19.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024

Fabulospirit


Titlul acesta, cu rezonanta magica, reprezinta marca propusa pentru revigorarea activitatii ce ar trebui sa se desfasoare in alte tari, in scopul de a ne face cunoscuta tara. Si trebuie sa recunosc ca este bine ales, reusind sa surprinda multe dintre realitatile românesti contemporane; este un cuvânt complex si confuz, care ridica intrebari, genereaza posibile polemici si poate fi interpretat in diverse moduri, precum Constitutia lui Iorgovan.


Prin „fabulos“ se intelege ceva care depaseste orice imaginatie sau fantezie. Normal, aceasta caracterizare se adreseaza unui lucru concret. Prin extensie, se mai vorbeste uneori de fabulosul basmelor populare românesti. Cuvântul „spirit“ are mai multe intelesuri. Astfel, el poate insemna inteligenta, intelepciune sau se refera la entitati imateriale, plasmuiri ale mintii omenesti, legate de multe ori de cei decedati. Utilizarea celor doua cuvinte impreuna nu se intâlneste frecvent. Am auzit-o totusi la niste straini veniti in tara. Unul isi stricase masina intr-o groapa de pe un drum principal, altul dormise intr-un hotel prapadit, mai scump decât un hotel de trei stele la Paris, iar celalalt a vrut sa faca o afacere, dar pentru aprobare i s-a cerut spaga. Toti au ajuns la aceeasi concluzie: „Românii sunt fabulos de spirituali“. Separat, cele doua caracterizari din titlu pot fi intâlnite frecvent. De pilda, comunismul continua sa-si faca simtita prezenta in jurul nostru sub forma de spirit, desi el a murit (sau asa ni se pare). Alta plasmuire a fost chestia cu teroristii, care erau invizibili. Spiridusii din basme, care ieseau de sub pamânt cu lampase in mâna, la noi au fost denumiti „mineri“.


In multe basme se vorbeste de lupta dintre doi imparati; si noi avem lupta intre palate.


Iata câteva realitati care pot fi caracterizate drept fabuloase. Averile demnitarilor sunt fabuloase, dar nu spirituale; sunt pur materiale. Niste consilieri de primarie au plecat, pe banii nostri, in Bahamas, ca sa invete sa respecte istoria; e fabulos, dar deloc spiritual, caci nu ne vine sa râdem, ci mai degraba sa plângem.


O gaina, o rata si un curcan valoreaza la un loc 50 de milioane de dolari. Fabulos, nu? Dar lucrul e dovedit fara tagada, caci un amarât care a furat cele trei oratanii a facut trei ani de puscarie, la fel ca Bivolaru, care a furat numai 50 de milioane de dolari. Nu e nimic spiritual in asta.


Zilele acestea, Voronin, dupa ce si-a scarpinat bine creierul, sau, ma rog, ceea ce crede dânsul ca poate fi inteles sub aceasta denumire, a emanat afirmatiile ca moldovenii din România reprezinta o minoritate etnica asuprita, ca limba româna vorbita de acestia e aceeasi cu limba ce se vorbeste in Basarabia si de aceea ar trebui sa se numeasca „limba moldoveneasca“. Fabulos, nu? Dar n-aduce deloc a spirit, ci mai mult a spirt (votca ruseasca).


Dar ceea ce este cu adevarat fabulos, dar deloc spiritual, este faptul ca mai traim, ca in continuare acceptam sa fim mintiti de unii si de altii. Protestele anemice si izolate ale unora au acelasi efect ca acela al razelor de luna asupra pantofilor de guma.


Iata ca marti a avut loc un miting organizat de unele societati civile pentru a protesta impotriva coruptiei si a parlamentarilor care se opun sistematic adoptarii acelor legi care ar mai putea stavili acest fenomen, extrem de daunator. E greu sa crezi ca acest miting va avea efecte. Strâns uniti in jurul purcoiului cu bani si al vilelor, parlamentarii, dincolo de partidele carora le apartin, vor face front comun si nu vor adopta nici o lege sau reglementare care le-ar afecta interesele.


Este fabulos faptul ca ei se bucura de neincrederea cetatenilor, lucru mentionat in toate sondajele, si continua sa sustina ca sunt alesii poporului si tot ce fac este in interesul cetatenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS