„Ascultă-ți inima!“ alături de Ford România și Fundația Gazeta de Sud – Mulți oameni sunt lipsiți de șansă

283 de pacienți au fost consultați în patru comune (Foto: Cristina Oprea)


Cu mâini aspre, chipuri brăzdate de linii adânci și inimi greu încercate de un trai care rareori le-a fost prieten. Singuri. Lăsați, parcă, în urmă de o lume care, undeva departe, și-a văzut de o altă viață. Așa au venit, cu zecile, bătrânii din comunele doljene Bistreț și Gighera, pentru a cere sfatul și îngrijirea medicilor cardiologi care au oferit consultații gratuite, în cadrul proiectului „Ascultă-ți inima!“, inițiat de Ford România și Fundația Gazeta de Sud.

Aflată în weekendul trecut la cea de-a treia și, respectiv, cea de-a patra oprire, în cadrul caravanei medicale au fost consultați peste 120 de pacienți din cele două localități.

Încă de la primele ore ale dimineții, sătenii din Gighera au făcut rând în fața dispensarului. Clădirea modestă și holul pe care se putea aștepta pe două canapele erau deja neîncăpătoare. La sosirea caravanei medicale, oamenii s-au ridicat întocmai ca niște școlari în fața dascălului. 36 de săteni alcătuiseră deja o listă, iar acum așteptau cuminți începerea programului de consultații.

O bătrână, mică de statură, s-a apropiat cu mare greutate de o asistentă. Îi tremura mâna pe un toiag, iar glasul îi era pierdut: „Eu n-am carnet de asigurat, fata mea. Nu mi-a venit, maică, și mă dor rău picioarele. Ete, de-abi fac trei pași cu ciomagu ăsta. Oi putea să intru?“.

Femeia a fost preluată de un cadru medical. A primit asigurări că nu are nevoie de documente sau de trimitere și a intrat în cabinet. Au început consultațiile. După primii pacienți, o asistentă a ieșit în fața dispensarului. Am urmat-o. Trăgea nervos din țigară și privea în gol. Mi-a spus că este cutremurată de poveștile oamenilor: „Poate că era mai ușor dacă îi vedeam lipsiți de interes sau de disciplină. Dacă puteam să spun că și-au făcut-o cu mâna lor… Dar nu este așa. Avem de-a face cu mulți oameni care, pur și simplu, sunt lipsiți de șansă“.

Ne-am întors împreună în sala de consultații. De pe listă era strigat următorul pacient, o bătrână în vârstă de 75 de ani. Trăiește dintr-o pensie de 400 de lei, câștigată după 31 de ani de muncă la CAP. Ne-a povestit că nu mai are de mult bărbat, a murit în urma unui infarct, iar băiatul ei este și el bolnav: „Îl înțeapă inima și ostenește din orice. Lucrează și el pe unde apucă, dar acum, că vine iarna, unde să se mai ducă?“

Următoarea pacientă a­­­vea 55 de ani. Era foarte timi­dă și nu privea în ochi pe ni­­­meni. Am întrebat dacă are copii și, într-o clipă, chipul ei s-a luminat: „Am o fată care învață la Craiova, la Pedagogic. O să fie învățătoare. Eu și bărbatu-meu muncim din greu ca să o ținem la școală. Vrem ca ea să aibă altă soartă. Eu am muncit zece ani la căpșuni, iar al meu muncea aici, în sat, dar patronul a închis firma și acum ne e foarte greu. El (soțul) și-a căutat și la Craiova să se angajeze, dar lumea se uită urât la noi, pentru că suntem romi. Oamenii din sat ne știu că suntem cinstiți, dar cine să ne angajeze aici?“

Ioanei, căci așa se nu­meș­te pacienta, i s-a completat fișa medicală și a primit primele sfaturi ale doctorului. Este hipertensivă, iar la consult avea tensiunea 230/130. A primit îngrijiri imediate și i s-a administrat intravenos un medicament. A fost reținută pentru a fi consultată peste o jumătate de oră, iar medicul i-a explicat schema de tratament.

Un domn aflat pe hol a intrat în cabinet și m-a întrebat despre notițele pe care le iau: „Ce vă doriți dumneavoastră să arătați? Că nu suntem educați? Să știți că lumea s-ar duce la doctor dacă ar avea bani sau posibilități, deci vă rog să nu îi judecați. Mulți de aici au lucrat toată viața pe câmp sau au mers cu vitele. N-au avut carte de muncă și acum, la bătrânețe, nu îi mai bagă nimeni în seamă din cau­ză că nu au asigurare. Vrem să știe lumea adevărul, nu altceva“.


Într-o situație similară era și doamna Polina Bocea. O femeie înaltă, zveltă și aparent fără probleme de sănătate. Mi-a spus că nu a fost consultată de un cardiolog de aproape 20 de ani, de când era adolescentă și făcea sport de performanță. Mai apoi, a revenit în satul natal și a înființat o microfermă. Are câteva animale și în felul acesta își câștigă existența. Face un calcul rapid: „Drumul până la Craiova – aproape un milion, controlul – unu, două milioane, medicamentele două, trei milioane. Plus un om pe care ar trebui să îl plătesc pentru a-mi îngriji gospodăria în ziua în care aș sta la control. Alt milion. Așa se fac cinci, șase milioane de care ai nevoie ca să te duci la un medic specialist. Poate pentru cineva de la oraș nu e cine știe ce, dar pentru noi suma asta nu este mică“. Doamna Polina crede că sosirea caravanei este o oportunitate pe care nu trebuie să o rateze. Se bucură că poate să fie consultată de un medic și ne îndeamnă să revenim și cu doctori de alte specialități.

Au fost consultați și copii de doi ani și jumătate

Așa arată una dintre zilele caravanei „Ascultă-ți inima“. Caravana a făcut deja oprire în patru comune și urmează să ajungă în alte patru: Cernătești, Fărcaș, Gogoșu și Drăgotești.

IMG_20161029_112525

Bilanțul de până acum înregistrează 283 de pacienți consultați în cele patru comune: Cârna, Bistreț, Gighera și Cârna. Majoritatea pacienților luați în evidențe au vârsta de peste 55 de ani, dar au fost controlați și copii cu vârste de la doi ani și jumătate. Nici unul dintre copiii monitorizați nu a fost diagnosticat cu afecțiuni majore și există unii pacienți care au fost programați pentru in­vestigații suplimentare la Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Craiova.

„În urma screeningului pu­tem identifica anumiți factori de risc. Este important să fie corect evaluată întreaga stare de sănătate a pacientului. O monitorizare corectă ne cere să cunoaștem rezultatele analizelor anuale recomandate sau alte afecțiuni de care suferă pacientul. De aceea, pentru cazurile în care am considerat necesar acest lucru, am făcut programări, iar pacienții vor fi internați și reevaluați pe Clinica de Cardiologie a SCJU“, a declarat dr. Elvira Fărcășanu, unul dintre medicii care s-au alăturat campaniei „Ascultă-ți inima!“

Peste 60% dintre cei 283 de pacienți care au fost consultați suferă de hipertensiune arterială. Netratată, această afecțiune este extrem de periculoasă și poate duce la accidente vasculare cerebrale, infarcturi miocardice sau alte complicații majore.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 1 noiembrie 2016

Actualitate

» DNA: Fost director de la Poșta Română, trimis în judecată alături de Nelu Iordache și Gheorghe Răcaru
» ANAF: Firmele se pot constitui în grupuri fiscale unice
» România trebuie să devină un bun Duster înainte de a încerca să fie un Porshe sau un Mecedes
» Alegeri în R. Moldova: Maia Sandu cere secții de votare suplimentare pentru diasporă
» SUA: Un puşcăriaş condamnat la închisoare pe viaţă refuză eliberarea condiţionată după 63 de ani în spatele gratiilor
» Cioloș: Avem nevoie să lăsăm cârja deoparte și să mergem singuri
» Ministrul Finanţelor: Impactul bugetar al legii salarizării este 4,8 miliarde de lei, riscăm deficit excesiv
» Forțele irakiene au intrat în Mosul
» Corpul de control al premierului face verificări la RomâniaFilm
» R. Moldova: 30 de persoane reţinute, în urma unor descinderi la vămile Leuşeni şi Sculeni de la graniţa cu România
» Sechestru pe averea lui Vasile Blaga, până la concurenţa sumei de 700.000 de euro
» Dosarul Poșta Română: Nelu Iordache și Ghorghe Răcaru, trimiși în judecată
» Ucraina retrage temporar ambasadorul din Republica Moldova, după declaraţiile lui Igor Dodon despre Crimeea
» Vremea se va încălzi miercuri şi joi
» Bulgaria spune că negociază cu un constructor auto german, pentru o posibilă uzină
» Deputatul Vlad Cosma a fost condamnat la 5 ani de închisoare
» Traian Băsescu şi Maria Băsescu depun jurământul pentru a deveni cetăţeni moldoveni
» Ministerul Sănătăţii şi STS vor să realizeze o aplicaţie de monitorizare la nivel naţional a stocurilor de medicamente compensate şi gratuite
» Elevii vor primi lactate, fructe şi legume proaspete în cadrul programului “Cornul şi laptele” 2017
» Laura Codruța Kovesi, decorată de regele Suediei
» Senatorii jurişti au avizat schimbarea articolului din Constituției ce definește familia pentru a include sintagma “doar între un bărbat și o femeie”

Dolj

» Programul „Masă caldă pentru elevi“ se va aplica și în Dolj
» S-a dat verde la reluarea lucrărilor în Parcul „Romanescu“
» Constructorii și ploile, vinovați de distrugerea străzilor din Craiova
» Prins băut la volan, a rupt hainele de pe un polițist din Dăbuleni
» Primul balon cu aer cald din Oltenia, la Aerodromul Craiova
» Între asfaltul vechi și nou, e cale-așa de lungă…
» Acum îți poți cumpăra vechime în muncă retroactiv
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Trei craiovence, reținute pentru o spargere dată în Sibiu
» Dolj: Minor surprins în timp ce conducea un moped fără să aibă permis

Gorj

» Percheziţii la Spitalul Judeţean pentru internări fictive
» Parcul Central va fi reabilitat
» Expoziția itinerantă ”Ex-Libris Constantin Brâncuși”, la Târgu Jiu
» Protest împotriva extinderii carierelor Jilţ Sud şi Roşia
» Gorj: Pregătiri pentru cea de-a XXIII-a ediţii a Festivalului „Maria Lătărețu”
» Gorj: 250 de locuri de muncă la cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia
» Gorj: Viceprimar nou la Drăguțești

Mehedinţi

» Mehedinţean dispărut din spital

Vâlcea

» Vâlcea: Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală

Sport

» Ciurea a plecat de la CSO
» Derbi Steaua – Craiova, la fileu
» Aur, argint și bronz pentru pugiliștii din Bănie
» Mateiu și Dumitraș au revenit la echipă hotărâți să devină titulari
» Silviu Bogdan: AJF Dolj nu este ușor de condus
» Fotbal / Liga Campionilor, etapa a 4-a
» Fotbal / Exclusiv: Gigi Ciurea o părăsește pe CSO Filiași pentru o echipă din Arabia Saudită

Educatie

» Burse în Marea Britanie pentru liceeni

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top