aproape de locul în care se votează. Nu sunt nici 50 de metri distanţă, or legea spune că nu trebuie pus la mai puţin de 500 de metri. Am contestat imediat acest lucru. I-au sunat şi de la Biroul Electoral Judeţean să ia măsuri şi tot nimic“, a spus Ionel Buldean.

Altercaţie în faţa secţiei de votare

O altă reclamaţie a fost depusă imediat pentru că în apropierea aceleiaşi secţii de vot din Perişor erau două cârciumi, unde localnicii erau serviţi cu mici şi băuturi răcoritoare. „Înainte să meargă la vot, îi cheamă la cârciumă şi le dă mici şi bere“, a mai spus localnicul. Nu au lipsit nici reproşurile pentru turism electoral. „Contabilul din primărie cară cu un Golf albastru, cu numărul DJ-09-NRF. A făcut cred zece curse numai până la ora 10.00. Şi nu este singurul. Mai sunt încă şapte-opt maşini folosite pentru aşa ceva“, a adăugat Buldean. Pe lângă localnici, la Perişor s-a folosit din plin şi lista suplimentară, pe care până la ora prânzului au fost trecute 78 de persoane.
Numeroasele sesizări depuse au făcut-o pe primăriţă să cedeze nervos și să înceapă altercaţia cu adversarul său chiar în faţa secţiei de votare. „Eşti un nesimţit! Faci reclamaţii la fel ca la locale!“, s-a repezit Maria Chipirlin asupra adversarului său. „Hei, vezi că eu nu ţi-am zis ţie nesimţită“, i-a replicat acesta. Schimbul de replici a avut loc în prezenţa polițiştilor, care au încercat să aplaneze conflictul înainte să se ajungă la agresiuni fizice.

Mici şi la CAR-ul pentru pensionari

Nemulţumiri au apărut şi la Galicea Mare. În această comună, reprezentanţii PDL au depus plângeri penale împotriva a doi preşedinţi de secţii de votare pentru că „s-au completat cereri pentru urna mobilă cu date de identitate greşite ale unor persoane care nici nu ştiau de acest lucru şi s-au prezentat la urne“. De altfel, şi în secţia de votare atmosfera era tensionată. Angela Firu, membru al comisiei de vot, a precizat că „spre deosebire de alegerile locale din 10 iunie, s-au depus cu 50 de cereri mai multe pentru urna mobilă. La locale au fost 19 solicitări, iar acum sunt 74, fiind înregistrată şi o întâmpinare pe acest motiv“. Şi în această comună s-a reclamat existenţa turismului electoral. De altfel, nici la Galicea Mare nu a lipsit atmosfera de sărbătoare. La toate cârciumile din apropierea secţiei de votare sfârâiau de zor grătarele, iar pe terase erau prezenţi zeci de localnici. În lipsă de spaţiu, friptura suculentă a fost servită și pe câteva mese improvizate chiar în faţa CAR-ului pentru pensionari.

Peste 70 de cereri pentru urna mobilă la Calafat

În Calafat au fost organizate zece secţii de votare. În preajma lor nu era foarte mare agitaţie. Până la prânz, au votat în medie 20% din cetățenii cu acest drept. „Din 849 de persoane cu drept de vot s-au prezentat 224. Sunt şi 28 de persoane pe lista suplimentară“, a precizat Nelu Cornea, preşedintele secţiei de votare din satul Basarabi. La această secţie, până la ora 12.00 a fost înregistrată şi o reclamaţie. „A venit o persoană din Calafat să voteze la Basarabi şi nu i-am dat voie pentru că nu aparţine de noi. A depus contestaţie şi îi vom afişa imediat şi răspunsul“, a mai adăugat preşedintele secţiei de la Basarabi.
La Calafat, zeci de persoane au solicitat urna mobilă. La numai două secţii de votare – Basarabi şi secţia de la Şcoala nr. 1, au fost înregistrate 70 de astfel de cereri. În oraş, votul pe aceste urne a început la ora 17.00 şi s-a derulat cu preponderenţă în spitale, unde au fost 50 de persoane care au solicitat să-şi exprime opţiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS