8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTop 10 firme doljene, după cifra de afaceri realizată

Top 10 firme doljene, după cifra de afaceri realizată

Cele mai mari 10 afaceri din Dolj sunt concentrate în industrie, energie, agricultură, comerţ şi servicii. O singură companie care activează în judeţ a depăşit anul trecut o cifră de afaceri de 1 miliard de euro.

Cele mai mari zece firme din Dolj după cifra de afaceri au totalizat anul trecut venituri de peste 9 miliarde de lei, în creştere cu 1 miliard de lei faţă de cifra de afaceri totalizată pe anul precedent celui în care s-a realizat analiza. GdS a realizat un Top 10 firme, în funcţie de cifra de afaceri realizată în 2017. Datele ne-au fost furnizate de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj. Cele mai mari afaceri de anul trecut au fost realizate în industrie, respectiv în producţia de autovehicule şi de generatoare, în furnizarea de energie electrică, în agricultură, în sfera producţiei de tâmplărie PVC, în domeniul comerţului cu băuturi alcoolice, telecomunicaţiilor etc. În 2018, topul realizat de GdS în funcţie de cifrele de afaceri declarate în bilanţurile contabile nu a suferit mari modificări faţă de clasamentul realizat în 2017 pe baza cifrelor de afaceri înregistrate în 2016. Doar pe locul 10 se situează o altă firmă anul acesta, faţă de topul de anul trecut. În schimb, nivelul de business al celor zece companii a crescut faţă de ultima clasificare. În schimb, există o discrepanţă foarte mare între cifra de afaceri înregistrată de compania de pe locul 1 şi cifra de afaceri de pe locul 10. Dacă prima firmă a avut afaceri de peste 4 miliarde de lei, ultima clasată a înregistrat un nivel al businessului în 2017 de 157 de milioane de lei.

Care sunt cele mai puternice afaceri din judeţ

Cea mai mare cifră de afaceri din Dolj a fost de peste un miliard de euro şi a fost realizată, anul trecut, de către producătorul auto din Craiova. Ford România SA a înregistrat o cifră de afaceri de 4,824 miliarde de lei, adică aproximativ 1,03 miliarde de euro, în creştere faţă de anul anterior analizat, când înregistrase 3,714 miliarde de lei. Afacerile în creştere ale Ford se datorează intrării în producţie la Craiova a mini-SUV-ului de oraş, Ford EcoSport care se produce la Craiova, pentru piaţa europeană, din ultimul trimestru al anului trecut. La ritmul alert de producţie de anul acesta din uzina craioveană, Ford va înregistra pe 2018 o cifră de afaceri cu 15-20% mai mare decât în 2017, după calculele GdS. Cea mai mare parte a producţiei se exportă. Volumul însemnat al veniturilor companiei face ca producătorul auto să fie printre cei mai mari exportatori din ţară.
Pe locurile 2 şi 3 în Top 10 firme după cifra de afaceri se află cele două firme din grupul CEZ, care se ocupă de furnizarea şi distribuţia energiei electrice în zona de sud a ţării, respectiv CEZ Vânzare SA şi Distribuţie Energie Oltenia SA (fosta CEZ Distribuţie). Prima a înregistrat o cifră de afaceri de 1,351 miliarde de lei.
Singurele companii din Dolj care au avut în 2017 cifre de afaceri ce au depăşit un miliard de lei au fost Ford şi CEZ. Pe următoarele locuri în clasament sunt companii cu cifre de afaceri mai mici.
Locul 4 este ocupat de Cerealcom Dolj SRL, care a avut o cifră de afaceri de 737 de milioane de lei în 2017.
Pe locul 5 în Top 10 firme după cifra de afaceri se situează tot o firmă din industrie, respectiv producătorul de generatoare de mare putere Cummins Generator Technologies Romania SA, care a avut anul trecut afaceri de 351 de milioane de lei.
Pe locul 6 s-a situat Casa Noastră SA, cu o cifră de afaceri de 274 de milioane de lei, în creştere faţă de anul anterior, când totalizase o cifră de afaceri de 218 milioane de lei. Casa Noastră este producător de tâmplărie PVC, comercializată sub brandul Q Fort. Afacerile companiei locale s-au dezvoltat în ultimul timp, în special pe segmentul destinat exportului.
Locul 7 îi revine firmei Mitliv Exim SRL, care activează în domeniul comerţului materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Afacerile companiei locale s-au situat în 2017 la 252 de milioane de lei, în uşoară scădere faţă de anul anterior.
Pe locul 8 se află Vitall SRL, care are drept obiect principal de activitate „Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă“ şi care a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 244 de milioane de lei, având 392 de salariaţi.
Pe locul 9 se situează Nitela Impex SRL, care activează în domeniul distribuţiei de băuturi alcoolice. Afacerile Nitela Impex SRL au crescut anul trecut la 208 milioane de lei, de la 200 de milioane în anul anterior celui pentru care s-a făcut analiza.
Locul 10 în top îi revine firmei Comdata Service SRL, care desfăşoară la Craiova activităţi în domeniul telecomunicaţiilor, respectiv activităţi de call-center. Afacerile Comdata Service au urcat la 157 de milioane de lei, propulsând compania pe locul 10 în top. Anul anterior, firma nu ajunsese în Top 10 firme după cifra de afaceri.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS