27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalafatul, paralizat de frig

Calafatul, paralizat de frig

Câţiva bolnavi de la Spitalul din Calafat vor fi internaţi la Craiova, iar şcolile îşi vor scurta orele de curs, astfel încât elevii să stea cât mai puţin timp în frig.

Calafatul a rămas de vineri fără căldură, odată cu închiderea uzinei termice din localitate. Întreruperea furnizării agentului termic a afectat spitalul din localitate, dar şi unităţile de învăţământ, care s-au văzut nevoite să se descurce pe cont propriu.

Lipsa agentului termic încarcă factura la electricitate

Oprirea căldurii la Calafat încarcă factura la electricitate şi limitează internările în Spitalul Municipal din localitate, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, instituţie în subordinea căreia se află unitatea sanitară. Potrivit directorului medical al DSP Dolj, dr. Ştefan Popescu, Spitalul din Calafat s-a aprovizionat cu aparate de încălzit care funcţionează pe bază de energie electrică, după ce a fost anunţată sistarea agentului termic, iar în unele secţii au fost puse în funcţiune instalaţiile de aer condiţionat. „În sălile de operaţii şi în saloanele de nou-născuţi au fost pornite instalaţiile de aer condiţionat. În acelaşi timp au fost achiziţionate 20 de calorifere electrice şi reşouri, iar în grupurile sanitare au fost montate 17 boilere“, a declarat dr. Ştefan Popescu.
Altă măsură a fost cea a limitării internărilor. Unele cazuri grave nu vor mai fi tratate în Spitalul din Calafat, deşi unitatea sanitară este dotată cu un serviciu de Terapie Intensivă, ci vor fi direcţionate spre Spitalul de Urgenţă din Craiova. Situaţia de la Spitalul din Calafat este monitorizată de Serviciul de Supraveghere a Stării de Sănătate din cadrul DSP Dolj.
Spitalul Municipal din Calafat are şi un proiect pentru o centrală proprie, însă, din cauza lipsei fondurilor, nu a putut fi materializat până acum. Dacă ar fi fost realizată la momentul potrivit, investiţia ar fi scutit spitalul de o cheltuială mult mai mare, care se va vedea începând de luna viitoare pe factura de electricitate.

Profesorii şi elevii se roagă să vină primăvara

În ceea ce priveşte unităţile şcolare din Calafat, atât cadrele didactice, cât şi elevii sunt nevoiţi să suporte frigul din clasele de curs. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj nu întrevăd prea multe soluţii. Ideal ar fi ca vremea să se încălzească. „Am decis însă să scurtăm ora de curs de la 50 de minute la 40 de minute, iar pauza dintre ore să fie de cinci minute. Mâine (azi – n.r.) vom merge cu o notă şi la Inspectoratul Şcolar, să vedem ce soluţii mai putem găsi pentru a ne proteja cei peste 850 de elevi ai şcolii“, a spus Maria Bălan, directoarea Şcolii nr. 2 „Constantin Gerota“ din Calafat. Şi cei din conducerea Grupului Şcolar Milcu din Calafat sunt neputincioşi. Alte soluţii pentru încălzirea claselor de curs nu au, iar achiziţionarea unor calorifere electrice nu ar ajuta la nimic. „Împreună cu cadrele didactice şi elevii unităţii şcolare suntem 1.200 de persoane care suportăm frigul. Avem 42 de săli de clasă, iar montarea unor calorifere electrice nu ar duce decât şi la căderea sistemului electric al şcolii. Singura soluţie pe care o putem pune în practică este micşorarea duratei orei de curs“, a spus Cristian Ioneaţă, director adjunct al Grupului Şcolar Milcu din Calafat.
Reprezentanţii ISJ Dolj aşteaptă solicitările directorilor şcolilor din Calafat pentru reducerea orei de curs. „Problema este foarte gravă, cu atât mai mult cu cât aceşti copii suportă şi frigul din propriile locuinţe. Nu pot decât să îmi dau avizul pentru scurtarea programului la şcoală. Nu putem lua decizia să închidem şcolile din Calafat din cauza frigului“, a spus Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.

Fără combustibil

Uzina termică din Calafat care asigura căldură pentru 3.000 de apartamente, şcoli, grădiniţe şi spitalul din localitate a fost oprită vineri din cauza populaţiei care nu şi-a plătit facturile, dar şi pentru că municipalitatea a rămas fără bani de păcură – combustibilul care alimenta centrala.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII