22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBrambureală în educaţie

Brambureală în educaţie

Ordinul ministrului educaţiei dat pe 16 septembrie, privind detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar şi pentru funcţiile de inspector şcolar, a stârnit controverse atât la nivel naţional, cât şi în Dolj.

Ordinul privind desemnarea de către ministrul educaţiei a directorilor şi inspectorilor şcolari numiţi cu delegaţie este contrar noii legi a învăţământului, care stipulează că aceştia vor fi numiţi de consiliul de administraţie al şcolii, format din o treime reprezentanţi ai autorităţilor locale, o treime – cadre didactice şi o treime – părinţi. Diferenţele faţă de vechea lege sunt clare, în prezent numirea prin delegaţie a directorilor fiind făcută de inspectorii generali şcolari. Potrivit ordinului emis miercuri de ministru, toţi directorii şi inspectorii şcolari numiţi cu delegaţie de către inspectorate vor fi înlocuiţi de persoane numite direct de minister.
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, consideră că ordinul privind numirea directorilor şi inspectorilor care au obţinut postul fără concurs este justificat şi că nu are obligaţia de a-l informa pe premier în privinţa ordinelor de ministru, la fel alţi colegi de cabinet. „Ceea ce am constatat de la acest început de an şcolar este că foarte multe asemenea numiri cu delegaţii au avut loc în multe judeţe ale ţării. Asemenea numiri cu delegaţie, fără concurs, eu le-am apreciat ca fiind mai ales numiri pe criterii politice. Legislaţia stabileşte că directorii de şcoală sunt produsul unui concurs pe care îl organizează inspectoratul şcolar şi, după concurs, numirea directorilor se face prin ordin de ministru“, a explicat Ecaterina Andronescu.

Politicienii au spus „nu, la ordin!“

Premierul Emil Boc a declarat că a discutat telefonic cu Ecaterina Andronescu pe tema ordinului privind numirea directorilor de şcoli şi că aceasta a fost de acord să renunţe la măsură, după ce şeful guvernului i-a spus că aplicarea ordinului va duce la revocarea sa.
„Decizia mea e foarte clară: dacă pune în aplicare ordinul, pleacă! Pentru că asta înseamnă să încalci expres şi programul de guvernare, şi Legea educaţiei naţionale. Nu tolerez sub nici o formă încălcarea Legii educaţiei naţionale. Ceea ce cer ministrului educaţiei este ca, după ce legea va intra în vigoare, să pregătească imediat cadrul legal şi metodologic pentru ca noile consilii de administraţie ale şcolilor să fie alcătuite şi acelea să aleagă directorii pe posturile vacante sau care se eliberează. Nici o altă soluţie nu va fi acceptată!“, a declarat vineri premierul. Boc a mai spus că rolul inspectorilor şcolari şi al Ministerului Educaţiei va scădea „dramatic“ în ceea ce priveşte numirea directorilor de şcoli, astfel încât decizia să rămână la nivel local şi să aparţină autorităţilor locale, părinţilor şi reprezentanţilor şcolilor. „Acolo este decizia pentru directori, şi nu în pixul ministrului“, a declarat premierul. Şi liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, şi şefa Comisiei de cultură, Raluca Turcan, au cerut joi demisia ministrului educaţiei, Ecaterina Andonescu, din cauza unui ordin pe care aceasta l-ar fi semnat, prin care numirile directorilor interimari de şcoli se fac de către minister. Liderul de grup al deputaţilor PD-L a prezentat presei un document despre care a spus că este ordinul contestat. La articolul 1 al Ordinului ministrului educaţiei se stipulează că „detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar“.
De asemenea, articolul 3 prevede încetarea tuturor detaşărilor în funcţia de director pentru anul şcolar 2009-2010 dispuse de către inspectorii şcolari. „Se abrogă prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali de a face detaşări în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere sau de îndrumare şi control“, se mai arată în alineatul 2 din articolul 3 din ordinul invocat.

Puterea a aparţinut ISJ Dolj

Nici reprezentantul Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, nu este de acord cu ordinul lui Andronescu, menţionând că „este inutil pentru că se stabilise cum se fac numirile. Nemulţumiţi sunt şi de o parte, şi de alta a baricadei politice“. Învăţământul doljean a fost în ultimele luni scena unor scandaluri fără sfârşit. Consiliul de Administraţie, format din inspectorii generali ai ISJ Dolj, dar şi din inspectorii de specialitate având putere supremă, a tăiat şi spânzurat. A demis zeci de oameni, alţii şi-au dat demisiile, iar alţii s-au pensionat sau au intrat în concedii medicale.

CJ o pune la colţ pe Lelioara Nicola

Profitând de funcţia de conducere în învăţământul doljean, Lelioara Nicola şi-a numit soţul manager la GSA Dăbuleni, oferind calificativul „nesatisfăcător“ lui Alexandru Drâgnei, chiar în lipsa acestuia. Nici măcar reprezentantul CJ Dolj, Ion Prioteasa, nu vede cu ochi buni această decizie, declarând: „Nu sunt de acord cu numirea lui Ilie Nicola ca director al GSA Dăbuleni. I-am cerut doamnei inspector general să găsească o soluţie şi să renunţe la această numire. A zis că este o chestiune temporară şi că revine“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII