12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGorjenii, invincibili în Serbia

Gorjenii, invincibili în Serbia

Energia Pandurii Târgu Jiu a terminat neînvinsă turneul din Serbia, unde a câştigat în faţa formaţiilor Metaloplastika Sabac (33-30) şi Jugovic Kac (30-25) şi a remizat cu Vojvodina Novi Sad (24-24). De astăzi începe la Târgu Jiu Cupa „Energia“, turneu amical la care participă şase echipe din Liga Naţională.

Concluziile lui Vasile Stângă după periplul sârbesc sunt, în mare parte, pozitive. Doar omogenitatea îi dă bătăi de cap tehnicianului, lucru normal, de altfel, având în vedere că gorjenii abia au început seria amicalelor, iar jucătorii nou-veniţi au nevoie de timp pentru a suda relaţiile de joc. „Stăm bine cu pregătirea. Au fost binevenite partidele astea şi cred că pe viitor vom face mai multe meciuri în Serbia cu echipe bune, bătăioase, care îţi fac probleme. Ultimul (Vojvodina Novi Sad – n.r.) a fost cel mai tare, era să iasă bătaie generală. A fost cu pumni, un meci în deplasare în care cei tineri şi-au dat seama cum se joacă handbalul. Mai avem de lucrat la relaţiile de joc. M-a bucurat mult că am jucat bine în apărare, mai ales cu Vojvodina“, a concluzionat Stângă. Humberto, accidentat, a fost singurul jucător menajat în Serbia. Vasile Stângă a găsit cuvinte de laudă şi la adresa jucătorilor nou-veniţi la Energia: Sandu Iacob – „experimentat, bun, care dă încredere şi în atac, şi în apărare“, Marius Novanc – „profesionalism total în ambele faze“, Dan Savenco – „stâlpul apărării în centru“ şi Ciprian Şandru – „încă mai trebuie schimbat câte ceva la el, trebuie să accelereze jocul şi are capacitatea să o facă. L-am băgat mai puţin şi pe două posturi“.

Noile reguli, o problemă

Federaţia Internaţională de Handbal a introdus din această vară noi reguli de arbitraj, contactele fizice urmând să fie sancţionate mai dur decât în trecut. Pivoţii sunt cei mai expuşi, noile reguli îngrădindu-le mult modul de exprimare. „Cu Jugovic Kac ne-au arbitrat doi arbitri cu ecuson EHF, după noile reguli, şi deja m-au pus pe gânduri rău de tot. O să facem de acum încolo şi pregătirea după aceste reguli noi, pentru că vom fi la mâna arbitrilor. Arbitrii rău-voitori îţi pot «termina» un meci, sunt multe lucruri interpretabile. Cu Kac ne-a fluierat mai mult de zece acţiuni de fault în atac al pivotului. Pe pivot nu va mai fi bătaia pe semicerc. Sunt curios cum o să se arbitreze în Germania pentru că acolo e bătălie mare. Cred că după accidentul lui Bielevski s-a întâmplat lucrul acesta, când i s-a scos ochiul polonezului pentru că e bătălie pe pivot, şi au zis să facă astfel încât să nu mai fie accidentări din astea“, a declarat Stângă.
Tehnicianul mizează pe IQ-ul elevilor săi şi are încredere că se vor adapta rapid noilor reguli: „Câştigă cine are echipă de băieţi deştepţi, e un atu în plus cu noile reguli“.

Urmează testul cu românii

Cupa „Energia“, turneu amical organizat la Târgu Jiu, în perioada 20-22 august, reuneşte la start şase echipe din Liga Naţională, repartizate în două grupe. UCM Reşiţa, „U“ Transilvania Cluj şi CSM Bucureşti fac parte din grupa A, iar Energia Pandurii Târgu Jiu, Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare, din grupa B. Primele meciuri au loc astăzi: UCM Reşiţa – U Transilvania Cluj (ora 10.00), Minaur Baia Mare – Steaua (ora 12.00), CSM Bucureşti – „U“ Cluj-Napoca (ora 16.00) şi Energia Pandurii – Minaur (ora 18.00). Sâmbătă dimineaţă se mai dispută alte două partide, UCM Reşiţa – CSM Bucureşti (ora 10.00) şi Steaua – Energia (ora 12.00), iar după-amiază au loc semifinalele. Duminică sunt programate atât finala mică (ora 11.00), cât şi finala mare (ora 13.00), ele fiind televizate de Digi Sport. „Apărarea foarte bună şi circulaţia rapidă a mingii pe contraatac şi faza a doua, asta urmărim în turneul de la Târgu Jiu“, a mai spus Stângă. Cu acest prilej, Energia îşi va prezenta şi noul echipament Luanvi, cu care va aborda sezonul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS