12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZgârie-nori doborât de monumente

Zgârie-nori doborât de monumente

Un proiect conform căruia în centrul Craiovei urma să fie ridicat un imobil de 27 de etaje a primit aviz negativ de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, pe motiv că blocul nu s-ar încadra în peisajul urbanistic „de protecţie a patrimoniului istoric“.

 

Cea mai înaltă clădire din Oltenia este, deocamdată, în faza de proiect neavizat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Imobilul, creat pe planşetă de echipa arhitectului Vladimir Arsene, denumit de presa naţională „arhitectul noului Bucureşti“ sau „desenatorul de oraşe“, datorită proiectelor de anvergură aplicate în Capitală, numără cinci niveluri la subsol, cu destinaţie de parcare, parter şi 27 de etaje, pentru birouri. Dacă ideea va fi pusă în practică, un zgârie-nori în toată regula s-ar înălţa în strada Ştefan cel Mare nr. 3 A, unde acum fiinţează Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională Dolj, peste drum de Hotel „Jiul“.

Potrivit secretarului Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, Marcel Berendei, proiectul nu a primit verde din cauza înălţimii, care ar pune în umbră monumentele din centrul Băniei. „Clădirea s-ar construi într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice şi atunci trebuie să aibă cel mult înălţimea celor mai înalte imobile din zonă, adică P+6“, a spus Marcel Berendei. Secretarul comisiei mai spune că beneficiarii proiectului nu au contestat decizia, deşi aveau dreptul să o facă, dar nici nu au depus până acum o nouă cerere de avizare, eventual pentru un imobil cu alt regim de înălţime. Un plan urbanistic zonal care încadra acest zgârie-nori în inima Craiovei a fost anunţat pe ordinea de zi a şedinţei din iulie a consiliului local, în vederea aprobării, însă acesta a fost retras din pricina lipsei unor avize.

 

Replică pe „Tineretului“

 

Despre turnul de pe strada Ştefan cel Mare, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat săptămâna trecută că nu are nimic împotriva materializării unui astfel de proiect. „Să se construiască, de ce nu? În toate oraşele mari ale lumii există astfel de clădiri şi arată bine. Nu ştiu, nu eu decid, dar consider că arhitecţii chemaţi să ia hotărâri în astfel de situaţii ar trebui să se gândească de două ori înainte. Am auzit voci că la un cutremur ar cădea blocul… Să fim serioşi! Păi, la un cutremur adevărat ar cădea toată Craiova. Am mai auzit ceva de monumentele istorice… Nu ştiu, să hotărască aceia care sunt competenţi, dar eu cred că ideea nu e rea“, a spus Solomon. Proiectul mastodontului din centru are o replică într-un concurs de idei organizat de administraţia doljeană pentru schiţarea unui centru cultural şi de afaceri în locul Stadionului „Tineretului“, din Craiova. Consiliul Judeţean Dolj a agreat la începutul lunii august desenul unui turn de 20 de etaje, însă de atunci nu s-a mai luat vreo decizie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII