16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăSportLică: Sunt dator Craiovei

Lică: Sunt dator Craiovei

Voleibalistul născut în Galaţi, care în ultimii ani a evoluat în Franţa, a revenit la echipa craioveană, de unde, la începutul anilor 2000, făcea pasul la naţională.

Echipa masculină de volei SCM-U Craiova, vicecampioana României în sezonul trecut, a realizat vara aceasta un transfer important. Este vorba despre experimentatul jucător Laurenţiu Lică, fost căpitan al naţionalei României, care în ultimul deceniu a evoluat, cu mici întreruperi, în Franţa.
Laurenţiu are 33 de ani, măsoară doi metri şi joacă pe postul de universal. Nu va îmbrăca pentru prima oară tricoul Craiovei pentru că a mai jucat în Bănie în perioada 1998-2002, când actualul antrenor principal al SCM-U Craiova, Dan Pascu, era antrenor secund, iar Petrică Stancu „principal“.
„Lolo“, cum îl alintau francezii pe valorosul jucător, are multe amintiri frumoase legate de Craiova, iar vestea că va reveni ca jucător la echipa alb-albastră a adus multă bucurie în familia sa – soţia şi socrii sunt craioveni, dar şi în rândul prietenilor.

A acceptat imediat oferta lui Pascu

Laurenţiu a povestit pentru GdS că momentul în care a decis să revină în România a coincis cu perioada în care Dan Pascu l-a ofertat. „Am fost curtat şi de Zalău, dar tratativele nu s-au dus până în stadiu avansat. Nu eram sută la sută decis să părăsesc Franţa, dar, după ce am vorbit cu Dan Pascu despre un transfer, parcă mi s-a aprins o luminiţă, am acceptat imediat. Noi ţineam legătura pe internet, povesteam despre echipele noastre, eram la curent cu parcursul Craiovei. Ce vreau să punctez este că nu m-a atras neapărat faptul că vin la o echipă care este vicecampioană. Veneam acasă, la Craiova, unde m-am simţit mereu bine. Sunt gălăţean, dar perioada petrecută la Craiova, faptul că mi-am întemeiat o familie aici, mă fac să mă simt oltean“.

„Eram un grup extraordinar
la Universitatea“

Laurenţiu nu uită că de la Craiova a făcut pasul spre naţionala de seniori şi spune că tinerii care făceau parte din echipă erau valoroşi, iar ulterior au demonstrat acest lucru. „Eu de la Craiova am fost selecţionat la naţionala de seniori, unde apoi, timp de 11 ani, am fost căpitan. Eram un grup extraordinar la Craiova. Şapte-opt jucători eram la naţionala de tineret, apoi am făcut pasul spre cea de seniori, am confirmat că avem valoare.
Era domnul Pascu antrenor secund, Petrică Stancu principal, ca jucători erau Birău, Stancu, Piţurcă şi alţii. Am avut un sezon extraordinar, dar erau echipe mult mai experimentate în campionat şi tinereţea noastră nu era suficientă. Acum, pe postul meu am o concurenţă interesantă cu Dumitrache, jucător care, de asemenea, a fost convocat la naţională după sezonul bun făcut la Craiova. Vreau să rămân la nivel înalt. Sunt dator Craiovei“.
Chiar dacă managerul Pascu nu a definitivat lotul, Laurenţiu Lică este de părere că situarea pe unul din primele patru locuri în Divizia A1 reprezintă un obiectiv realizabil pentru olteni. „Performanţa din sezonul trecut este extraordinară, dar trebuie să fim realişti. Şi celelalte echipe au făcut transferuri importante, dar cred că clasarea în primele patru echipe este un obiectiv pe care putem să-l îndeplinim. În ceea ce priveşte Cupa CEV, nu am încă prea multe informaţii despre primul adversar, echipa din Olanda, dar obiectivul principal pentru acest sezon de cupe europene, din punctul meu de vedere, este să facem o impresie frumoasă, să-i bucurăm pe extraordinarii fani din Polivalentă“, a spus Laurenţiu, căruia prietenii şi familia, mai ales fiica sa de cinci ani, i-au promis o supergalerie la meciuri.

În Franţa, jucătorii
nu iau „ţepe“

Noul jucător al Craiovei vine de la o echipă de Liga a II-a din Franţa, Martigues Volley, care s-a calificat în play-off, dar care nu a reuşit promovarea în prima divizie. Despre campionatul francez, Laurenţiu spune că este unul valoros, iar jucătorii nu au grija banilor: „Nu sunt contracte exorbitante, dar jucătorii se concentrează numai pe evoluţia lor, pentru că banii îi primesc până la ultimul cent. Există o Ligă Profesionistă, iar acest lucru ajută şi ligile inferioare. Vin jucători de valoare, care ştiu că-şi pot duce până la capăt contractul“.
Laurenţiu şi noii săi colegi de la SCM-U Craiova vor începe antrenamentele pentru noul sezon săptămâna viitoare.

Voinea şi Ariton, ultimele noutăţi

Cu câteva zile înainte de debutul antrenamentelor, SCM-U Craiova a mai reuşit să perfecteze transferul a doi jucători. Este vorba despre Bogdan Bratosin, care a acceptat să-şi prelungească înţelegerea cu echipa vicecampioană, şi de internaţionalul Florin Voinea. Acesta din urmă evoluează pe postul de extremă şi a fost coleg cu Lică la echipa de liga a doua franceză Martigues. Oficialii olteni au mai rezolvat, în proporţie de 99 la sută, şi transferul unui sârb, Nemanja Stevanovic, tot extremă. La echipa feminină de volei SCM-U Craiova, pregătită de Berti Văsuică, a mai fost adusă o jucătoare, Alexandra Ariton (extremă), care vine de la Sibiu, unde era căpitan de echipă. Clubul din Bănie este în tratative avansate cu un libero, Andreea Ispas. Pentru completarea lotului, antrenorul ar mai avea nevoie de un centru şi un universal. Atât băieţii, cât şi fetele vor începe antrenamentele pe 5 august.

Parcursul lui Laurenţiu Lică

Născut pe 11.02.1980, la Galaţi.
Evoluează pe postul de universal şi măsoară doi metri.
Are peste 100 de selecţii la naţionala României, fiind căpitan mai bine de zece ani.
A activat la echipele: CSU Galaţi (1991), CSU CSS Galaţi (1996-1998), Universitatea Craiova (1998-2002), Petrom Ploieşti (2002-2004, vicecampion, câştigător al Cupei României), Tomis Constanţa (2004-2005, vicecampion, câştigător al Cupei României), Ajaccio – Franţa (2005-2007, locul I în clasamentul trăgătorilor), Beauvais – Franţa (2007-2008, a câştigat Cupa Franţei), Tomis Constanţa (2008-2009, campion şi câştigător al Cupei României), Monpellier – Franţa (2009-2010), Chaumont – Franţa (2010-2011), Martigues – Franţa (2011-2013).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS