16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să-ți întărești sistemul imunitar

Cum să-ți întărești sistemul imunitar

Felul în care avem grijă de organism poate face diferenţa între a avea o viaţă sănătoasă şi îndelungată sau una plină de griji şi probleme de sănătate. Nutriţioniştii spun că este recomandat să nu mai consumăm alimente precum grâu, gluten, soia, lactate, alimentele procesate şi prăjite, dar şi orice fel de alimente modificate genetic.

Una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de a proteja organismul de boli este de a consuma alimente şi băuturi care conţin substanţe ce activează sistemul imunitar.
Unii acizi graşi nesaturaţi au puterea de a creşte imunitatea atunci când sunt asociaţi cu o dietă echilibrată, şi aici am evidenţia Omega 3 şi Omega 6, a căror funcţie principală este reglementarea unor celule ale sistemului imunitar. Pentru asta trebuie să introducem în dietă cât mai multe seminţe şi nuci.
Carotenoizii, care se găsesc mai ales în legumele şi fructele de culoare galbenă, portocalie şi roşie, activează sistemul imunitar rapid, îmbunătăţind apărarea organismului. În unele cazuri, când suplimentăm consumul de carotenoizi prin consumarea acestor alimente, ele ne pot fi de mare ajutor.
Vitamina E, care se găseşte în multe fructe și legume, îmbunătăţeşte sistemul imunitar și este, de asemenea, considerată antioxidant. Vitamina C are un puternic efect antioxidant şi îmbunătăţeşte efectele vitaminei E, are efecte benefice în special în infecţiile respiratorii şi răceli. De aceea, nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică fructele și legumele care conţin vitamina C.

Alimente care sporesc imunitatea

Usturoiul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit în orice fel de mâncare, ajută în prevenirea răcelilor comune, previne bolile gastrointestinale. Aceasta conţine un compus pe nume alicină, un ulei volatil sulfuros ce opreşte creşterea și înmulţirea bacteriilor, ciupercilor şi stimulează fluxul de enzime digestive.
Ardeiul iute sau boiaua de ardei stimulează metabolismul. De asemenea, sunt bogate în beta caroten, care este transformat în vitamina A în sânge şi luptă împotriva infecţiei.
Ghimbirul conţine un component activ, gingerol, care este deosebit de eficient în lupta împotriva cancerului de colon. De asemenea, este bun pentru combaterea răcelii și gripei.
Curcuma (turmericul) este folosit la gătit, sub formă de mirodenie, dar a fost utilizat de secole și medicina chineză ayurvedică şi medicina tradiţională. Are proprietăţi puternice, care luptă împotriva răcelii și a gripei.
Scorţişoara, condiment de bază în bucătăria indiană, este bogată în antioxidanţi ce inhibă dezvoltarea bacteriilor şi coagularea sângelui. De asemenea, ajută la stabilizarea zahărului din sânge, reducând astfel riscul de diabet de tip 2. Luptă, de asemenea, împotriva colesterolului rău şi controlează respiraţia urât mirositoare.

Sucurile naturale

Lămâia conţine cantităţi mari de antioxidanţi si vitamina C, care pot îmbunătăţi sistemul imunitar şi, de asemenea, pot echilibra nivelurile alcalin/acide din organism. Ca atare, dacă beţi limonadă regulat, corpul va deveni mult mai puţin sensibil la boli.
Principalul ingredient din oţetul de mere este mărul, care are o gamă largă de vitamine şi minerale benefice pentru organism, inclusiv calciu, potasiu, sodiu, fosfor, clor, magneziu, sulf, fier şi fluor.
Sucul de afine este nu doar o băutură delicioasă. De asemenea, este o sursă puternică de vitamina C şi flavonoide, care sunt eficiente în protejarea sistemului imunitar. Sucul de afine poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inimă şi la îmbunătăţirea tractului urinar.
Sucul de sfeclă îmbunătăţeşte nu doar sistemul imunitar. Dintre nutrienţii esenţiali prezenţi în sucul de sfeclă găsim beta carotenul, vitamina C, carotenoidele, sulf, calciu, fier, magneziu şi potasiu. Această băutură poate îmbunătăţi funcţia creierului, curăţă sângele şi consolidează vezica biliară şi ficatul. Sucul de sfeclă se consumă în amestec cu suc de mere sau de morcovi, deoarece este extrem de concentrat.
Sucul de morcovi este o băutură dulce, cu un gust extrem de plăcut, ce consolidează sistemul imunitar. Conţine vitamina C, vitamine din complexul B, potasiu, fier, sodiu şi fosfor. Toate acestea sunt ideale în prevenirea bolilor, îmbunătăţirea funcţiei hepatice, oferă ajutor sistemului nervos și alcalinizează sângele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS