10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe serviciile de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova

Scandal pe serviciile de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova

Patronii firmei care a câştigat contractul estimat la 600.000 de euro pentru paza Spitalului de Urgenţă Craiova sunt acuzaţi de foştii salariaţi de numeroase nereguli. Peste 40 de foşti angajaţi nu şi-ar fi încasat salarii restante din 2018. Achiziţia serviciilor de pază a fost contestată la CNSC. În spatele firmelor Prevent şi Dragostal se află familia Slăniceanu, din Ialomiţa. Dragoş Slăniceanu, despre care presa locală a scris că este creierul afacerii, a fost candidat PSD în 2016 şi este preşedinte în exerciţiu al Camerei de Comerţ Ialomiţa.

În 2018, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova a asigurat paza instituţiei cu trei firme: Fort Security SRL, Prevent Inteligent Security SRL şi SMB SRL. La sfârşitul anului trecut, instituţia a scos la licitaţie serviciile de pază pentru 2019, costurile fiind estimate la circa 600.000 de euro. Câştigătoare a fost desemnată societatea Dragostal Security SRL din Ialomiţa, care ar fi oferit preţul cel mai scăzut. Rezultatul licitaţiei a fost însă contestat de altă firmă participantă, SMB SRL, din Târgu Jiu. Litigiul se află în prezent la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), iar dacă soluţia nu va conveni uneia dintre părţi, poate ajunge la Curtea de Apel (CA) Craiova. Societatea SMB este cea care asigură în prezent serviciile de pază, însă contractul expiră la 31 ianuarie.
Trebuie spus că, în acest domeniu, cutuma este ca firmele câştigătoare să preia, odată cu obiectivele, şi oamenii care efectuează efectiv paza şi care, altfel, ar fi trimişi în şomaj. Aşa se face că, de multe ori, oamenii rămân la posturi, doar firmele pe care lucrează se schimbă. Şi salariile, evident! Săptămâna trecută, un grup de agenţi de securitate a sesizat GdS că la SCJU Craiova va reveni firma care anul trecut i-a lăsat cu restanţe salariale şi a dispărut fără urmă. „În perioada 1 mai – 1 octombrie 2018, am fost angajaţi la Prevent Security pentru pază la Spitalul de Urgenţă Craiova. Pe întreaga perioadă a contractului, am lucrat 12/12 ore, fără a beneficia de sporuri de noapte şi de ore suplimentare plătite. Pentru perioada 1 august – 1 septembrie 2018, nu ni s-au acordat salariile cuvenite. În această situaţie, sunt 42 de foşti salariaţi“, spune S.M., unul dintre agenţii de securitate reclamanţi. Foştii angajaţi au depus şi o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), care le-a răspuns că în acte figurează cu sporurile de 75% pentru munca suplimentară şi 25% pentru munca de noapte. În plus, ar fi fost prevăzuţi bani şi pentru sporul de 100% pentru munca în timpul sărbătorilor legale (15 august – Sfânta Maria). Conform documentelor prezentate la ITM, programul de lucru ar fi fost de 12/24 şi 12/48. Totuşi, „angajatorul nu a prezentat dovada acordării drepturilor salariale aferente perioadei august-septembrie 2018, precum şi dovada compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat până la data încetării contractului individual de muncă“, se mai arată în adresa de răspuns a ITM. Instituţia le recomandă reclamanţilor să se adreseze instanţei pentru a-şi recupera banii, dacă firma nu îi achită voluntar.

Cine se află în spatele Prevent Security

Reclamanţii susţin că din luna februarie la spital se vor întoarce cei care i-au lăsat fără salarii anul trecut. Dragostal SRL, firma din Ialomiţa declarată câştigătoare, este controlată de Cătălin şi Georgeta Slăniceanu. Aceasta din urmă deţine şi 50% din Prevent Security, firmă care şi-a mutat sediul din Ialomiţa în Ilfov, cealaltă jumătate fiind deţinută de Alin Dinică, originar din Motru (Gorj).
Firmele de protecţie şi pază controlate de familia Slăniceanu au fost subiectul unor articole deloc pozitive în presa locală. Jurnaliştii notează că Prevent Security a câştigat pe bandă rulantă contracte la instituţiile publice din Ialomiţa, oferind preţuri mai mici decât concurenţa datorită subvenţiilor încasate de la AJOFM. Dragostal Security, cealaltă firmă controlată de familia Slăniceanu, a fost implicată în 2017 într-un război pentru paza Spitalului de Urgenţă Slobozia cu o altă firmă din Târgu Jiu, TMG Guard SRL. Potrivit jurnaliştilor, în spatele afacerii cu firmele de pază s-ar afla Dragoş Slăniceanu, fost candidat PSD la Primăria Gheorghe Doja (Ialomiţa) şi preşedinte în exerciţiu al Camerei de Comerţ Ialomiţa. GdS a încercat să obţină un punct de vedere din partea firmelor vizate, în legătură cu salariile restante pe care le reclamă foştii angajaţi. Iniţial, la telefon a răspuns Georgeta Slăniceanu, care a susţinut că nu se ocupă personal de firmă, dar că ne va furniza date de contact de la cei care administrează societatea. Cum nu s-a întâmplat nimic, am revenit a doua zi, la acelaşi număr de telefon. După ce a răspuns, acţionara firmei ne-a făcut legătura cu un bărbat, care a spus că este „o greşeală“ şi a închis telefonul. Firma Prevent a avut până acum mai multe litigii de muncă, referitoare la restanţe salariale sau sporuri neacordate. În afară de diferendul cu foştii salariaţi nemulţumiţi ai Prevent, pe care s-ar putea vedea nevoită să-i preia în cazul încheierii contractului, firma Dragostal este implicată şi în litigiul cu SMB, actualul prestator. Rămâne de văzut cum va fi tranşat acest război.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS