22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSanatoasa la nebuni?

Sanatoasa la nebuni?

Cazul Gherghinei Ene din Slatina, care sustine ca i s-a inscenat nebunia, a luat amploare dupa ce, saptamâna trecuta, medicul psihiatru Ion Bratoi, directorul medical al Spitalului Judetean, a declarat ca este surprins de graba doctorilor implicati in expertiza psihiatrica a femeii.


Ion Bratoi a declarat ca graba cu care Gherghina Ene, prima sotie a consilierului judetean Jan Nastase, a fost internata la Sectia de psihiatrie a unitatii spitalicesti, apoi la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci, precum si modul in care a fost eliberat certificatul medico-legal in care se arata ca femeia are mult diminuat discernamântul ridica semne de intrebare. Desi Ion Bratoi face parte din comisia care se ocupa cu examinarea psihica si psihologica a persoanelor internate impotriva vointei lor, el nu a fost anuntat de intrunirea acesteia, cu toate ca i-a fost trecut numele pe certificatul medico-legal. Mai mult, nu au fost respectate toate etapele reglementate de ultimele noutati legislative in domeniu.


Bratoi mai spune ca femeia a fost internata la Spitalul Schitu Greci dupa ce fusese externata de la Sectia de psihiatrie a Spitalului Judetean si dupa ce a fost eliberat un bilet de trimitere, nu de catre medicul specialist care se ocupase de ea, cum era firesc, ci de Adrian Popa, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta, prieten bun cu fiul femeii, Cristian Nastase, initiatorul intregii actiuni.


Insa declaratiile facute vineri de cei doi nu s-au potrivit deloc. In timp ce Popa, care s-a ocupat personal de transportul Gherghinei de la un spital la altul, recunoaste ca a fost solicitat de Nastase sa semneze biletul de trimitere, acesta din urma a negat ca i-ar fi cerut sefului SJA un asemenea sprijin. Cristian Nastase spune ca el ii vrea binele mamei sale si considera ca aceasta sufera de tulburari mintale si ca medicii au stiut ce fac atunci când au eliberat certificatul medico-legal. „Un om normal nu asigura usa casei cu opt incuietori si cu sistem de alarma“. Acesta este unul dintre motivele pentru care Cristian Nastase o crede pe mama sa, femeie de 63 de ani care traieste singura, bolnava psihic. Alt motiv este acela ca Gherghina vrea sa-si puna apartamentul proprietate personala in vânzare pentru a se muta la Târgu Jiu, unde intentioneaza sa locuiasca impreuna cu o prietena.


Ruta groazei


Gherghina Ene a fost internata pe 28 iunie la Sectia de psihiatrie dupa ce se prezentase la Politia Slatina, de unde a fost luata cu o ambulanta gata pregatita. Acolo era asteptata de fiul sau. A fost dusa mai intâi la un medic cardiolog pentru un examen medical pe care femeia nu-l ceruse, ea spunând ca se simtea bine in acel moment. A fost internata de psihiatrul Cristina Mischie, care era de garda si la care a fost insotita de politie. A doua zi, ea a fost examinata de comisie, formata din medicul legist Sorin Lesnic, in calitate de presedinte, si din psihiatrul Petru Grigore. La examen au mai luat parte Cristina Mischie si psihologul clinician principal Aurora Frunza. In aceeasi zi a fost redactat si semnat de cei patru medici certificatul medico-legal 707/C in care se arata ca Gherghina Ene sufera de „tulburare paranoida fond vascular“ si ca „discernamântul sau este mult scazut“. Cristian Nastase obtine, in baza certificatului medico-legal, o curatela temporara prin care ii revine dreptul de a o reprezenta pe mama sa in toate. Pe 13 iulie, Gherghinei i se intocmeste biletul de externare, recomandându-i-se climatul familial si tratament in ambulatoriul de specialitate. Nu i s-au dat hainele si actele de identitate insa. A fost din nou urcata in aceeasi ambulanta, aflata „intâmplator“ in curtea sectiei, care a luat in graba drumul Spitalului de Psihiatrie Schitu Greci. Aici Gherghina a fost internata, din nou impotriva vointei sale, de psihiatrul Teohari Georgescu. A fost lasata singura intr-o rezerva si, desi a fost declarata bolnava psihic, nu i s-a administrat – curios lucru – decât tratament pentru multiplele afectiuni de inima de care sufera. De aici ea a lansat mai multe mesaje scrise si telefonice unor cunostinte carora le cerea sa o salveze pentru ca i s-a inscenat nebunia si ca, suferind de multiple afectiuni cardiace, se simte rau. Abia la vederea presei medicul Georgescu a dispus efectuarea unui examen medical la Slatina. Gherghina a ajuns la Spitalul Judetean miercurea trecuta cu tensiunea arteriala 24. Responsabilii Spitalului Schitu Greci s-au spalat, intre timp, pe mâini operând externarea femeii.


Ion Bratoi a declarat ca, in conformitate cu noile decizii oficiale, comisia de expertiza trebuia sa examineze pacienta si sa stabileasca daca procedura de internare nevoluntara fusese respectata. Apoi trebuia anuntat Parchetul, pentru o noua expertiza. „A doua zi dupa internare nu se elibereaza certificatul medico-legal. Expertiza se face, de regula, dupa tratament de specialitate. Nu iti dai seama cu ce fel de simptomatologie ai de-a face doar la o zi de la internare. Ma mira graba cu care au actionat colegii mei. Ma mira si faptul ca, desi i s-a facut externarea, femeia a ajuns la Schitu Greci. De asemenea, era firesc ca, pentru internare, biletul de trimitere sa coincida cu o decizie a medicului specialist“, a declarat doctorul Bratoi. Joia trecuta, acesta a refuzat sa-si puna semnatura pe o cerere prin care Cristian Nastase solicita transferul mamei sale la Spitalul Schitu Greci.


Cristian Nastase, omul proceselor


Cristian Nastase este temporar curatorul mamei sale, care, tinându-se seama de certificatul medico-legal, nu mai poate lua decizii. Punând cap la cap intreaga poveste, se poate spune ca totul a mers ca uns. Repede si bine. Pentru ca, „intâmplator“, pe 22 august va avea loc un proces in care Nastase va solicita instantei curatela permanenta. Gherghina Ene spune ca totul a fost un scenariu bine gândit pentru care fiul sau a primit sprijin de la mai multe persoane si ca miza respectivului scenariu este apartamentul sau. „Nu sunt nebuna daca vreau sa schimb ceva in viata mea. Apartamentul este al meu, iar in Slatina mi-e teama sa mai stau, dupa tot ce mi s-a intâmplat de la fiul meu. Am primit mai multe amenintari din partea lui ca ma va duce la Schitu Greci“, s-a plâns femeia.


In martie 2005, Cristian Nastase lasa pe drumuri o familie din Movileni, casa acesteia fiind pusa sub sechestru in urma unui proces si vânduta prin executare silita pentru ca familia Tudor luase 30 de caramizi de pe ruinele unor grajduri fara sa stie ca acestea fusesera cumparate de Nastase. In 2004, alta familie de pe strada Panselelor din Slatina a ramas pe drumuri in urma altui proces intentat de Nastase. Acestea sunt doar doua cazuri din nenumaratele procese demarate de Nastase care au adus suferinta multor oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS