27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFamilii evacuate din cauza inundaţiilor

Familii evacuate din cauza inundaţiilor

Membrii a două familii din Drăgăneşti-Olt au fost evacuaţi de autorităţi, iar casele lor trebuie refăcute.

OLT. Efectele inundaţiilor produse de precipitaţiile căzute în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe localităţi ale judeţului Olt abia ieri au fost înlăturate, iar autorităţile caută soluţii pentru pagubele înregistrate în mai multe gospodării. Două familii de romi din Drăgăneşti au fost evacuate şi trei case trebuie ridicate din temelii, după ce şuvoaiele le-au distrus. Echipele de intervenţie au lucrat până ieri la prânz la Drăgăneşti-Olt, una dintre localităţile lovite de prăpăd. Potopul care a adus, vreme de aproape o oră, peste 133 de litri pe metrul pătrat a afectat 40 de gospodării. Zece familii s-au pomenit în toiul nopţii cu apa în casă până la jumătate de metru înălţime. Pe unele străzi, şuvoaiele au lăsat în urmă şanţuri de până la un metru. Torentele au purtat către centrul oraşului peste 100 de tone de balast adus din zonele în care se lucra la refacerea unor străzi. Reprezentanţii Comitetului local pentru situaţii de urgenţă şi pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru scoaterea apei din case, gospodării şi beciuri cu nouă motopompe şi cu două autospeciale. Prefectul Octavian Popescu s-a aflat duminică în oraş. Pompierii au lucrat şi ieri pentru scoaterea apei din beciuri şi curţi. O comisie locală a demarat operaţiunile de evaluare a pagubelor, urmând ca rezultatele să ajungă la prefectură. Cel puţin trei case trebuie refăcute din temelie.

Locuinţele a două familii de romi, grav afectate

Două familii de romi cu copii mici au fost evacuate duminică şi cazate într-un internat şcolar pentru că locuinţele lor au fost grav afectate. Primarul oraşului, Dan Mateescu, a declarat ieri că vor demara foarte repede lucrări de reparaţii exterioare la cele zece case afectate pe cheltuiala primăriei, urmând ca autorităţile judeţene să solicite guvernului eventuale ajutoare financiare pentru familiile care au avut mai mult de suferit de pe urma inundaţiilor. „Am constituit o comisie din angajaţi ai primăriei pentru evaluarea pagubelor, urmând ca şi prefectura să dispună efectuarea unor evaluări ulterioare. Se va încerca obţinerea unor ajutoare financiare de la guvern, pentru că din bugetul local se vor suporta numai consolidările de primă necesitate ale construcţiilor. Trei case va trebui ridicate din temelie într-o zonă ferită de furia vremii“, a declarat Mateescu. El se va afla astăzi la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru a încerca un prim contact pe tema ajutoarelor.
Tot în Drăgăneşti au fost afectate 40 de fântâni pentru care s-a luat încă de ieri măsura dezinfectării. De asemenea, autorităţile locale au asigurat pâinea şi apa pentru familiile afectate.

25 de case inundate la Cârlogani

Şi la Cârlogani, echipele de intervenţie au lucrat pe tot parcursul nopţii de duminică spre luni pentru normalizarea situaţiei. În această localitate, viitura care s-a format pe pârâul Beica a afectat peste 250 de gospodării şi a inundat 25 de case, în două locuinţe apa ajungând la înălţimea de 20 de centimetri. Parchetul a fost distrus în totalitate la şcoală şi la primărie. Apele au acoperit şi 60 de hectare de teren agricol intravilan cultivat cu viţă-de-vie, porumb şi legume. Ieri la prânz autorităţile se pregăteau să dezinfecteze 65 de fântâni publice afectate de inundaţii. „Chiar dacă apa din fântâni ar fi contaminată şi de neutilizat pentru consum, nici o familie nu are de suferit pentru că localitatea are sistem propriu de alimentare cu apă. Prin dispoziţie au fost constituite echipe de evaluare a pagubelor produse de intemperii, urmând ca situaţia finală să ajungă la prefectură. Astăzi (ieri – n.r.) lucrăm la dezafectarea zonelor inundate din şcoală şi primărie, urmând să găsim soluţii pentru remedieri“, a declarat primarul comunei, Constantin Bărbulescu.
În total, vremea rea a afectat în judeţ 36 de locuinţe, 130 de gospodării, peste 130 de terenuri agricole, 25 de hectare cultivate cu viţă-de-vie, aproape zece kilometri de drumuri şi a lăsat în beznă 63 de localităţi. Duminică seară nu mai erau însă probleme în alimentarea cu energie electrică. Precipitaţiile au depăşit 100 l/mp la Drăgăneşti, Corbu şi Obârşia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS