6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDupă ce a fost notat cu 7,80 la admitere la Universitatea din Craiova, Hagi a preferat să joace la Sportul, nu la „Maxima“

După ce a fost notat cu 7,80 la admitere la Universitatea din Craiova, Hagi a preferat să joace la Sportul, nu la „Maxima“

hagi extensiv net

Povestea „transferului“ lui Hagi la Universitatea Craiova în vara anului 1983 a fost răstălmăcită de fostul mare fotbalist. După ce semnase precontracte cu Steaua (Valentin Ceaușescu a confirmat) și Sportul, Hagi a fost declarat admis la Facultatea de Științe Economice din Craiova cu nota 7,80 și chiar ar fi vrut să joace pentru „Maxima“. Sfătuit însă de selecționerul Mircea Lucescu a optat pentru Sportul Studențesc (echipa lui Nicu Ceaușescu), fiind transferat, ilegal, ca student, de la FSE Craiova la ASE București, din ordinul lui Nicu Ceaușescu.

La meciul CS Universitatea – Viitorul Constanța de luna trecută, Hagi a vorbit și despre povestea transferului său nereușit din vara anului 1983 de la Farul la „Maxima“, afirmând, ca și în alte interviuri, că el ar fi vrut să evolueze pentru Universitatea, că a reușit la facultate în Craiova, dar că oficialii olteni l-ar fi „uitat“ într-un aeroport. Adevărul este însă altul. Profesorul Corneliu Andrei Stroe, „mentorul“ Craiovei Maxima, a oferit detalii despre ceea ce s-a întâmplat în 1983 (detalii cuprinse în cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima“, ediția a II-a, 2012). În vara acelui an, oficialii Universităţii l-au convins pe Hagi să devină student la Craiova. Gică era jucător al Farului Constanţa, nu debutase în echipa naţională, dar se remarcase la nivel de juniori şi tineret, în echipele naţionale respective. În iunie 1983, Hagi era coleg la „Luceafărul“ cu Săndoi, iar Corneliu Stroe, mentorul Maximei, l-a contactat pe Gică prin Săndoi, cei doi tineri fotbalişti fiind cazaţi în Bucureşti, la un cămin de liceu (Electroaparataj). După ultima probă a examenului de bacalaureat susţinut în Capitală, Stroe i-a adus pe Hagi şi Săndoi în Craiova cu maşina personală, iar în Bănie i-a făcut ofertă concretă lui Hagi de a veni la Universitatea Craiova şi ca fotbalist, nu numai ca student.

Hagi: Am semnat cu Steaua și Sportul

Hagi a fost sincer şi i-a spus lui Stroe faptul că mai semnase pentru încă două cluburi, Steaua şi Sportul, precizând că pentru Steaua a semnat fără să ştie că era cererea de transfer! „Când am fost recrutat pentru satisfacerea stagiului militar, m-au pus să semnez mai multe hârtii, una fiind şi cererea de transfer, dar asta am aflat ulterior“, i-a explicat Hagi lui Stroe. O paranteză: peste ani (în martie 2012), Valentin Ceauşescu a confirmat faptul că prima semnătură a lui Hagi fusese pentru Steaua… Gică a rămas în Craiova să facă meditaţii pentru admitere, dar nu a semnat cererea de transfer pentru Universitatea decât după ce tatăl său, Iancu Hagi, contactat de Stroe, l-a îndemnat s-o facă. Hagi, şi încă un fotbalist adus în Bănie în acea vară din 1983, Ilie Bărbulescu (F.C. Olt), au susţinut examen de admitere la Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova şi au fost declaraţi admişi, Hagi obţinând nota 7,80. Ce s-a întâmplat mai departe? Corneliu Stroe a explicat: „Când Hagi mi-a spus că a semnat pentru încă două cluburi (Steaua şi Sportul), eu l-am liniştit, precizându-i că, în cazul reuşitei lui la facultate, în Craiova, cursuri de zi, el, ca student, va fi inatacabil, deoarece regulamentul era clar: în anul I, cursuri de zi, nu se pot efectua transferuri de la o instituţie de învăţământ la alta. După ce a fost admis la facultate, am depus la Federaţia Română de Fotbal (FRF) actele de transfer ale lui Hagi pentru Universitatea. El a semnat cererea de transfer pentru clubul Universitatea Craiova, dar clubul nostru nu a obţinut acordul Farului, clubul unde era legitimat Hagi, act fără care nu se putea efectua transferul“.
Vestea că Hagi e student la Universitatea Craiova a ajuns imediat în  Capitală şi a făcut vâlvă. Au început ameninţările… Corneliu Stroe povesteşte: „Am fost imediat chemat de primul-secretar de atunci al Doljului, Ion Radu, în birou fiind şi Marin Lungu, pe atunci prim-vice al Consiliului Popular Craiova. Şi Ion Radu mi-a spus următoarele: «Cornele, tu n-ai găsit alţi jucători să aduci la Universitatea decât pe Hagi şi pe Ilie Bărbulescu? M-a sunat Nicu Ceauşescu şi mi-a spus că el a dat Farului cu un an în urmă (1982) doi jucători de la Sportul, Burchel şi Lala, pentru Hagi. Pentru Ilie Bărbulescu, mă sună în fiecare zi tovarăşul Lică Bărbulescu de la FC Olt (Lică era cumnatul lui Nicolae Ceauşescu – n.r.) şi îmi spune că retrage echipa FC Olt din campionat dacă îl iei pe Ilie Bărbulescu la Craiova! Cornele, uite cum stă situaţia: în 24 de ore, Hagi și Bărbulescu să nu mai fie pe teritoriul Doljului!». Cei doi nici nu erau în Craiova, Hagi plecase acasă, la Constanţa, iar Bărbulescu la Piteşti“.
Între timp, Mircea Lucescu l-a selecţionat pe Hagi în echipa naţională şi Gică a plecat într-un turneu de pregătire în Olanda, chiar în perioada în care şi Universitatea se afla în pregătiri tot în Ţara Lalelelor.

„Lucescu mi-a spus că, dacă nu mă prezint la Sportul, mă scoate din naţională“

Stroe punctează: „Echipa naţională se afla în pregătiri la Utrecht, după care tricolorii urma să dispute un meci amical la Oslo, cu Norvegia (0-0, 10 august 1983 – n.r.). Înaintea plecării în turneu, l-am rugat pe Mircea Lucescu ca jucătorii Universităţii, Lung, Ştefănescu şi alţii, convocaţi pentru acest cantonament din Olanda şi jocul cu Norvegia, să-i lase în pregătiri cu Universitatea, mai ales că eram tot în Olanda, ceea ce s-a şi întâmplat. Când lotul naţional a plecat din Olanda spre Norvegia pentru meciul de la Oslo, internaţionalii Craiovei Maxima au făcut joncţiunea cu lotul lui Lucescu în Aeroportul Amsterdam Schiphol. M-am reîntâlnit, în aeroport, şi cu Hagi şi Ilie Bărbulescu, amândoi fiind în lotul naţional pentru această partidă cu Norvegia. Am vorbit din nou cu Hagi despre venirea lui la echipa de fotbal Universitatea. Hagi, puţin speriat şi foarte jenat, mi-a spus că nu mai poate veni la Universitatea Craiova, precizându-mi că a ales să joace la Sportul. Hagi a fost sincer cu mine, explicându-mi: «Aşa m-a sfătuit nea Mircea Lucescu. De fapt, nea Mircea Lucescu mi-a spus că, dacă nu mă prezint la Sportul, mă scoate din echipa naţională, riscând chiar să fiu suspendat deoarece am dublă semnătură»… De fapt, înainte ca echipa naţională să plece în turneul din Olanda, din ordinul lui Nicu Ceauşescu, o comisie de la Ministerul Învăţământului s-a deplasat la Craiova şi a luat dosarul de admitere al studentului Gheorghe Hagi şi, cu aprobarea expresă, dar nelegală, a ministrului educaţiei şi învăţământului de atunci, Ion Teoreanu, l-a transferat pe studentul Hagi de la Facultatea de Ştiinţe Economice Craiova la ASE Bucureşti. Şi astfel, cu japca, împotriva tuturor regulamentelor, studentul Hagi a fost transferat la ASE Bucureşti. Imediat, Sportul Studenţesc, echipa lui Nicuşor Ceauşescu, a obţinut acordul Farului şi fotbalistul Hagi a fost transferat în Regie, jucând pentru Sportul Studenţesc. Când a semnat cererea de transfer pentru Universitatea nu i-am dat nici un leu deoarece el şi tatăl său n-au ridicat nici o pretenţie financiară. Hagi a vrut sincer să joace la Universitatea, dar aşa au fost vremurile… Mă surprind declaraţiile lui Hagi de după Revoluţie, cum că noi, Universitatea Craiova, l-am fi uitat într-un aeroport?! El a optat pentru Sportul şi nu s-a mai prezentat la Craiova. Cum ar spune Caragiale, a fost viceversa!“.
În meciul de la Oslo, Norvegia – România 0-0, din 10 august 1983, Hagi a debutat oficial în echipa naţională, el apărând atunci, în august 1983, în anuarul FRF, ca fiind jucător al Sportului Studenţesc. Acea ediţie de campionat, 1983-1984, a început abia pe 28 august, dându-se prioritate programului echipei naţionale, aflată în cursa pentru calificarea la EURO 84.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS