9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLa 37 de ani, Claudia Ștef a revenit în elita mondială

La 37 de ani, Claudia Ștef a revenit în elita mondială

Claudia Ștef este un fenomen, într-o probă extrem de dificilă (Foto: Traian Mitrache)
Claudia Ștef este un fenomen, într-o probă extrem de dificilă (Foto: Traian Mitrache)

Atleta craioveană Claudia Ștef sărbătorește cum nu se mai putea mai frumos împlinirea a 20 de ani de când a participat la primul său concurs internațional. Sportiva de la CSM Craiova s-a calificat duminică la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, după ce a încheiat cursa de 20 de kilometri marș din cadrul Cupei Mondiale de la Murcia (Spania) cu timpul de o oră, 34 de minute și 31 de secunde.
În spatele acestei calificări stă o poveste frumoasă despre ambiție, pasiune pentru sport și dorința de a demonstra că vârsta din buletin nu te poate împiedica în drumul spre marea performanță.
„Sărbătoresc prima participare la o competiție internațională prin realizarea baremului pentru Jocurile Olimpice. Au trecut 20 de ani de atunci, dar îmi place să spun că vârsta mea este 20 de ani. De fapt, mie vârsta nu mi-a pus niciodată probleme, nu am conștientizat-o și nu vreau să o conștientizez atâta timp cât fizicul mă ajută. Cred că am fost sportiva care a concurat cel mai mult din istoria marșului internațional. Mi-a plăcut să merg la toate competițiile“, a spus ieri sportiva ajunsă la 37 de ani.

„Am început să mă lupt cu «demonii» după ce am decis să renunț“

În vara anului 2012, după ce participase pentru prima dată la Jocurile Olimpice și s-a clasat pe locul 38, Claudia Ștef a decis că este timpul să pună capăt unei cariere de peste 23 de ani. Rezultatul de la JO de la Londra a dezamăgit-o, pentru că așteptările sale erau foarte mari. „A fost o cădere psihică, am clacat în timpul cursei pentru că am văzut că nu pot să ating obiectivul fixat. În acel moment, pentru prima dată în viața mea am vrut să abandonez în timpul cursei“, își amintește sportiva care este multiplă campioană națională și balcanică.
După doar câteva luni de repaus, Claudia și-a dat seama că nu poate sta departe de activitatea sportivă, cea care i-a adus atâtea satisfacții. „La nici șase luni de când am luat hotărârea să renunț, am început să mă lupt cu «demonii», pentru că nu eram împăcată cu decizia pe care o luasem. Este foarte greu ca după o carieră de peste 20 de ani să renunți brusc, așa cum am făcut eu. M-am reapucat de antrenamente, în primul rând pentru starea mea de bine. Psihic și fizic mă simt bine să alerg, nu concep viața fără alergare și nici nu știu dacă vreodată aș fi nevoită să nu mai alerg, ce mi s-ar întâmpla. Cred că m-aș îmbolnăvi“, și-a continuat mărșăluitoarea povestirea.

Claudia Ștef este un fenomen, într-o probă extrem de dificilă (Foto: Traian Mitrache)
Claudia Ștef este un fenomen, într-o probă extrem de dificilă (Foto: Traian Mitrache)

Locul doi care i-a restartat cariera

În luna martie a acestui an, la Campionatul Național de marș de la Reșița, sportiva craioveană s-a văzut învinsă de altă fată, după ani de supremație. Acest lucru a ambiționat-o și a fost momentul în care a hotărât că vrea să facă din nou mare performanță, să ajungă la Jocurile Olimpice.
„Mă bucur enorm că am hotărât să revin în activitatea competițională de mare performanță. Acest lucru s-a întâmplat abia anul acesta, după Campionatul Național de la Reșița, unde am fost învinsă. Am venit pe locul doi, cred că pentru puținele dăți în cariera mea. A fost benefic, deoarece a trezit în mine un orgoliu și mi-am dat seama că vreau și pot să fac mai mult“.
Deși putea merge la Campionatul Balcanic, Claudia Ștef a preferat să se concentreze pe Cupa Europei, competiție unde avea posibilitatea să facă barem de calificare la Olimpiadă. Timpul în care a încheiat cursa de la Murcia nu o mulțumește în totalitate. „Într-un timp relativ scurt am reușit o performanță bună, care încă nu mă mulțumește, dar este un prim pas, un prim obiectiv îndeplinit. La Naționale am alergat o oră și 38 de minute, iar la Murcia am reușit să cobor trei minute și jumătate. Aș fi putut să concurez mai bine, dar acum am fost setată pe acest titmp. Nu am riscat o cursă mai tare, dar vreau ca până în august să cobor cel puțin două minute, iar până la Rio să ajung sub o oră și 30 de minute, pentru că altfel nu am nici o șansă. De acum începe greul“, a spus sportiva care deține recordul mondial pe distanța de trei kilometri, în sală și recordul național la 20 de kilometri marș. Acum, Claudia se pregătește pentru participare la Campionatul Mondial din vară. Până la sfârșitul lunii va fi în Craiova, apoi intenționează să plece în cantonament.

Andrei Sorin, fiul Claudiei Ștef, participă frecvent la antrenamentele susținute de campioană
Andrei Sorin, fiul Claudiei Ștef, participă frecvent la antrenamentele susținute de campioană

Familia, cheia succesului

Dincolo de seriozitatea sa și de multă muncă, Claudia Ștef spune că un rol important în cariera sa l-au avut antrenorul Horia Ștef, dar și soțul sportivei, Sebastian Ștef, cel care acum îi este antrenor. „Soțul m-a susținut mereu, indiferent ce decizie am luat. Alături de mine este și Horia Ștef, fostul și actualul meu antrenor, pentru că, chiar dacă oficial nu mai lucrez cu dânsul, suntem o echipă și nu pot renunța la sfaturile dânsului. Soțul meu îmi suportă toate hachițele și nu sunt puține. Un sportiv de mare performanță este greu de suportat, mai ales dacă trăiești alături de el 24 din 24 de ore. Niciodată nu se supără pe mine. Datorită lui m-am reapucat de marș. Și fiul nostru, Andrei, îmi dă putere și dorință să mă autodepășesc“, a încheiat mărșăluitoarea.

Claudia Ștef și Sebastian Ștef, soțul și totodată antrenorul său, alcătuiesc o echipă de succes
Claudia Ștef și Sebastian Ștef, soțul și totodată antrenorul său, alcătuiesc o echipă de succes

Manda: „Sper să-i putem ajuta, ca și oraș“

CSM Craiova are deja doi atleți calificați la Jocurile Olimpice de la Rio, Claudia Ștef și Marius Ionescu, lucru care îl bucură pe directorul clubului, Sorin Manda. „Atât Marius, cât și Claudia și-au reconfirmat valoarea, pentru că ei au participat și la Jocurile OIimpice de la Londra din 2012. Sperăm să-i putem susține și nu mă refer numai ca şi club, ci și ca oraș, pentru că este o mândrie să ne reprezinte. Aceste rezultate ar trebui să preseze autoritățile locale să construiască mai repede acel stadion de atletism“, a spus Manda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS