27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalViata de student subtiaza bugetul familiei

Viata de student subtiaza bugetul familiei

Studentia se plateste cu bani grei. Si pentru a fi considerat „student cu acte in regula“ la una dintre facultatile Centrului Universitar din Craiova, cei admisi in 2006 vor fi nevoiti sa bage din nou mâna in buzunar. La taxa de inscriere pe care au platit-o la admiterea in facultate se adauga acum taxa de studiu, taxa de inmatriculare, taxa de camin, cantina si altele…


Taxe peste taxe sunt nevoiti sa plateasca cei admisi in 2006, si nu numai, la una dintre facultatile Centrului Universitar Craiova. Si cum cartea costa, acum viitorii studenti, bobocii din anul I, se pregatesc sa bage din nou mâna in vistieria familiei. „Am platit la inceput taxa de admitere de peste 800 de mii de lei si acum ma pregatesc sa dau alti bani. Urmeaza ca la inceputul lunii octombrie sa achit o parte din taxa de studiu care, la Facultatea de Litere pentru care am optat, este de 20 de milioane de lei. Din ce stiu eu, aceasta se plateste in doua transe, inainte de fiecare sesiune. Oricum, si asa sunt destul de multi bani. Si daca ar fi numai atât…, dar urmeaza taxa de inmatriculare care ajunge undeva la un milion de lei si taxa de camin despre care nu stiu prea multe“, a spus Mircea Predoi, boboc al Facultatii de Litere din Craiova. Potrivit sursei citate, sumele de bani necesare inceperii anului scolar universitar nu se opresc aici, si, pentru a fi „boboc“ cu toate darile platite, la o institutie superioara de invatamânt, bugetul strâns de cu vara al studentului se mai diminueaza si cu banii dati pe materialele didactice, carti de specialitate, rechizite sau in cazul unui caminist, cu taxa de cazare plus cantina. „Am muncit toata vara ca ospatar, pentru a strânge ceva bani de facultate. Nu pot impune familiei sa-mi suporte toate cheltuielile. Ar fi prea mult. M-am decis sa ma cazez la unul din caminele studentesti din campusul Agronomiei, dar nu cu masa. Si pentru aceasta ar fi trebuit sa dau alti bani. Nu stiu cum voi proceda, cred ca-mi voi gati eu…“.


Cosmarul parintilor, la debut


Aventura vietii de student prezinta aproape aceleasi incercari si pentru un student craiovean care nu paraseste „sânul familiei“. Spre deosebire de studentul caminist, cel care nu pleaca de lânga familie are alte prioritati: „Bugetul cheltuielilor anului scolar universitar trebuie sa fie destul de mare. Vine vremea achizitionarii articolelor de imbracaminte si incaltaminte, carti si alte accesorii. Ca student nu te poti imbraca asa cum o faceai in liceu“, a spus Adela Vascu, din Craiova.


Insa, mofturile odraslelor sunt suportate cu greu si cu mult efort de parinti: „Pe lânga nervii si emotiile admiterii pe care le-am avut in urma cu o luna si pe care le-am depasit, urmeaza acum nervii banilor scosi din buzunar. Si suntem abia la inceput de drum. In patru ani cred ca vom da faliment… Vorbim de invatamânt gratuit doar in scripte. Realitatea este alta. Nu este posibil asa ceva. Noua, parintilor, ni se cer prea multi bani pentru a «suporta» studiile copiilor. Personal, pot spune ca pentru deschiderea anului universitar am pus de o parte peste patru milioane de lei. Dar ce fac oamenii care nu au nici un venit sau care traiesc dintr-un salariu. Copiii lor ce sa faca, sa renunte la facultate?“, a completat Mariana Preda, mama unui proaspat admis la facultate.


Din punctul de vedere al Universitatii, taxele sunt accesibile


Reprezentantii Universitatii din Craiova au spus ca taxele sunt, din punctul lor de vedere, accesibile, ele fiind stabilite de fiecare facultate, la indicatia Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) si trebuie suportate odata ce s-a optat pentru o institutie superioara de invatamânt. „Taxele au fost stabilite de Ministerul Educatiei, la solicitarea facultatilor. Taxa de studiu, care oscileaza de la o facultate la alta, si nu sare de 20 de milioane de lei, se plateste in doua transe repartizate de obicei inainte de fiecare sesiune. Prima la startul platilor fiind taxa de inmatriculare care este de aproximativ un milion de lei si care reprezinta confirmarea locului studentului admis, pentru a putea fi inscris in registrul scolar“, a spus directorul Centrului de Consiliere si Orientare Profesionala (CCOP) din cadrul Universitatii din Craiova, prof. Valentin Oprea. Potrivit sursei citate, un pic mai mare in acest an este taxa de studiu de la Facultatea de Litere pentru domeniul muzica, taxa ce este de 36 de milioane de lei, „ca doar vorbim de artisti“, a spus directorul CCOP din cadrul Universitatii, care a adaugat si faptul ca taxa de masa (cantina) nu este obligatorie, ci se plateste doar de doritori. „Este prea devreme sa putem spune cât ii va costa pe studenti o masa la cantina. Dar tinând cont de faptul ca masa se serveste in regim de restaurant cred ca sumele se vor simti la buzunar“, a precizat Valentin Oprea.


In invatamântul universitar bate vântul schimbarilor


In schimb, pentru anul scolar universitar viitor, 2007-2008, Ministerul Educatiei anunta unele modificari in segmentul invatamânt. Potrivit reprezentantilor MEdC, doar cei mai buni elevi, absolventi de liceu, vor obtine credite valorice de la stat pentru a-si plati cursurile. Noutatea este explicata si de reprezentantii Universitatii din Craiova care au spus ca, incepând cu 2007 sau, cel târziu, 2008, universitatile de stat nu vor mai scoate la concurs locuri fara taxa. „Dupa absolvirea liceului, tinerii care vor dori sa invete pe banii statului vor trece printr-o competitie de obtinere a unui bon valoric, cu ajutorul caruia cei mai buni se vor inscrie acolo unde programul de studii li se va parea atragator. Atunci numarul studentilor ce vor invata pe banii de la buget va scadea cu siguranta. Cei mai buni vor avea prioritate, iar universitatile vor intra in competitia de atragere a studentilor“, a declarat directorul CCOP din cadrul Universitatii din Craiova.


Bacalaureatul – primul pas de selectie


Potrivit conducerii CCOP, esential in trierea elevilor pentru a studia pe banii statului va fi examenul de bacalaureat. Bacalaureatul va fi unul probabil diferit de cel de pâna acum. El va fi «biletul de intrare» in facultate al liceanului. Mai mult decât atât, universitatile din tara isi vor schimba, in urmatorii ani, ofertele educationale pentru a fi compatibile cu cele din restul tarilor europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS