14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConstrucţie inedită pe acoperişul unui bloc

Construcţie inedită pe acoperişul unui bloc

Un craiovean s-ar înscrie cu brio la capitolul „Ce inventivi sunt oltenii!“. Deşi locuieşte la bloc, nu poate să renunţe la hobby-ul lui, şi anume, creşterea porumbeilor.
Pasiunea l-a determinat pe acesta să construiască pe acoperişul blocului în care locuieşte „o casă“ pentru înaripate. Voliera nu este o simplă colivie din sârmă, încropită provizoriu, ci este o căsuţă în miniatură ivită pe acoperişul unui condominiu de patru etaje din cartierul craiovean Craioviţa Nouă. Până aici nimic ieşit din comun, fiindcă pe alte blocuri învecinate mai apar astfel de construcţii, iar cu ani în urmă un alt proprietar, din acelaşi cartier, creştea porumbei, găini şi raţe pe un bloc-turn. Numai că cineva a avut ideea să fotografieze voliera şi să o posteze pe Facebook. Postarea a devenit virală şi a stârnit multe comentarii.
Proprietarul, Adrian Pîrvan, este atât de legat de păsările pe care le creşte că, deşi are o locuinţă în mediul rural unde are mai mulţi porumbei, a ţinut cu tot dinadinsul să îşi aducă mai multe perechi de păsări şi la oraş. Şi s-a gândit că cel mai bine ar fi să le facă o colivie chiar deasupra apartamentului său din blocul 121C din Craioviţa Nouă. „Porumbeii sunt hobby-ul meu. Eu am băgat în acea volieră 2.000 de lei, cât nu au plătit alţii pentru masa de Revelion. Vecinii nu au zis nimic, am vorbit cu ei, nu-i deranjează. Chiar dacă se strică ceva pe acoperiş, este deasupra apartamentului meu şi eu plătesc. Am porumbei în care bag bani şi nu pot să-i ţin fiecum“, spune craioveanul Adrian Pîrvan.
Problema este însă cu vecinii, care spun că nu ştiu nimic de construcţia apărută pe blocul lor. Mai mult, locatarul de la apartamentul cu numărul 17 nici nu le-a cerut acordul. El a uitat cu desăvârşire că acoperişul unui bloc este parte comună. „Nu ştiu nimic, nu ne-a cerut nimeni acordul. Nu ne-a spus nimic. Bănuiesc că este vorba de vecinul de la 17, el se ocupă cu porumbei. Nu pot să spun prea multe, că el este aşa, mai agresiv din fire“, spune un locatar din blocul 121C.

Nici asociaţia nu ştie

Asociaţia de proprietari nu ştie nimic de apariţia noii construcţii pe bloc. Nici nu şi-a dat acordul pentru ridicarea volierei, fiindcă acoperişul blocului este recent reparat, iar proprietarii, cu siguranţă, nu ar fi fost în asentiment cu vecinul lor. „A venit acum câteva luni proprietarul cu pricina să-mi spună că vrea să facă o cuşcă pentru porumbei. Bineînţeles că nu am fost de acord, fiindcă locatarii au pus cu toţii bani să reabiliteze acoperişul. Or lucrările pe care le-a făcut acolo, cu siguranţă, aduc stricăciuni plafonului. Am crezut că a înţeles şi că a renunţat la idee. Azi-dimineaţă (joi – n.r.) a venit un proprietar şi mi-a spus că a construit ceva pe bloc şi că apar porumbei acolo. Nu a cerut acordul vecinilor. El este mai recalcitrant. Am înţeles că a spart şi geamul unor vecini. Trebuie văzut ce-i de făcut, fiindcă modificările legislative în materia asociaţiilor de proprietari sunt mai restrictive acum“, a precizat Ilie Dobridoreanu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 25 Craioviţa Nouă.

Ce spune Legea

„Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens“, art. 36 din Legea 196/2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS