22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCetăţenii din Drăgoieni, nevoiţi să drămuiască apa

Cetăţenii din Drăgoieni, nevoiţi să drămuiască apa

Aproximativ 60 de familii din cartierul Drăgoieni, care aparţine municipiului Târgu Jiu, primesc zilnic apă cu cisterna, după ce presiunea în reţea a scăzut, din cauză că unii localnici folosesc apa la udatul grădinilor.

În jurul prânzului, unii cetăţeni din cartierul Drăgoieni ies în faţa porţilor cu bidoane şi găleţi pentru a se aproviziona cu apă de la cisternă. Pe timpul verii, presiunea scade atât de mult încât oamenii nu mai pot utiliza apa de la reţea decât pentru consum propriu. La mai multe familii apa nu mai are deloc presiune şi oamenii sunt nevoiţi să meargă la fântâni situate la câţiva kilometri. „La mine nu mai curge deloc. Iau de la fântână ca să am ce să beau, iar din bidoanele astea mari dau la animale şi folosesc la spălat“, a spus Raluca Dănărici, din Drăgoieni.
Nici în gospodăria lui Sorin Petrescu situaţia nu e mai bună: „Stăm la porţi în fiecare zi. Nu avem apă, nu avem presiune. Suntem vreo 60 de familii în situaţia asta. Trebuie să cărăm apă de la doi sau trei kilometri ca să avem ce bea“, a spus bărbatul. Mulţi cetăţeni din Drăgoieni spun că nu îndrăznesc să folosească apa adusă de cisternă la prepararea hranei. „Merg la fântână, de obicei. Am mai fiert şi din apa asta şi am pus la mâncare, că atunci când este prea cald nu pot să aduc de la fântână“, a povestit tanti Paraschiva.

„E bine că ne aduce măcar cu cisterna“

Elena Danciu are 66 de ani şi este nevoită să meargă o dată sau de două ori pe zi la fântâna situată la un kilometru. În ciuda vârstei şi a căldurii, femeia ia găleata şi porneşte agale spre sursa de apă. „Mi-e rău de la căldura asta mare, dar nu am ce face. Trebuie să beau apă, animalelor le dau din ce aduc cu cisterna. E bine că ne aduce măcar cu cisterna. Ce am face dacă nu ne-ar aduce? Sunt unii care consumă mai multă apă şi la noi nu mai vine. De ani de zile este aşa. Am pompă în curte, dar nu curge deloc apă pe reţea. Au mai zis cei de la primărie că vor rezolva problema noastră, însă până acum nu au făcut decât să ne trimită cisterna“, a spus bătrâna.
În aşteptarea apei, nea Ion spune că s-a săturat de această situaţie: „Suntem nevoiţi să bem din apa adusă cu cisterna. Mai şi cumpărăm, dar câţi bani să tot am? Pe soacră-mea o spăl o dată pe săptămână ca să ne ajungă apa adusă de cei de la primărie. Spălăm mai rar, că ne trebuie pentru animale“.

Apa potabilă, utilizată la irigarea grădinilor

Atât localnicii, cât şi reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu au spus că vinovaţi sunt unii cetăţeni din Drăgoieni, care locuiesc în amonte. Aceştia folosesc apa din reţea la irigarea grădinilor, lipsindu-i pe vecinii din vale de apă. „Apă este pe reţea şi se pare că unii cetăţeni, deşi i-am avertizat, o folosesc pentru udarea grădinilor. Nu vor să priceapă că alţii au de suferit. La Drăgoieni am trimis cisterna şi pentru a preveni o scădere a presiunii în Târgu Jiu. Cisterna este nevoită să încarce de câteva ori pentru a duce apă tuturor celor care au nevoie“, a spus Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII