14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO scrisoare pierdută

O scrisoare pierdută

Acum câteva zile am găsit în cutia poştală o scrisorică. În câteva rânduri, pe o foaie format A4, purtând sigla „Instituţia Primarului Craiova“ şi sub semnătura domnului viceprimar Mărinică Dincă, eram informat că Instituţia Primarului Municipiului Craiova a făcut, va face şi va drege felurite lucruri minunate pentru ca eu, cetăţeanul Craiovei, să fiu convins că banii mei sunt cheltuiţi cu folos şi responsabil. În finalul bileţelului d’amor, aceeaşi Instituţie a Primarului Municipiului Craiova mulţumeşte tuturor craiovenilor pentru solidaritatea de care dau dovadă şi îi asigură că ea, instituţia, face toate eforturile pentru dezvoltarea în continuare a oraşului în care trăim, bla, bla, bla! În josul „docomentului“, ce să vezi, mon cher, un fel de notă de subsol ne avertizează: „Costurile tipăririi şi distribuirii acestui material nu sunt suportate din bugetul local“! Care va să zică, suntem responsabili, nu cheltuim banii publici pe prostii propagandistice.
Lăsând gluma şi ironia, vă mărturisesc că această notă de subsol mă miră şi îmi trezeşte suspiciunea. Scrisoarea poartă sigla Instituţiei Primarului şi este semnată de domnul viceprimar Mărinică Dincă. Poate fi considerată un document oficial, emis de o instituţie publică. Dacă este document oficial, atunci trebuie să existe o înregistrare contabilă, în scriptele primăriei, a cheltuielilor operate cu tipărirea şi distribuirea acestui document. Chiar dacă în document ni se spune că nu este tipărit şi distribuit din bani publici, cu siguranţă că cineva a dat aceşti bani fie domnului viceprimar Mărinică Dincă, în calitatea lui oficială de viceprimar, fie Instituţiei Primarului. Aceşti bani au devenit astfel bani publici. Există contractul de sponsorizare, finanţare etc. a tipăririi şi distribuirii acestui material? Există contractul încheiat cu tipografia pentru tipărirea scrisorii? Există contractele de muncă sau voluntariat încheiate cu persoanele care au distribuit scrisoarea prin cartierele Craiovei?
Pe lângă aceste câteva aspecte strict juridice şi contabile, care trebuie rezolvate, apar şi alte întrebări. Asistăm cumva la începutul promovării viitorului candidat PDL la funcţia de primar al Craiovei? Sau scrisorica asta ne pregăteşte de un eveniment spectaculos, anume liberarea din detenţie a inculpatului Solomon Antonie, primarul suspendat? Ce să înţeleagă cetăţeanul de rând? Că, oricum, nimeni nu crede în vorbele goale care sunt mâzgălite în scrisoare.
Nu ştiu cine a avut iniţiativa de a distribui această scrisoare într-un moment cel puţin neoportun, în care craiovenii înjură mărunt cu gândul la cele 25 de procente pierdute din salariu şi la sumele astronomice pe care vor fi nevoiţi să le achite pentru întreţinere, la iarnă. Cine a gândit „manevra“ a gândit prost! Poate că a crezut că există ceva mai multă relaxare printre craioveni, după megafestivalul de muzică uşoară organizat în centrul oraşului. Poate că a mizat pe sezon, că e vacanţă şi românul este mai iertător când se odihneşte! Greşit! Românul, inclusiv cetăţeanul Craiovei, este sătul de politicieni şi de toată mizeria şi suferinţa pe care aceştia le-au adus în viaţa noastră. În Craiova, cu atât mai mult, există o stare de iritare faţă de PDL şi primărie, după ce imaginea de „primar al inimilor noastre“ pe care Solomon Antonie şi-a construit-o cu dibăcie a fost făcută ţăndări de probele adunate de procurori în dosarul de urmărire penală.
Este posibil să asistăm la un test preelectoral primitiv sau la o conspiraţie provincială, aşa cum ne-am obişnuit prin târgul nostru prăfuit şi cu pretenţii de metropolă europeană. Totuşi, nu cred în vreo „teorie a conspiraţiei“ care să susţină că scrisoarea nu-i aparţine semnatarului, adică domnului viceprimar Mărinică Dincă. Ar fi un gest politic mai murdar decât pot să-mi închipui şi să accept chiar şi în cazul clasei politice provinciale şi mediocre a oraşului Craiova. Orice ar fi însă nu prea contează. Datoriile imense acumulate de oraş pe la bănci, urmare a unor credite care nu au generat relansarea economică, mizeria şi sărăcia din cartierele mărginaşe, declinul vertiginos al vieţii economice şi migraţia crescândă a tinerilor craioveni spre oraşele mai dezvoltate ale României sau spre ţările din vestul Uniunii Europene sunt realităţi pe care o simplă scrisorică mâzgălită pueril sau o conspiraţie penibilă nu le poate schimba.
În aşteptarea unor necesare răspunsuri de la „bibicul“ care a rătăcit scrisorica, îi mulţumim acestuia că ne-a oferit un subiect de comentariu, deşi printr-o glumă proastă, că despre criză, parlament, guvern şi corupţie am obosit a scrie fără folos, la marginea drumului spre groapa de gunoi a istoriei, pe care trece, nesimţită, grasă şi nepăsătoare maimuţa circului politic românesc. Tu eşti, bibicule?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII